Kanser ve lösemi hastaları büyük tehlike altında

"Koronavirüs bulaşır" korkusuyla vatandaşlar kan vermeyi bıraktı. Yetkililer ise "Covid-19 kan yoluyla bulaşmıyor, bir kan bağışı üç kişiyi kurtarabilir" diyerek çağrıda bulundu

Kanser ve lösemi hastaları büyük tehlike altında
Kanser ve lösemi hastaları büyük tehlike altında
GİRİŞ 15.05.2020 07:47 GÜNCELLEME 15.05.2020 07:47
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türk Pediatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Namık Kemal Özbek, kan temininin birçok hasta için hayati öneme sahip olduğunu belirterek “Koronavirüs yüzünden kan bağışı çok azaldı, stoklar kritik seviyede. Covid-19 kan yoluyla bulaşan bir hastalık değil. Kızılay ve diğer kan bağışı yapılan merkezlerde vericilerin korunması için tüm tedbirler alındı. Salgın öncesi gibi kan bağışını sürdürelim” çağrısında bulundu. Prof. Dr. Özbek, şöyle devam etti: Kan temini birçok hasta için hayati önem taşıyor. Bu hastalar arasında lösemi, Akdeniz anemisi hastaları bulunuyor. Ayrıca kaza, cerrahi girişim gibi birçok durumda da kan hayati önem taşıyor. Ülkemizde her dört saniyede bir ünite kana ihtiyaç duyuluyor. Ancak, Kızılay verilerine göre, salgın yüzünden kan bağışı sayısı çok azaldı ve kan stokları kritik düzelde. Özellikle kanserli ve kanamalı hastalar için hayati önemi olan trombositlerin temininde büyük zorluklar yaşıyoruz. Bir kan bağışı en az üç kişinin hayatını kurtarır. Halkımızın aynen salgın öncesinde olduğu gibi kan bağışlarını sürdürmelerini istiyoruz.

Türkiye Gazetesi

YORUMLAR 4
  • Hyr 3 yıl önce Şikayet Et
    belki de solunum değil de kana bulaşmış olsa ölümcül olmadan bağışıklık yapacak.
    Cevapla
  • kun 3 yıl önce Şikayet Et
    kan vermek isteyenlerin evine gidip kan alırsanız belki verebilirler, korona yüzünden kan verme merkezlerine gitmek istemiyor olabilirler.
    Cevapla
  • Buğra Han ÖZKAN 3 yıl önce Şikayet Et
    Düzenli kan veren biri olarak söylüyorum! Kızılay kan istiyor kan verme noktaları yetersiz! Daha organize olmalı ve vatandaşın kan vermesini kolaylaştırmalısınız!
    Cevapla
  • Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    kesinlikle katılıyorum.mesaj geliyor 12-18 saatleri arasında ... yerdeyiz.Gidiyorsun 12.45 yemek saati oldugu icin 13.30 da gelin diyorlar 6-7 km gidiyorsun en az geri dönüp kan vermedigim çok oldu. buna çözüm olmalı 13.30 yazın SMS mesajına deyince de bahaneler sunuyorlar yoldan geliyoruz aç mi kalalim özellikle Kızılay kan merkezi olmayan illerde
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular
Erdoğan-Özel görüşmesine CHP'den ilk itiraz Kılıçdaroğlu'ndan geldi