Bilim Kurulu üyesi Alpay Azap: Toplumun yüzde 60'ı hastalanana kadar bu salgınla uğraşacağız

Bilim Kuurulu Üyesi Alpay Azap, koronavirüsün hızını keseceğini ancak tamamen kaybolmayacağını, kış aylarında geri geleceğini belirtti. Azap, "Toplumun yüzde 60’ı hastalanana kadar biz bu salgınla uğraşmak zorunda kalacağız" diye konuştu.

Bilim Kurulu üyesi Alpay Azap: Toplumun yüzde 60'ı hastalanana kadar bu salgınla uğraşacağız
Bilim Kurulu üyesi Alpay Azap: Toplumun yüzde 60'ı hastalanana kadar bu salgınla uğraşacağız
GİRİŞ 14.04.2020 14:30 GÜNCELLEME 14.04.2020 14:30
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Bilim Kurulu Üyesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Azap, "Toplumun yüzde 60’ı hastalanana kadar biz bu salgınla uğraşmak zorunda kalacağız" dedi.

Sözcü'ye açıklamalarda bulunan Azap, ülkede salgının artmasıyla sadece teoride değil, görev yaptığı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nde hastaların tedavileriyle de ilgilendiklerini söyledi. Azap, Ankara'da vaka sayısında hızlı bir tırmanışın olmadığını ancak İstanbul'da salgın hızının diğer illere göre iki üç hafta önde olduğunu açıkladı.

"SALGINI TAMAMEN DURDURAMAYACAĞIMIZI ÇOK İYİ BİLİYORUZ"

Koronavirüsle mücadelede virüsün tamamen yok edilip durdurulamayacağını anlatan Azap “Hastalığı baskılamak için alınan önlemlerin asıl amacı, salgının kontrollü bir şekilde toplumda yayılmasını sağlamak. Yoksa biz salgını tamamen durduramayacağımızı çok iyi biliyoruz. Çin bile çok sıkı önlemler almasına rağmen bunu başaramadı. Bu biraz hastalığın bulaşma dinamiklerinden kaynaklanıyor. Bu hastalık kendinden önceki SARS koronavirüse benzemiyor. O tamamen yok edilebilmişti. Bu ise yavaşlatılabilecek” dedi.

"HIZINI KESECEK ANCAK GERİ GELECEK"

Uzun bir salgın eğrisi olacağını belirten Azap havaların ısınmasıyla virüsün hız keseceğini ancak kışın tekrar geleceğine dikkat çekti. Azap konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hız kesecek ama bu virüsün ortana kalkmasını kaybolmasını beklemiyoruz. Yaz aylarında hız kesecek ama kışın tekrar aramızda olacak. Mevsimsel grip gibi kışın göreceğiz. Bu koronavirüs de bir ‘insan koronavirüsü’ olma yolunda ilerliyor. Beklentiler bu yönde. Virüsün bir toplumda hızlı yayılmasını önleyecek şey o toplumdaki insanların bağışık hale gelmesidir. Biz buna kitle bağışıklığı diyoruz. Böyle bir enfeksiyon için toplumun yüzde 50 ila 60'ının bağışık hale gelmesi gerekir. Bunu sağlayacak bir aşı da olmayacağı için bu hastalanan kişilerle olacak. Dolayısıyla toplumun yüzde 60' hastalanana kadar biz bu salgınla uğraşmak zorunda kalacağız. Yani biz o salgın eğrisi dediğimiz hızlı tırmanmasını istemiyoruz. Daha uzun ama daha az sayıda her gün havuza yeni hasta eklendiği bir salgını hedefliyoruz. Amacımız sağlık alt yapısının hastalığa yetişmesi ve alt yapımızın kapasitemizin aşılmaması. Eğer kontrolsüz bırakırsanız İngiltere gibi, hiçbir sağlık alt yapısı yetişemez."

KAYNAK: SÖZCÜ GAZETESİ
YORUMLAR 3
  • Bahar 1 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu nasıl bir virüs tamamen gitmiyor..insanlar hep tedirgin ,psikolojiler güç kuvvet diyelim bari
    Cevapla
  • muşi dayı 4 yıl önce Şikayet Et
    sağol iyi. moral verdin.
    Cevapla
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Af geliyor ya bu virüs salgının ortasında. Çözüm olacak ki alelacele meclisten geçiriyorlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türk havacılığının altın çağı! TEBER Güdüm Kiti atış testi!
Uzmanlar açıkladı! Türkiye'nin Filistin'de neler yaptığı ne zaman ortaya çıkacak?