Yasaktan sonraki ilk güne dikkat

Hafta sonları uygulanan sokağa çıkma yasağının hemen ardından pazartesi ve salı günleri yaşanan yoğunluk bir sonraki haftanın vaka tablosunu artırıyor.

GİRİŞ 11.05.2020 07:31 GÜNCELLEME 11.05.2020 08:44
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Türkiye’deki koronavirüs vakalarında görülen düşüş eğilimi ile birlikte bugünden itibaren, normalleşme adımlarının ilk aşaması başlıyor. Ayrıca, sokağa çıkma yasağından sonra, özellikle her pazartesi ve salı günü yaşanan yoğunlukla birlikte, AVM, berber ve kuaförlerin açılacak olmasının, vaka tablosuna yansımaları dikkatle takip edilecek. Herhangi bir olumsuzluk yaşanırsa, yeniden bazı tedbirler gündeme gelecek.

 

 

HAFTA BAŞI DÜŞÜYOR

Günlük koronavirüs vaka tablosunda da, sokağa çıkma yasaklarından sonra yaşanan yoğunlukların yansıması görülüyor. 23 Nisan’daki 4 günlük sokağa çıkma yasağından sonra, 27 ve 28 Nisan’da yaşanan kalabalıkların olumsuz etkisi, geçtiğimiz hafta 5-6 Mayıs tarihlerinde görüldü. 4 Mayıs’ta günlük vaka bin 614, vaka-test oranı ise yüzde 4,5 olarak gerçekleşti. Ancak, 27 ve 28 Nisan’daki kalabalıklardan kaynaklanan temas nedeniyle bir hafta sonra 5-6 Mayıs tarihlerinde vaka sayıları arttı. 5 Mayıs’ta test-vaka oranı yüzde 5,5, 6 Mayıs’ta yüzde 7,4, 7 Mayıs’ta ise yüzde 6,5 oldu. Geçtiğimiz hafta boyunca özellikle İstanbul’da yaşanan kalabalıkların etkisi de 12 Mayıs’tan itibaren görülecek.

UZMANLAR ENDİŞELİ

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, sokağa çıkma yasaklarından sonra hafta başında yaşanan kalabalıklardan duyduğu endişeyi dile getirerek “Son iki haftadır, sokaklardaki yoğunluğun yansımasını vaka artışı olarak görüyoruz. Kurallara uysaydık, bugün binli rakamları konuşuyor olacaktık. Biz henüz işin başındayız, ikinci dalgaya yakalanma riski var. AVM, berber ve kuaförlerde kurallara uyulmazsa vakalar artar. Böyle olursa, yeniden kural getirilir, hatta daha sıkı tedbirler gelir” uyarısı yaptı. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise, her hafta başında yaşanan sokaklardaki yoğunluğun riskine dikkat çekerek “Her yasaktan sonra sokaklarda bir insan hareketi yaşanıyor. Pazartesi sendromuna girmeyelim. Bu durum riskli. Rehavete kapılmayalım” değerlendirmesini yaptı.

Prof. Dr. Kemalettin Aydın da vakalardaki bu iniş çıkışları değerlendirirken “Şehirlerde oluşan kalabalıklardan kaynaklı artışlar yaşanıyor. 7-8 günlük kuluçka süresinden sonra insanlar arasında dolaşan virüs, vaka tablosuna yansıyor. Bu haftaki kalabalıkların yansımasını haftaya salı-çarşamba göreceğiz. Bu da demek ki, hâlen bağışıklık oluşmamış ve virüs toplumda dolaşıyor. İki üç haftadır salı-çarşamba yüksek çıkıyor, diğer günler beklenen seviyede gidiyor. Düşük çıkan günler de hafta sonu sokağa çıkma yasağının yansıması” diye konuştu.

Türkiye Gazetesi

 

 

YORUMLAR 23
  • Çiçek 3 yıl önce Şikayet Et
    Bence bu İstanbul belediyesi iyi. Çalışmıyor Nedenmi bizim çevremizde 1 çok kişi memlekete giderler ürünlerini toplamak için ama izin vermiyorlar yada tefonlar hep meşgul halkın ihtiyaçlarına cevap vermezseniz tarım işi yani yiyecek topraktan gelir mahsul toplanmassa ne olur aç kalır ihracat başlar halk kendi ürününü satamaz kaymakama gidiyoruz burdan vermiyoruz diyor telefon ediyoruz düşmüyor düşse de veremeyiz diyor benim Ailemde gitmek istiyor çünkü meyve agaçlarımız var evimiz var ve debrem de hasar görmüş diyorlar
    Cevapla
  • İSİMSİZ 3 yıl önce Şikayet Et
    valla onu bilmem ama su bi gerçek bu korona hemen bitecek bi oly değil yani seneler alacak
    Cevapla
  • Attila K. 3 yıl önce Şikayet Et
    yasakla değil tedbirle yaşamayı öğrenmek lazım. sürekli eve kapanarak yaşam idame ettirilemez. Aşının bulunması 3 yıl sürse ki muhtemel 3 yıl böyle mi devam edecek.
    Cevapla
  • Niğdeli 3 yıl önce Şikayet Et
    Hafta sonları yasak olmasa yine millet olduğu gibi parklara dolacaktı. Sürekli yasak olsa bu sefer de başka sorunlar çıkar. Daha ne kadar gidecek böyle, bir faydası yoksa açın o zaman her yeri
    Cevapla
  • CESUR YÜREK 3 yıl önce Şikayet Et
    Yasaktan sonra ilk güne dikkat diyorsan...YASAK KOYMAYACAKSIN..değişen bir şey olmuyor..
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Değişen bir şey olmuyor mu? Yasak olmasa hafta sonu güzel havada herkes evinde durur muydu? O kalabalığın pazartesi ile kıyaslaması bile yapılamaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan-Özel görüşmesinde 8 ve 18 yıl detayı!
Merkez Bankası'ndan 'kira zammı' açıklaması! Ev sahipleri ve kiracılar dikkat