Bakan Çavuşoğlu paylaşmıştı: İşte Sultan Fatih'in Ayasofya Vakfiyesi tercümesi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun canlı yayında Ayasofya'nın tapusunu göstermiş ve 'Kesinlikle uluslararası bir konu değildir' diyerek tartışmalara noktayı koymuştu. İşte Ayasofya Vakfiyesi'nde yer alan o tapunun tarihi metni...

Bakan Çavuşoğlu paylaşmıştı: İşte Sultan Fatih'in Ayasofya Vakfiyesi tercümesi
Bakan Çavuşoğlu paylaşmıştı: İşte Sultan Fatih'in Ayasofya Vakfiyesi tercümesi
GİRİŞ 12.06.2020 01:28 GÜNCELLEME 12.06.2020 01:44
Bu Habere 64 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu canlı yayında tarihi belgeyi paylaşmıştı. Herkes tarihi vakfiyede ne yazdığını merak etmişti.

 

 

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivindeki özel bir odada saklanan Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofya Vakfiyesi, 5,5 asırdır özenle korunuyor.

Arşiv Dairesi Başkanı Zeynel Abidin Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivlerindeki Osmanlı dönemine ait birçok vakfiyenin özenle saklandığını söyledi.

Osmanlı döneminde vakfiyenin yılda bir kez düzenlenen törenle açılıp herkesin huzurunda okunduğunu, vakfiyede yer alan şartların uygulanıp uygulanmadığının kontrol edildiğini belirten Türkoğlu, "Yapılanlar değerlendiriliyor, eğer şartlar yerine getirilmemişse tamamlanması için uyarı veriliyor, yine yapılmamışsa ceza sistemi uygulanıyordu. Vakfiyenin sonunda 'Eğer bu vakfiyeye uygun hareket edilmezse Allah'ın, peygamberlerin, meleklerin laneti üzerine olsun' şeklinde meşhur bir bedduası vardı." ifadelerini kullandı.

İşte Sultan Fatih'in 558 yıl önce Ayasofya Vakfiyesi'nde kayıt altına aldırdığı tarihi satırlar:

SULTAN FATİH’İN AYASOFYA VAKFİYESİ TERCÜMESİ

“İşte bu benim Ayasofya Vakfiyem, dolayısıyla kim bu Ayasofya’yı camiye dönüştüren vakfiyemi değiştirirse, bir maddesini tebdil ederse onu iptal veya tedile koşarsa, fasit veya fasık bir teville veya herhangi bir dalavereyle Ayasofya Camisi’nin vakıf hükmünü yürürlükten kaldırmaya kastederlerse, aslını değiştirir, füruuna itiraz eder ve bunları yapanlara yol gösterirlerse ve hatta yardım ederlerse ve kanunsuz olarak onda tasarruf yapmaya kalkarlar, camilikten çıkarırlar ve sahte evrak düzenleyerek, mütevellilik hakkı gibi şeyler ister yahut onu kendi batıl defterlerine kaydederler veya yalandan kendi hesaplarına geçirirlerse ifade ediyorum ki huzurunuzda, en büyük haram işlemiş ve günahları kazanmış olurlar.

Bu sebeple, bu vakfiyeyi kim değiştirirse; Allâh’ın, Peygamber’in, meleklerin, bütün yöneticilerin ve dahi bütün Müslümanların ebediyen LANETİ ONUN VE ONLARIN ÜZERİNE OLSUN, azapları hafiflemesin onların, haşr gününde yüzlerine bakılmasın.
Kim bunları işittikten sonra hala bu değiştirme işine devam ederse, günahı onu değiştirene ait olacaktır.

Allâh’ın azabı onlaradır.
Allâh işitendir, bilendir.

(Fatih Sultan Mehmed Han / 1 Haziran 1453)

OSMANLICA TERCÜMESİ

YORUMLAR 64
  • Haluk 3 yıl önce Şikayet Et
    Murat bardakçıya göre Ayasofya için böyle bir lanet yok, bütün vakıflar için böyle beddua geleneği varmış FSM hz. nin de vakfiyesinde Ayasofyadan başka vakıflarıda varmış kastettiği hepsi imiş sadece Ayasofya değil, yani bütün vakfiyemi bozarsanız demiş beddua var yani.
    Cevapla
  • Ddd 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu beddua kime gitmişti, hangi puta.. bunu artık ititaf edebilecek miyiz? Kim ayasofyayı müzeye çevirmişti?
    Cevapla
  • Nazım KARAMEHMET 3 yıl önce Şikayet Et
    İşte Türkiye'yi o vakfiyesi belgesi bağlar. O kadar, gerisi lafı güzaf.
    Cevapla
  • Göktürk 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar ağır lafların altında kalacağımıza kamyonun altında kalalım daha iyi.
    Cevapla
  • FSM1453 3 yıl önce Şikayet Et
    Eveeet. Konu kapanmistir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ceketin güzel diyen kişiye alev silahıyla saldırdı: Görenlerin kanı dondu
Denizde de karada da bozguna uğradılar - 25 Nisan 2024 gazete manşetleri