e-Devlet üzerinden seyahat izin belgesi nasıl alınır?

Koronavirüs salgınına yönelik tedbirler kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede şehirler arası yolculuklar için bazı kısıtlamalar getirildi. Böylece özel taşıt farketmeksizin bir şehirden başka bir şehre gidebilmek için Seyahat İzin Belgesi alınması gerekecek. Peki Seyahat İzin Belgesi nasıl alınır?

e-Devlet üzerinden seyahat izin belgesi nasıl alınır?
e-Devlet üzerinden seyahat izin belgesi nasıl alınır?
GİRİŞ 01.05.2020 11:49 GÜNCELLEME 01.05.2020 11:49

Seyahat izin belgesine başvurular e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Fakat başvuru yapabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Özel araç ya da otobüs farketmeksizin bir şehirden başka bir şehire gitmek için seyahat izin belgesi alınması gerekiyor. Peki hangi şehirlerde giriş çıkışlar kapalı? Seyahat izin belgesi nasıl alınır?

 

SEYAHAT İZİN BELGESİNİ KİMLER BELGE ALABİLECEK?

İçişleri Bakanlığı, araç giriş kısıtlamasına ilişkin istisnaları belirleyen ek genelgeyi valiliklere gönderdi.

 

Genelgede, Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda büyükşehir statüsündeki 30 il ile Zonguldak'a kara, hava ve deniz yoluyla yapılacak tüm giriş ve çıkışların sınırlandırıldığı hatırlatıldı.

Uygulamaya ilişkin istisnalara yer verilen genelgede Seyahat İzin Belgesi alabilecek kişiler şu şekilde sıralandı:

- Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan veya önceden alınmış doktor randevusu, kontrolü olanlar.

- Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için seyahat edecek olanlar.

- Ölüm nedeni Kovit-19 olanlar hariç 4 kişiyi geçmemek şartıyla cenaze nakil işlemine refakat edecek olanlar.

- Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyenler.

- Tedavi olduğu hastaneden taburcu olanlar, bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelen ve kalacak yeri olmayanlar ile askerlik hizmetini tamamlayanlara seyahat izin belgesi verilebilecek

- Seyahat izin belgeleri, özel araçlar için yolcu taşıma kapasitesi ile sınırlı, D2 yolcu taşıma belgesine sahip maksimum 20 yolcu kapasiteli ticari araçlar için ise yolcu sayısı kapasitesinin yarısını geçmemek şartıyla kullanılabilecek

- Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyenler.

- Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olanlar.

- Ceza infaz kurumlarından salıverilenler.

- Yurt dışından geldikten sonra yerleştirildikleri Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait yurtlarda 14 günlük karantina ve gözetim süresi dolanlar.

- İzin belgesi özel araçlarda, yolcu sayısıyla sınırlı

E-DEVLET'TEN KOLAYCA ALIN

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, koronavirüs tedbirleri kapsamında "Seyahat İzin Belgesi" başvurularının e-Devlet'ten yapılabileceğini bildirdi.

Dijital Dönüşüm Ofisinden yapılan açıklamaya göre, vatandaşlar Seyahat İzin Belgeleri için e-Devlet'ten başvuru yapabilecek.

Seyahat İzin Kuruluna iletilecek başvuru, kurul tarafından değerlendirmeye alınacak.

Değerlendirme sonucu başvurucuya SMS ile bildirilecek.

E-DEVLET ÜZERİNDEN SEYAHAT İZİN BELGESİ NASIL ALINIR?

Seyahat izin belgesi almanın en kolay yolu e-Devlet üzerinden geçiyor. Buraya tıklayarak başvuru işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Linke tıkladıktan sonra karşınıza çıkan sayfanın sağ üst köşesinde yer alan yeni başvuru kutucuğuna tıklamanız gerekiyor. 

Seyahat izin belgesi

‘Seyahat İzin İşlemleri’ şıkkını tıkladığınızda alt kutuda Otobüs Seyahat İzin Belgesi ya da Özel Araç Seyahat İzin Belgesi verilmesi şeklinde iki kutucuk çıkıyor. Seçimi yaptıktan sonra bulunduğunuz ili seçmeniz gerekiyor.

Seçimi yaptıktan sonra karşınıza çıkan ekranda sizin adres ve telefon bilgileri yer alıyor. Ve alt kutucukta sorulan sorulara yanıt vermeniz isteniyor.

Şu an Bulunduğu/Kaldığı Adres:

Gideceği Yerdeki Adresi:

Gideceği Yerdeki Hane Halkından En Az Birinin T.C. Kimlik Numarası, Adı Soyadı, Cep Telefonu:

Beraberindeki Yakınlarının (Eş, Çocuk, Anne, Baba, Kardeş) T.C. Kimlik Numarası ve İsimleri:

Başvuru Sebepleri:

Tedavi İhtiyaçları Nedeniyle Başvuru, Birinci Derece Yakınları Vefat Eden / Ağır Hastalığı Olanlar İçin Başvuru, Kalacak Yeri Bulunmayanlar İçin Başvuru, Diğer Sebeple Başvuru

Tüm bu soruları ve bilgileri girdikten sonra alttaki başvur butonunu tıklamanız yeterli. Başvurular bu kurul tarafından değerlendirilip size 'Başvurunuz kabul edilmiştir' ya da 'Başvurunuz reddedilmiştir' şeklinde SMS ile bilgi mesajı gelecek. Bu izinle otobüs biletini satın alabilir ya da özel aracınızla yola çıkabilirsiniz.Otogarlardaki başvuru masalarından SMS mesajını gösterip belgenizi alabilirsiniz. Şehir giriş çıkışlarında polis bu belgeyi göstermenizi ister ve ona göre yola devam etme hakkınız olur.

HANGİ İLLERE GİRİŞ - ÇIKIŞ YASAK?

İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine gönderdiği “Şehir Giriş, Çıkış Tedbirleri” ek genelgesi ile büyük şehir statüsündeki 30 il ( Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ile Zonguldak’a kara, hava ve deniz yolu ile (toplu ulaşım aracı, özel araç vb) yapılacak tüm giriş/çıkışlar, bu gece saat 24.00’dan itibaren daha önce belirlenen usul ve esaslara göre 15 gün daha uzattı.

Bu kapsamda;

1- Büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ile Zonguldak ili için; il sınırlarından kara, hava ve deniz yolu ile (toplu ulaşım aracı, özel araç ve yaya vb.) yapılacak tüm giriş/çıkışlar 18 Nisan 2020 Cumartesi günü saat 24.00'den itibaren 15 günlük süre için geçici olarak durdurulacak.

2- Bu illerde yaşayan/bulunan tüm vatandaşlarımızın belirtilen süre boyunca illerinde kalmaları esas olacak.

3- Belirtilen illere giriş-çıkış kısıtlamasının daha önceki genelgelerle belirlenen usul ve esaslar ile istisnalar 18 Nisan Cumartesi günü saat 24:00'den sonra da geçerli olacak.

Bakanlık valiliklere gönderdiği genelgede söz konusu tedbirlere ilişkin Valiler/Kaymakamlar tarafından ilgili mevzuatı uyarınca gerekli kararların ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmamasını istedi.

Alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Eray Güçlüer 'İsrail İran'a saldıracak' diyerek hedef alınacak yeri açıkladı
Uzmanlar açıkladı! Türkiye'nin Filistin'de neler yaptığı ne zaman ortaya çıkacak?