Dışarıda maske takmak zorunlu mu?

Koronavirüs tedbirleri kapsamında sokakta ‘’maske takmak zorunlu mu? Maske takmamanın cezası kaç TL?’’ sorularına yanıt aranıyor. İşte yanıtı…

Dışarıda maske takmak zorunlu mu?
Dışarıda maske takmak zorunlu mu?
GİRİŞ 11.05.2020 10:42 GÜNCELLEME 11.05.2020 10:43
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Taksim İstiklal Caddesinde yürüyen gençlere polisin maskesiz dolaşmak suçundan ceza yazması üzerine vatandaş da sokakta maskesiz gezmek zorunlu mu diye araştırmaya başladı. Pandemiden uzak durmak için maske, el hijyeni ve sosyal mesafeye çok dikkat etmek gerekiyor. Uzmanlar, sokakta maske kullanımının büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Peki maske takmamanın cezası kaç TL?

 

SOKAKTA MASKE TAKMAK ZORUNLU MU?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son yaptığı açıklamada "Virüsten uzak durmanın yolu, maske ve sosyal mesafedir. Ev dışında mutlaka maske takın ve sosyal mesafeyi koruyun. Kimin virüs taşıdığını bilemezsiniz. Tedbiri elden bırakmayın" ifadelerini kullandı. Sokakta maske takma zorunluluğu kaymakamlıklar tarafından belirlenen cadde ve sokaklarda zorunlu hale getirilebilecek. İstiklal Caddesi ve Taksim meydanında olduğu maske takma zorunluluğu 3 metre sosyal mesafe ve maske satışının yapılma zorunluluğu getirildi. Dolayısı ile sokakta maske takılması virüsten korunmak için önem taşıyor.

 

MASKE TAKMAK NERELERDE ZORUNLU?

Maske takmak 11 Mayıs itibari ile açılan yerlerde gerekecek. Maske takmanın zorunlu olduğu yerler arasında marketler, pazarlar, sağlık kuruluşları, toplu olarak çalışılan iş yerleri yer alıyor.

Ayrıca il ve ilçelerde meydanlarda sokak ve caddelerde; vatandaşların sosyal mesafeyi gözetmeden toplu olarak yürümelerine veya bulunmalarına izin verilmiyor, yan yana yürüyen vatandaşların ise yine sosyal mesafeyi gözeterek yürümeleri gerekiyor.

Ayrıca kısıtlanan illere giriş yapanlar, giriş amacını gösteren belgeler ile 72 saat sonrasına kadar teslim ilinden ayrılarak ilk çıkış iline dönebilecektir. Bu şekilde giriş/çıkışı sınırlandırılan illere giren ticari araç sürücüleri seyahatleri süresince, değişim sürelerine uyarak maske takmak, temas gerektirdiği durumlarda sosyal mesafeye uymak zorundadırlar.

MASKE EN FAZLA KAÇ TL OLACAK?

Ticaret Bakanlığı, cerrahi maskelerin perakende satış noktalarında en fazla 1 liraya satılabileceğini duyurdu.

Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından salgınla mücadelede normalleşme takviminin açıklandığı, 4 Mayıs 2020 tarihli Kabine Toplantısı sonrası alınan kararlar çerçevesinde cerrahi maskelerin perakende satış noktalarında satışı mümkün hale gelmiştir.

Bu çerçevede marketler, eczaneler, tıbbi cihaz satışı yapan medikal firmalar ve elektronik ticaret platformu üzerinden cerrahi maskelerin satışı yapılabilecektir. Hedefimiz en yaygın ağ ile vatandaşlarımızın en hızlı ve kolay bir şekilde cerrahi maskeleri temin etmesini sağlamaktır.

Cerrahi maskeler, adedi KDV dâhil en fazla 1 (bir) Türk Lirası olacak şekilde tüketicilerimize satışa sunulacaktır. Bu fiyatın üzerindeki satışlar "fahiş fiyat" olarak değerlendirilecektir.

Bu kapsamda, 8 Mayıs 2020 tarihi itibarıyla ilk etapta, salgının en yoğun görüldüğü İstanbul'da, akabinde büyükşehirlerden başlamak üzere hızlı bir şekilde diğer illerdeki marketlerde de cerrahi maskelerin satışı yapılabilecektir.

DIŞARIDA MASKESİZ DOLAŞMANIN CEZASI KAÇ TL?

Corona virüsü ile mücadele kapsamında yapılan tüm uyarılara rağmen caddede maskesiz dolaşan 8 kişi, polis tarafından durdurularak haklarında cezai işlem uygulandı.

Umumi Hıfzıssıhha Kanununa muhalefet ettikleri gerekçesiyle ceza kesilen vatandaşlardan biri polise itiraz ederek maskesiz yürümenin yasak olmadığını savundu.

Polis, “Sokakta maskesiz yürümek bu yasaklara dahil değil” değil diye itirazda bulunan kişiye “Sokaklarda değil, İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı’nda var” diye cevap verdi.

Cezayı ödeyecek parası olmadığını ifade eden bir vatandaş ise, “Ben bir aydır bin lira para alamadım. Maskemi alıp geleyim, ben çalışmıyorum. Ben bin lira min lira ödeyemem” diye konuştu.

YORUMLAR 6
  • Hasan. 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya şimdi adam kendince haklı.herkes bişi yazıyor.haberde bile netlik yok.sokakta maske takma zorunluluğu yok.varsada vatandaş bunu tam bilmiyor.toplu alanlarda yasak diye biliyor herkes.Adama yazık diilmi.belliki gariban.sokakta yasak olduğunu bilmiyor.Tepki toplayavak uygulamalarada ne gerek var şu zamanda.
    Cevapla
  • Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Ceza için kanuni düzenleme şart. Burada. Ki durumda polis kafasına göre ceza yazmış. Zira sokakta maske takmak zorunlu değil. Cezanın yazılması için ceza konusunun vatandaş tarafından açıkça bilinmesi ve belirli olması gerekiyor. Burada o durumda söz konusu değil.
    Cevapla
  • Deli Dumrul 3 yıl önce Şikayet Et
    Sanki istiklal caddesinden ekmek almaya gidiyor. Ne işin var orada otur evinde.
    Cevapla
  • ysn 3 yıl önce Şikayet Et
    Zorunlu olsun olmasın sen maskeni tak be kardeşim. vardıda yoktu. yokduda vardiyi bırakalım sevenlerin için sevilenlerin için daha doğrusu kendini korumak icin tartışmaya değmez. devletimiz, sayın sağlık bakanımız sayın sağlık kurulu neyi öneriyorsa üzerimize düşen ne ise onu yapmaya çalışalım yeter
    Cevapla
  • yurttaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaşın ne kadar duyarlı olduğunu böylece görmüş olduk.Mazeret hemen hazır.
    Cevapla
  • Dadas.25 3 yıl önce Şikayet Et
    aynen maskesini alip gelcekmis taksana be adam cokmu zor bizim miletimiz kaununa riayet etmiyor emin olun .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin beklediği an geldi! Arda Güler golle döndü
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!