Türkiye'nin Kıbrıs'taki İHA hamlesi ne anlama geliyor?

Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığında bulunan Bayraktar TB2 tipi İHA, gerekli hazırlıklar sonrası saat 05.00'te Geçitkale Havaalanına uçtu. İHA yaklaşık 5 saatlik uçuşun ardından Geçitkale Havaalanı'na indi. Türkiye'nin bu hamlesi sonrası bölgede tüm dengeler değişti.

Türkiye'nin Kıbrıs'taki İHA hamlesi ne anlama geliyor?
Türkiye'nin Kıbrıs'taki İHA hamlesi ne anlama geliyor?
GİRİŞ 16.12.2019 16:48 GÜNCELLEME 16.12.2019 16:48
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Haber7.com / Özel Haber

 

 

Türkiye'nin KKTC'ye gönderme kararı aldığı İHA'lardan ilki yola çıktı. KKTC'ye hareket eden  Bayraktar TB2 tipi İHA'nın, Türkiye saati ile 10.00'da KKTC'ye vardı. Doğu Akdeniz'de gerginliğin tırmandığı bu dönemde Türkiye, Libya'nın ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile de önemli bir adımmış oldu. Bu hamlenin ne anlama geldiğini konunun uzmanlarına sorduk. 

Prof. Ata Atun

 

 

Bu meseleyi üç açıdan değerlendirmek lazım. Burada birkaç önemli faktör var:

Öncelikle şunu belirtmeliyiz: Geçen hafta ABD senatosu Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne uygulanan silah ambargosunu kaldırdı. AB üyesi zaten. Rum kesimi hızlı bir şekilde silahlanıyor. Bunu şimdi değil 1960’tan beri yapıyor. Bundan 3-4 hafta önce 18 tane tank satın aldılar. İsrail’den İHA siparişi aldılar. KKTC açısından baktığımızda ‘Biz neden silahlanmıyoruz?’ denildi. Bizim savunmamız için İHA ve SİHA’lar olmazsa olmaz. Türkiye açısından baktığımız vakit. Yavuz ve Fatih için Konya’dan havalanmak yerine şimdi Geçitkale’den uçacakları için artık mesafe çok kısalıyor. Bu da hem zaman hem teknik açıdan çok önemli.  Geçitkale’den de her türlü alt yapı hazır. İHA’ların sistemleri de geldi.

"TÜRKİYE DOĞU AKDENİZ'DEKİ TÜM DENGELERİ BOZDU"

Doğu Akdeniz’deki üstünlük konusu için çok yerinde bir karar. Türkiye Cumhuriyeti donanmasının güney Akdeniz donanması Bodrum’un Alsar bölgesinde konumlanmıştır. Şu an çok iyi bir irtibat olacak. Türkiye Cumhuriyeti Libya Ulusal Hükümeti'yle yaptığı anlaşma buradaki tüm dengeleri bozdu. AB’nin çirkin yüzünü gördük. “Türkiye ve Libya arasında yapılan anlaşma üçüncü ülkeleri bağlamaz.” diyor. Biz bunu tanımıyoruz. Türkiye ve Libya kıta sahanlığı üzerinden anlaşma yapıldı. Şimdi ne diyor AB? “Ben uluslararası anlaşmaları tanımam.” Bu nasıl haydutça bir tavır içinde olduklarını gösterir. Kendi lehlerinde bir durum olsa hemen Lahey’e koşuyorlar. İşlerine gelmedi mi hemen “Tanımıyoruz” diyorlar.

"TÜRKİYE'NİN İZNİ OLMADAN BİR TEK BORU GEÇEMEZ"

Başta İsrail olmak üzere Türkiye’yle iyi ilişkiler kurup çıkardığı doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştıracak. Çünkü artık kıta sahanlığı anlaşması yapıldığı için Türkiye’nin izni olmadan bir tane bile boru geçiremez. İsrail de bunu biliyor. Bunun arkasından Mısır gelecek. Mursi döneminde Türkiye Cumhuriyeti’nin uyarılarıyla Mübarek denen diktatörün Rum kesimiyle  yaptığı anlaşmayı iptal etti. 1958 – 60 anlaşmasına göre Türkiye ile Mısır arasındaki orta çizginin güneyiydi. Şimdi Kıbrıs adasıyla orta çizgisinin güneyini alınca eski anlaşmaya göre eski anlaşmaya göre büyük bir miktar kaybetti. Mübarek ve ailesinin Mısır’dan çaldıkları paraları Rum kesimindeki off- shore bankalara koyması karşılığında kendi münhasır ekonomik bölgelerini işgal etmesine izin verdi. Mursi bunu kabul etmedi ve Meclis’ten bunun iptalini sağladı. Sonrasında ABD devreye girdi Sisi’yi kullanarak Mısır’ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanını darbeyle devirdi. Şimdi Mübarek’in çizdiği çizgiye geri geldiler. Sisi de gidecek. 1950’den beri Mısır darbeler ülkesidir. Sisi elbet gidecek. O gittiği zaman yerine gelen kişi Türkiye ile ilişkileri düzeltecek ve Rum kesiminin işgal ettiği yerleri geri alacak.

"RUM GAZININ HİÇBİR ÖNEMİ YOK"

Nitekim İsrail ile Rum kesiminin arası şu anda açılmış durumda. Çünkü Afrodit bölgesinde Rum kesiminin İsrail’in kendi bölgesinden yer çaldığını söylüyor. Bu tabii Türkiye’nin işine yarayacak ve İsrail, Türkiye’ye yanaşacak. Afrodit bölgesinden çıkan gaz da kuru gaz. Şöyle tarif etmem gerekirse: “Bu 14 ayar altın, yüksek graviteli gaz 24 ayar” çıkardıkları enerji çok farklı. Aslında buradan doğalgaz çıkarmaya değmez. Rum kesimi uzun bir süredir bu doğalgaz kartını öne sürüp Kıbrıslı Türklere “Gelin size doğalgazdan pay vereyim benim himayemde yaşayın” diyor. Bu gazın kendine bile faydası yok.

Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’yle 1974’ten sonra yaptığı SOFA anlaşması var. Askeri güç bulundurma anlaşması. O dönemin otonom yönetimiyle yaptığı anlaşmaya göre: Türkiye her tür hava, kara ve deniz alanını kullanabilir.

Türkiye, KKTC’den Geçitkale’yi kullanmak isteyince Asil Nadir Bey’le yaptıkları kira anlaşması gereğince 11. Maddesine göre burayı Türk askerine devretti. Zaten 2011’den beri kira da vermiyorlardı ve davalık olmuşlardı. Türkiye ve KKTC’nin eli müthiş güçlü hale geldi.

"KUŞ UÇSA ARTIK HABERİMİZ OLACAK"

Emekli Albay Coşkun Başbuğ

Doğu Akdeniz’de son günlerde askeri hareketlilik arttı. İsrail, Rum kesimine 6 İHA sattı. Türkiye birçok olaya seyirci kalmayarak karşı bir reaksiyon gösteriyor. Geçitkale hamlesi Doğu Akdeniz’deki Türk varlığı için çok büyük bir hamle. Bizim sondaj ve sismik gemilerimiz var. Dolasıyla Dalaman’dan kaldırdıklarımız mesafe ve zaman kaybı oluyordu. Şimdi Kıbrıs tarafıyla beraber aldığımız kararla beraber bundan sonra her şey bizim lehimize olacak. Bu olay adaya asker çıkarmak kadar önemli. Biz burada hukuk dışı tüm olaylara müdahale ediyor. Biz her zaman diplomasi yoluyla çözümü istedik. Yakın zamanda deniz kuvvetlerimiz de orada olacak. Ersin Tatar dün güzel bir cümle kurdu “Artık kuş uçsa haberimiz olacak.” Bu oradaki varlığımız açısından çok önemliydi.

"TÜM ÜLKELERİN PLANLARI BOZULDU"

Güvenlik ve Strateji Uzmanı İbrahim Keleş:

Türkiye ile Libya’nın deniz komşusu olması özellikle Kıbrıs’ın güneyi, batısı petrol ve doğalgaz aramak isteyenlerin tüm planlarını bozdu. O bölge artık Türkiye ve Libya’nın kontrolüne girdi. İHA’ların orada olması Türkiye’nin o bölgeyi kontrol edeceğinin göstergesi. İHA’ların havada kalma süreleri var. Şimdi çok daha fazla havada kalacak ve daha fazla istihbari bilgi sağlayacak. Burada Libya ile ikinci bir anlaşma sağlanacak. Türkiye, Libya’ya asker gönderecek.  Bundan sonra kontrolümüzdeki bölgelere Türkiye’nin izni olmadan hiç kimse giremiyor. Bu da diğer ülkelerin tüm planlarını bozdu.

"ANLAŞMAYI SİLAHLA DESTEKLEDİK VE İSTEDİĞİMİZİ ALDIK"

Genelkurmay Eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin

Bu sadece Kıbrıs ile ilgili değil. Doğu Akdeniz’deki stratejimizle de ilgili. Tebdir alması gerekiyordu ve aynı zamanda caydırıcılık elde etmesi gerekiyor. Yunan, Mısır’la ilgili bir tatbikat yaptı. Biz de yaptık. Libya’yla anlaşmasından sonra bu gündem maddesi oldu. Hafter’in sözde komutanı Türkiye’yi tehdit etti. Bu saatten sonra İHA ve Milgemlerin orada olması çok önemli. Sadece anlaşma yapmakla bu iş olmuyor. Yaptığınız işlerle de bunu desteklemeniz lazım. Bir güce sahip olmanız gerekiyor. Bu da silahla olur. Bölgede size istihbarat topluyor, gerektiğinde SİHA’larla burayı ateş altına alacağını gösteriyorsunuz. Bu verdiğiniz mesajla orada bir kuvvet olduğunuzu ispatlamış oluyorsunuz. Bizim bu hamlemizden sonra İsrail ayağını oradan ayağını çekti. Türkiye’nin bu hamlesi büyük bir hamle. Silah olmadan bu işleri yapamazsınız. Kıbrıs’ta 30 bin civarında kuvvetimiz var. Kıbrıs Barış gücüne de İHA’lar istihbarat sağlayacak.

Libya’dan kuvvet talep edilirse biz kuvvet göndeririz sözleri çok önemli. Bu karşı tarafa gücünüzü göstermek açıdan da çok önemli.

 
KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 19
  • samimi 4 yıl önce Şikayet Et
    15 sene önce 50 katirla karakol basiyodu pkk.,Simdi taa kibrisa sihalar 5 saat ucusutan sonra otamatmatik inis yapiyor.Reisin kiymetini COK iyi bilelim !!
    Cevapla
  • kerim 4 yıl önce Şikayet Et
    bir herşeyi yasal ve hukuğa uygun yaparız böylece işgalci yunanlar biraz adalet dersi görsün
    Cevapla
  • Türküngücü 4 yıl önce Şikayet Et
    ver mehteri dinlesinler
    Cevapla
  • İha 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu iha var ya 1974 yılındaki kıbrıs çıkarmasında paraşütçülerimiz nasıl rumların tepelerine indi daha onun travmasını atlatamadan şimdi de bıçu iha tepelerine balyoz inmiş gibi oldu durun bakalım palikaryalar daha yeni başlıyoruz bu işler öyle masum Türk köylülerini soykırım yapöçnağa benzemez bu daha iyi günleriniz...
    Cevapla
  • C.Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Erdoğan son yıllarda Tarih yazıyor, bu gurur Türk Milletinin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü
'Güneş enerjisi'ni kullanarak insanları böyle kandırdılar! 'Tosuncuk'tan daha beter'