Maske takmama ve sokağa çıkma yasağı cezasına nasıl itiraz edilir?

Normalleşme süreci ile beraber salgına karşı alınan önlemler de hafifletildi. Fakat günlük vakaların artmasıyla birlikte maske takma zorunluluğu getirildi. Peki maske takmama ve sokağa çıkma yasağı cezasına itiraz dilekçesi nasıl yazılır?

Maske takmama ve sokağa çıkma yasağı cezasına nasıl itiraz edilir?
Maske takmama ve sokağa çıkma yasağı cezasına nasıl itiraz edilir?
GİRİŞ 13.07.2020 09:07 GÜNCELLEME 13.07.2020 09:07

Covid-19 virüsü sebebi ile Türkiye’de önlemler alınarak uzun süre sokağa çıkma yasağı getirilmişti. Yasakların ardından normalleşme süreci ile birlikte vatandaşların maske takmamaları ve bu sebepten vaka sayılarındaki artışla beraber tekrardan dışarıda maske takma zorunluluğu getirildi. İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliklerine gönderilmiş olan genelgeye göre 22 Haziran 2020 tarihinden itibaren belirli illerde maske yasağı uygulamaya konulacak. Buna göre maskesiz sokağa çıkmama yasağı ile sokaklarda maskesiz vatandaş kalmayacak ve maskesiz gezen kişilere de yetkili birimler tarafından 900 TL ceza kesilecek. Peki maske takmama cezasına nasıl itiraz edilir? İşte detaylar...

 

MASKE TAKMAMA CEZASI NE KADAR?

İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen genelge kapsamında 22 Haziran 2020 tarihinden itibaren yasağa uymayan maskesiz sokakta gezen kişilere Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi gereğince 900 TL idari para cezası uygulanacaktır. Maske takmama yasağının geçerli olduğu iller için maske olmadan sokaklarda gezen vatandaşlara zabıta ve polis ekipleri gerekli denetimlerden sonra yasağın geçerli olduğu illerde birlik olacak şekilde yurt genelinde maskesiz sokağa çıkma yasağı için idari para cezası uygulayacak. İdari para cezası olarak vatandaşlara kesilecek olan 900 TL cezanın sorgulanması GİB üzerinden sorgulanabilecektir. Vergi dairesinin internet sitesi üzerinden hızlı ödeme seçeneği ile yapılabilecektir.

 

Maske takmadıkları için para cezası kesilen vatandaşların 15 gün içerisinde itiraz etme hakları bulunuyor. Erken ödeme yapıldığı ya da tek seferde ödendiği takdirde cezanın 4’te 1’i oranında indirim sağlanacaktır. Böylelikle adına kesilen idari para cezasının peşin ödenmesi durumunda 4’te 1 indirim ile kişi 675 TL ödeme yapacaktır.

MASKE TAKMAMA CEZASINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Coronavirus kapsamında Kabahatler Kanunu uyarınca maske takmadan sokakta bulunan kişilere kesilecek olan 900 TL idari para cezasına kişinin itiraz etme hakkı söz konusudur. Maskesiz sokağa çıkma yasağını ihlal eden kişilerin cezalarına itirazları 15 gün içerisinde Sulh Ceza Mahkemesine yapılmaktadır. Sulh Ceza Mahkemesine belirlenen süre dışında itiraz dilekçesi yollanmış olsa daha itirazı kabul görmez ve cezanın ödenmesi zorunlu kılınır. Bunun için 15 gün içerisinde itiraz dilekçesini Sulh Ceza Mahkemesine iletmenizde fayda olacaktır. 

Dilekçe Örneğini İndirmek İçin Tıklayınız!

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI CEZASINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

İl İdare Kanunu ve Umumi Hıfzıssıhha Kanununca İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan Sokağa Çıkma Yasağı hakkındaki genelge ile sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi Anayasa’da yer alan maddelere göre aykırıdır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan bir kişi sokağa çıkma yasağı sebebi ile ödemekle yükümlü olduğu 3.180 TL para cezasının kesildiği tarihten itibaren en geç 15 gün içerisinde itiraz etmek için Sulh Ceza Hakimliği’ne müracaatta bulunabilmektedir. Kişinin belirlenen süre zarfında herhangi bir itiraz başvurusunun bulunmaması durumunda idari para cezasını kesin bir şekilde ödemekle yükümlü olacaktır. 

Sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal eden kişi, itiraz etmek için Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuruda bulunabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta kişinin idari para cezasını almış olmasıdır. Cezanın alındığı günden 15 gün süre içerisinde kişi gerekli başvurusunu yapmalı aksi halde idari para cezası kanunen bir yaptırım olacaktır.

Sokağa Çıkma Yasağı İtiraz Dilekçesini İndirmek İçin Tıklayınız!

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fransa'dan sürpriz 'Gazze' hamlesi! 48 saat içinde...
Başkan Erdoğan'dan dev operasyon sinyali: Sınırımız komple garanti altına alınacak