Bilim Kurulu üyesinden ürküten açıklama: Virüs sıcaklıkta yok oluyor ama...

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, "Sıcak önemli bir faktör. Virüsün sıcaklıkta yok olduğunu, bu ortamda yaşama şansının kalmadığını biliyoruz. Ancak insanlarda yaşamaya devam eder. İnsan vücudu dışarıdaki sıcaklığı tolere edebilecek özelliğe sahip. Halkımızın maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymaları vaka sayısının azalmasında son derece etken oldu" dedi.

GİRİŞ 01.06.2020 08:23 GÜNCELLEME 01.06.2020 09:33
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Yaz aylarında vaka sayısının alt düzeyde seyredeceğini aktaran Çelik, sonbaharda neyle karşılaşılacağının tam olarak bilinmediğini ve bu yüzden dikkatli olunması gerektiğini belirtti. 

 

 

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yaz aylarında sıcak ortamda yok olduğunu ancak, insan vücudunda ise yaşamaya devam ettiğini bildirdi. 

Çelik, yaptığı açıklamada, salgın tedbirleri kapsamında alınan kararların önemli olduğunu söyledi.

 

 

SONBAHARDA NEYLE KARŞILAŞACAĞI TAM OLARAK BİLİNMİYOR

Vakalardaki sayıdan ziyade yoğun bakıma alınan hasta sayısında da azalış olduğunu vurgulayan Çelik, bu durumun daha da azalacağını düşündüklerini ifade etti.

Yaz aylarında vaka sayısının alt düzeyde seyredeceğini aktaran Çelik, sonbaharda neyle karşılaşılacağının tam olarak bilinmediğini ve bu yüzden dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Çelik, vaka sayısındaki azalışla ilgili şunları kaydetti:

"Birincisi havaların ısınması. Sıcak önemli bir faktör. Virüsün sıcaklıkta yok olduğunu, bu ortamda yaşama şansının kalmadığı biliyoruz. Ancak insanlarda yaşamaya devam eder. İnsan vücudu dışarıdaki sıcaklığı tolere edebilecek özelliğe sahip. İnsanlar yaz geldiğinde kapalı ortamlardan uzak durmaya, daha çok dışarı çıkmaya başlayacak, başka alanlara, dağa, tepeye ve araziye gidecek. İkincisi ise halkımız hakikaten önerilen kurallara son derece uydu, kendilerine son derece minnettarız. Halkımızın maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymaları vaka sayısının azalmasında son derece etken oldu. Siz ne yaparsanız yapın, halkınız kurallara uymaz ve gerekli dikkati, özeni göstermezse başarılı olamazsınız."

"BİLMEDĞİMİZ KİŞİLERLER ÇOK YAKIN MESAFEDE DURMAYIN"

"Deniz suyundan koronavirüs bulaşmaz" diyen Çelik, insanların bunun bilincinde oması gerektiğine işaret etti.

Havuzlardan da koronavirüsün bulaşmayacağını anlatan Çelik, "Koronavirüsün klorda yaşaması mümkün değil. Dışkı yoluyla bulaşan hepatit gibi virüsler var o ortamlarda. Özellikle güneş ışığından, ultravioleden, radyasyondan çok kolay inaktif olurlar. Dikkat edilmesi gereken şey insanlar arası temasın engellenmesi. Bilmediğiniz kişilerle çok yakın mesafede durmayın." ifadelerini kullandı.

"AÇIK BÜFENİN KALKMASI GEREKİYOR"

Prof. Dr. Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artık açık büfenin kalkması gerekiyor. Tatilcilerin oturdukları masaların, şezlongların temizliğine dikkat edilmeli. Antalya'nın bu sıcağında, güneşte, plajda bu virüsün bir insandan başkasına geçmesi çok mantıklı değil. Eğer öyle olsaydı şu anda hepimizin enfekte olması gerekirdi."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 20
  • C.Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Koronavirüs Sıcakta yaşamaz ölür!....İnsanlar Tedbir alıp Sosyal mesafe ve Maske takarsa Virüs yaşayacak Vücut bulamaz ölür.Nokta
    Cevapla
  • derman 3 yıl önce Şikayet Et
    Bilim kurulu üyeleri aralarında bir çekişme ve bir çelişki var dikkat ettiniz mi?
    Cevapla
  • Kamil 3 yıl önce Şikayet Et
    Kış aylarında hep bunu yorumlarımda söylüyordum ama bir sürü eleştiri alıyordum. Yaz ayını avantaja dönüştürmenin tek yolu maske işini sıkı tutmak. Sokağa çıkma yasağı hiç bir işe yaramaz , maskesiz çıkmak kesin yasak olmalı.
    Cevapla
  • C.Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    65 Yaş ve 18 Yaş altınıda artık serbest bırakın!?..Asıl Yasak konulması Ceza verilmesi gereken Yaşlar Sorumsuzca Maskesiz dolaşan 20 -50 Yaş arası.
    Cevapla
  • Lale 3 yıl önce Şikayet Et
    Güneş'in sıcağı ile suyun sıcaklığı farklıdır Belki sıcaklık sözcüğü insanları yanıltır. Mikrop ve vürüsleri suyun kaynama durumunda kaç derecede yoketeğine bağlı güneş sıcağında ki mikrop ve vürüsler.Güneşin yok edici ve kurutarak ortadan kaldırır.Cenab-ı Allah herşeyi dengeli yaratmış.Tedbirli olmalıyız. Taktiri Allah'tan.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan talimatı verdi! TCG Anadolu'dan daha büyüğü tasarlanıyor
Türkiye müjdeleri peş peşe açıklarken skandal petrol bildirisi! Rahatsız oldular