Heykel algısına İlber Ortaylı'dan sert cevap! Esed'in vekiline tarih dersi

Moskova’daki Erdoğan-Putin zirvesinin ardından Suriye’nin Halep milletvekili Fares Shehabi bir tweet atarak Türk heyetinin arkasındaki Çariçe 2’nci Katerina heykeline dikkat çekti. Katerina’nın Osmanlı’yı 11 kez yendiğini iddia eden vekil, bu heykelin Türk heyetini rencide etmek için özellikle seçildiğini ima etti. Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı da konuyla çarpıtmalara çok sert açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 07.03.2020 08:16 GÜNCELLEME 07.03.2020 08:30
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Hürriyet Gazetesi'nden Musa Kesler'e konuşan Ortaylı, "O vekil saçmalamasın. Bu düzeysiz bir milliyetçilik. Kremlin’in her odasında, salonunda tarihi bir figür bulunur" diyerek tepki gösterdi.

 


Shehabi’nin tarih bilgisinin zayıf olduğunun anlaşıldığını belirten Prof. Dr. Ortaylı şunları söyledi:

'BUNDAN MI MEDET UMUYOR'

 

 

“2’nci Katerina Osmanlı’yı 11 kere yenmedi. O vekil saçmalamasın. Biraz tarih öğrensin. Osmanlı ile iki kere harp ettiler. Kırım için de savaştılar. Küçük Kaynarca’da Osmanlı’yı yenmişti. Kırım ilhak edildi onun zamanında. Suriye vekili her şeyi bıraktı da şimdi bundan mı medet umuyor? ‘Şimdi de Putin yenecek, biz de mutlu olacağız mı?’ demek istiyor.

'BUNLARIN HUYU BÖYLEDİR'

Bizim de böyle söyleyecek çok şeyimiz var. Ortadoğu’nun hiçbir ülkesi böyle Rusçuluk yapmadı. Bunların huyu böyledir. Rusya’nın eyaleti mi olacaklar? Rusya’nın tarihte hiç görmediği şekilde... Etrafıyla geçinemeyen bir yer her şeyden önce orası... Bıraksan hepsi birbirini boğazlayacaklar. Suriye’de yüzde 7 azınlık aldı yönetimi götürdü.

'KREMLİN'İN TÖRESİ BÖYLE'

Kremlin’de her odada, her salonda tarihi bir şahsiyetin resmi, heykeli vardır. Tarihi antikalar vardır. Kremlin’in töresi böyle. Kalkıp da adam 2’nci Katerina’yla övünecek. Herife bak. Ne kadar düzeysiz bir milliyetçilik. 

'DÜZEYSİZ MİLLİYETÇİLİK'

2’nci Katerina Avrupa kültürü almış bir Alman prensesi. Rusya’da ıslahatlar yaptı. Münevver insanlarla, edebiyatçılarla ahbaplık ediyor, mektuplaşıyor. Müzeler de kurdu. Ama ayaklanmalarda kendi milletini de ezdi. Bu vekilin attığı tweet, tekrar söylüyorum çok düzeysiz bir milliyetçilik. Önce oradaki insanların huzur ve refahını sağlasınlar...”

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 51
  • Şura kaya 4 yıl önce Şikayet Et
    Burakalim bu bos tartismaları . O heykel daha öncede aynı yerindeymiş. Hem Türk heyeti bunu bilmiyecek degil. Türkiye rusya iliskilerine zarar verebilir. biliyoruz ki 34şehidimiz var rusya ve rejimin vurdugu bu yüzden rusya ve putin e bizde bir güvensizlik olustu. İnsallah rusya birdaha güvenimizi sarsmaz bunu zaman gösterecek.putin şehitlerimize taziyelerini iletirken çok üzgün görünüyordu.
    Cevapla
  • Şura kaya 4 yıl önce Şikayet Et
    Katerina heykeli Türkün gücüne basarisina şahit olmuş. Bu da Osmanlı torunu olarak bizlere gurur verir. Vallahi yok heykel yok fotograf giden gitmis topragin altinda yatiyor hem bizim hem ruslarinki .Cennettelermi Cehennemdelermi Allah bilir.Biz bugünümüzdeyiz ve yarinlarimiz icin variz.
    Cevapla
  • yolcu 4 yıl önce Şikayet Et
    Yanlızca Kremlin’de yapılmıyor bu algı ve rencide eden operasyonlar . ABD başta olmak üzere bazı ülkelerde tablo , heykel ve buna benzer çeşitli enstrümanlar ile yapılıyor . Zihni köreltmek ve gelen misafiri hizaya getirmek için yapılanları bile var . Devlet yetkililerimiz bu gibi konulara dikkat etmeli . Bizde mehter takımı gösterisi ile bunlara cevap vermiştik ve gayet iyi yapmıştık .
    Cevapla
  • Osman 4 yıl önce Şikayet Et
    Yaw nolmuş biz de Putin geldiğinde arkasına Avrupa Hun devletinin bağrağını asarız, birerde rozet takarlar olur biter...Şuan oturdukları topraklarda yüzlerce yıl hüküm sürmüş bi milletiz biz, Hem Rus’un, Hem Suriye’nin ... Tarih mevzu bahisse yazarı, oyuncu, figürü biziz..
    Cevapla
  • Huzeyfe 4 yıl önce Şikayet Et
    Katerina'ya sırtlarını dönmüşler. Ne var ki bunda? Adamların zihniyeti farklı çalışıyor. Sovyetler döneminde bu heykellerin yok edilmemiş olması garip değil mi. Bizimkiler Yıldız Sarayı'nı ve Sultan Abdülhamid'in hatırasını yağmalatmışlardı. Çok farklı düşünüyoruz vurunca öldürmek istiyoruz ve her vuranı öldürmeye kastetti sanıyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kamuda sıkı tedbir dönemi: Sert frenle tasarruf
Selçuk Bayraktar heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu! Rekor üstüne rekor kırıldı