Yıkanabilir siyah maske Corona virüse karşı koruyor mu? Kaç çeşit maske var?

Korona virüsle mücadele kapsamında birçok vatandaş tarafından kullanılan yıkanabilir siyah maskeler için uyarı geldi. Genellikle internet üzerinden satışa sunula ve nano teknoloji ile üretildiği belirtilen maskelerin kullanımına ilişkin uzmanlardan açıklama geldi. Peki yıkanabilir siyah maske Corona virüse karşı koruyor mu? İşte merak edilen cevap...

Yıkanabilir siyah maske Corona virüse karşı koruyor mu? Kaç çeşit maske var?
Yıkanabilir siyah maske Corona virüse karşı koruyor mu? Kaç çeşit maske var?
GİRİŞ 17.04.2020 10:27 GÜNCELLEME 17.04.2020 10:28
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Corona virüsle mücadelede en önemli araçların başında gelen maske kullanımı konusunda Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu'dan uyarı geldi. Cerrahi maske yerine internette satışa sunulan yıkanabilir maske olarak adlandırılan siyah maskelerin oluşturduğu tehlike açıklandı. Peki yıkanabilir siyah maskeler nasıl bir tehlike oluşturuyor? İşte merak edilen sorunun cevabı..

 

YIKANABİLİR SİYAH MASKELER CORONA VİRÜSE KARŞI KORUYOR MU?

Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu, yıkanabilir siyah maskeler konusunda vatandaşları uyardı. Genel itibari ile internetten satıldığını belitten Pullukçu, yıkanabilir nano teknoloji ile üretildiği belirtilerek satılan maskelerin herhangi bir koruyuculuğunun olmadığını ifade etti.

 

 

Ayrıca elinizle maske varken nefesinizi kontrol ettiğinizde net sıcak havanın gelmemesi gerekiyor, ama bu maskede sıcak havayı net bir şekilde elinizle hissedebilirsiniz. Bir deneme yapacak olursak da damlacıkların rahatlıkla bu maskeden geçtiğini görürsünüz. Aynı şekilde bu damlacıklarında içeri girebildiği anlamına geliyor şeklinde açıklamada bulundu.

YIKANABİLİR SİYAH MASKELER CERRAHİ MASKELERİN ÜZERİNE SÜS OLABİLİR?

Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu son dönemde herkes tarafından kullanılan yıkana bilir siyah maskelerin sadece cerrahi maskelerin üzerine süs olarak kullanılması gerektiğini açıkladı. Söz konusu maskeleri kullanmakta ısrar edenlerin ise en az 3 veya 4 maskeyi takması gerektiğini açıkladı.

MASKE NEDİR?

Maske, genel olarak fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapıların toz, partikül ve parçacık gibi ortaya çıkan unsurlarına karşı insanları koruyan bir ekipman olarak tanımlanıyor.

KAÇ ÇEŞİT MASKE VARDI?

Maskeler kabaca iki türe ayrılıyor: Bunlardan ilki cerrahi (tıbbi) maskeler, diğeri de solunum sistemi koruyucu maskeler.

Cerrahi maskeler, sağlık çalışanlarının cerrahi müdahaleler sırasında kendilerinden hastalara ya da hastalardan kendilerine bulaşmasını engellemek amacıyla kullandığı koruyucu ekipmanlar arasında yer alıyor.

Solunum sistemi koruyucu maskelerin kullanım alanını ise sağlık sektörünün yanı sıra diğer alanlarda da iş güvenliğini sağlamak oluşturuyor. FFP sınıflandırmasına sahip toz maskeleri ile N koduna sahip koruyucu maskeler de bu kategori de yer alıyor.

Sağlık çalışanlarının Covid-19 taşıdığından şüphelenilen ya da tanısı konmuş hastaların bulunduğu alanlara girerken cerrahi maske; soluk borusundan entübasyon, nonivazif ventilatör (solunum cihazı) takılması ve kalp masajı gibi müdahaleler sırasında solunum sistemi koruyucu maske takılması öneriliyor.

Sağlık görevlilerinin durumu daha ciddi olan ve yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören hastalara müdahale ederken, maskenin yanı sıra önlük, gözlük ve siper gibi tam koruyucu ekipman seti giymeleri tavsiye ediliyor.

YORUMLAR 5
  • ADAMIN BİRİSİ 4 yıl önce Şikayet Et
    Güneş gözlüğü misali maske kullanıyoruz.Ya çenede yada kafada zaten bu siyah maskeler aksesuar niteliğinde
    Cevapla
  • Gündem 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu maskenin görüntüden başka bir esprisi yok. Koruma tamamen sıfır zaten sağlık bakanlığı onaylı degil evinde makinası olan yapıp satıyor. Benim için dondan farkı yok
    Cevapla
  • Seyfi 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu maskeleri bir videoda görmüştüm, 8-10 kişi bir odada oturmuş, paketleme yapıyorlardı, ayakları dahi maskeyle temas ediyordu, hiç hijyenik bir ortam değildi, çoğu bu tip merdiven altı yerlerde yapılıyor. Bunu alana kadar evinizde yapın daha iyi.
    Cevapla
  • Nuri AYKUT 4 yıl önce Şikayet Et
    Prof. Dr. Pullukçu çok doğru söylüyor lakin devlette maske satışı yasak ve ücretsizdir die bas bas bağırıyor. Ee biz bu ücretsiz maskelere nasıl ulaşacağız. 2 yol var ya sms gelecek kodla eczaneden alacaz yada ptt edevlet aracılığı ile bizlere gönderecek. Virüs çıkalı kaç zaman geçti bu bilgiyi vereli kaç zaman geçti başvurularımızı yaptık. Ne gelen var sen sms gönderen. Devlet baba sabah akşam biz bize yeteriz 10₺ gönder dio ama bir sms i göndermekte aciz. Maskesiz dışarı çıkmak yasak deniyor ee bizler ne yapalım. Bu soruların cevabını da versinler ozaman.
    Cevapla
  • cem 4 yıl önce Şikayet Et
    bana mesaj geldi, acizlik acaba kimde telefonunu kontrol et. eczaneye gidipte sisteme kimlik ile kayit olunabiliniyor, telefon mevcut degilse
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan fahiş fiyatla mücadele ve enflasyon açıklaması
İmamoğlu'ndan tepki çeken Hamas çıkışı!