Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofya kapı tokmağındaki sırrı

2005-2012 yılları arasında Ayasofya’nın müze başkanlığını ve müdürlüğünü yürüten merhum Prof. Dr. Haluk Dursun 2012'de Fatih'i anma programında Ayasofya'daki kapı tokmaklarındaki Fatih Sultan Mehmet'in büyük sırrını açıklamıştı.

Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofya kapı tokmağındaki sırrı
Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofya kapı tokmağındaki sırrı
GİRİŞ 10.07.2020 19:59 GÜNCELLEME 10.07.2020 20:18
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Anma programında Dursun, Ayasofyada'ki kapı tokmakları ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu.

Ayasofya'da Ya Fettah yazan kapı tokmağı

Ayasofya Müzesi ile Fatih Sultan Mehmet arasındaki bağlantıyı anlamanın büyük önem taşıdığını belirten Dursun, "Ayasofya müzesi ile Fatih Sultan Mehmet arasındaki bağlantıyı anlayamazsak ve anlatamazsak, daha böyle anmalarda çok yeriz, içeriz. Esas Fatih ve Ayasofya bağlantısının temelinde şu elimde görmüş olduğunuz kapı tokmağı vardır. Ayasofya'ya ilk göreve başladığım zaman bu tokmağın izinden giderek Ayasofya'yı çözmeye çalıştım. Bu normal bir kapı tokmağı değil, diğer bütün kapı tokmaklarının dışında bir tokmaktır. Bu tokmak küçük bir örnektir, bunlar genelde musanna olarak aynalı, çift taraflı olarak dökülmüştür. Üzerinde, 'Ya Fettah' yazar. 'Ya Fettah' Allah'ın isimlerinden biridir ama Ayasofya'ya özellikle bunun yapılmış olması, fetihten sonra bunun asılmış olması başka bir mana ve simgeyi vurgulamış oluyor. 'Fettah' kelimesinin içinde rahmet var, fetih var ama aynı zamanda açmak var. Açan demek, Allah'ın açan özelliği demek. Fatih kapı tokmaklarında Ayasofya'ya bunu koyarak hem o kapının açma fonksiyonunu vurgulatıp her açışta açma kudreti olan Allah'ın bir hürmeti ve aidiyetini hatırlatılıyor hem de Ayasofya'nın fethin sembolü olduğunu ve bunu unutmamak için her elinizi attığınızda, 'Ye Fettah' diyerek o kapıdan içeri girmenizi sağlamış oluyor" diye konuşmuştu.

 

 

YORUMLAR 18
  • İrfan 3 yıl önce Şikayet Et
    Doğrusu etkilendim
    Cevapla
  • oğuz 3 yıl önce Şikayet Et
    çıkar celal şengör gibiler istanbul ünisinde prof olanlar fatihe kafir der netfilix yapımı fatih sultan mehmedi ve osmanlıyı anlatan dizisinde fatihi kendini roma varisi görüyordu vs diyip binbirtürlü hikayelerle insanları manupile ederler vsvs :) komik
    Cevapla
  • Kızılelma 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun, İnşallah.
    Cevapla
  • frezeci 3 yıl önce Şikayet Et
    fatihin ayasofya vakfiyesinide açıklasalarda dünya duysa.
    Cevapla
  • yaşar dağ 3 yıl önce Şikayet Et
    ya bismillah allah,u ekber Elhamdülillah Rabbim bu günleride gösterdi.Emeği geçenlerden bizler razıyız. ALLAH cc.de.razı olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Aysever'den CHP'li belediye başkanlarına: Ekrem'in tetikçisi olamazsınız
İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor