CHP'li isim planı açık etti: Sonu PKK'ya toprak vermeye kadar gidecek korkunç hazırlık

Yeni Şafak Gazetesinde yer alan habere göre; CHP, seçim diyetini ödemek için HDP ve PKK'nın Türkiye'yi bölme projesine sarıldı. Kurultayda "Kürt sorununu çözeceğiz" diyen Kılıçdaroğlu'nun vaadinin altından "özerklik" planı çıktı. CHP'li Eren Erdem, PKK elebaşı Cemil Bayık'ın da daha önce dile getirdiği tasarıyı Barzani medyasına açık ederek, "şerhleri kaldıracağız" vaadini verdi.

CHP'li isim planı açık etti: Sonu PKK'ya toprak vermeye kadar gidecek korkunç hazırlık
CHP'li isim planı açık etti: Sonu PKK'ya toprak vermeye kadar gidecek korkunç hazırlık
GİRİŞ 30.07.2020 07:56 GÜNCELLEME 30.07.2020 07:57
Bu Habere 123 Yorum Yapılmış

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Kürt sorununu çözeceğiz" vaadinin altından terör örgütü PKK’nın istediği "özerklik projesi" çıktı. Ana muhalefet partisi, terör örgütlerine desteği bilinen isimlerin hazırladığı "Kürt Raporu" ile ilk olarak 2014 yılında gündeme getirdiği "özerklik" modelini yeniden raftan indirdi.

 

TÜRKİYE ŞARTNAMENİN BAZI FIKRALARINA ŞERH KOYMUŞTU

31 Mart seçimlerinde HDP ile ittifak yaparak bazı belediyeleri kazanan CHP, terör örgütüne bedel ödemek için Türkiye'nin üniter yapısını tartışmaya açtı. İlk iş, Türkiye'nin 1988 yılında imzalayıp 1992 yılında yürürlüğe soktuğu "Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartnamesi"ni gündeme getirmek oldu. Ankara, Türkiye'nin üniter yapısını tehlikeye sokacağı, özerliklik/federasyona kapı aralayacağı ve güneydoğuda yaşanan terör sorununu uluslararası platforma taşıyacağı endişesiyle anlaşmanın 7 maddesinde bulunan 10 fıkraya şerh koymuştu.

 

KURULTAYDA YENİDEN GÜNDEME GELDİ

CHP şimdi bu şerhleri kaldırmayı gündemine aldı. CHP lideri Kılıçdaroğlu, 2011 yılından başlayarak birçok kez Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nı hayata geçireceklerini, şerhlerin kaldırılacağını ifade etmişti. Ancak bu vaat "CHP özerklik istiyor" eleştirilerinin ardından rafa kalkmıştı. Bu vaat şimdi CHP yönetimince bir kez daha gerçekleştirilmek isteniyor. CHP'nin geçtiğimiz haftaki kurultayında bir grup delege, önerge vererek "Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı"na konulan şerhlerin kaldırılmasını istedi.

EREN ERDEM

EREN ERDEM İTİRAF ETTİ: ŞERHLER KALDIRILACAK

CHP Parti Meclisi Üyesi Eren Erdem ise sözkonusu özerklik talebinin parti yönetiminin de gündeminde olduğunu ortaya koydu. Kuzey Irak'taki Barzani yönetiminin televizyon kanalına konuşan Erdem, CHP'nin Kürt sorunu ile ilgili bir rapor hazırladığını, raporda Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartnamesi'ndeki şerhlerin kaldırılmasının da olduğunu söyledi.

İşte Erdem'in ağzından Türkiye'yi bölme planının satır başları: "CHP olarak Kürt meselesini Türkiye'nin ortak sorunu olarak görüyoruz. Rapor çalışması Türkiye'nin birçok bölgesindeki kanaat önderlerinin de görüşleri alınarak hazırlanıyor. Bu rapor CHP'nin şöyle bir perspektifle sahaya çıkmasına yol açacak: Güçlendirilmiş parlamenter sistem ifadesinin altını dolduracaktır bu rapor. Genel Başkanımız bir önceki kurultayda "Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartnamesindeki şerhleri kaldıracağız" demişti. Bu sorunun çözümü açısından kritik adımlardan biri. Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu beyanının da yer aldığı kapsamlı bir süreçten bahsedebiliriz."

TÜRKİYE'Yİ BÖLME PLANI

Uzmanlar CHP'nin hamlesinin Türkiye'nin bütünlüğünü tehdit edeceğini vurguluyor. Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartnamesinde yer alan bazı maddelerin egemenlik alanını sınırladığı için Türkiye tarafından onaylanmadığını ifade eden SETA Uzmanı Dr. Hüseyin Alptekin şunları söylüyor: "Türkiye son zamanlarda siyaset anlayışında değişikliğe gitti. Siyasi anlayışını, egemenlik haklarını dışarıyla paylaşmama üzerine kurdu. Özellikle Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartnamesindeki bazı maddeler Türkiye'nin üniter devlet yapısına uygun görülmedi. Yerel yönetimlerin merkezi idareden bu kadar bağımsız olması Türkiye gibi üniter devletler tarafından uygun görülmedi. Zaten sadece Türkiye değil, diğer pek çok Avrupa Konseyi üyesi ülke de çekinceler koydu. Özerklik konusunda atılacak adımlar uzun vadede toplumsal bütünlüğü zedeleyebilir. Özerklik konusunda HDP'nin talebi var, CHP de özerklik ilanından yanaysa bunu net bir şekilde söylemeli."

CEMİL BAYIK

BAYIK DA AYNI FİKİRDE

CHP'nin gündemine aldığı öneri daha önce bizzat terör örgütü elebaşlarından Cemil Bayık tarafından talep edilmişti. 2015 yılında İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye konuşan Bayık şunları kaydetmişti: "Avrupa'da yerel yönetim şartları var değil mi? Kendi kendini yönetme, demokrasiyi artık merkezden değil, yerelden geliştirme... Kürdistan'da da PKK'nın, KCK'nın geliştirdiği budur. Artık Türk devletinin Kürdistan'da Kürt halkına vereceği bir şey yoktur. Biz kendi valimizi, kendi kaymakamımızı kendimiz tayin etmek istiyoruz. Halkımız bunu seçmeli. Halkımız kendi kendini yönetmeli. Kendi güvenliğini sağlamalı. Avrupa'nın yerel yönetim şartları var, biz bunların olduğu gibi kabul edilmesini istiyoruz."

KAYNAK: YENİ ŞAFAK GAZETESİ
YORUMLAR 123
  • Salih 3 yıl önce Şikayet Et
    Yaziklar olsun size hey chp liler görün atatürkün partisini ne hale geldi bunlara dewlet emanet edilmez edilirse türkiyenin sonu demektir atam gör bunlari kemiklerin sizliyor biliyorum
    Cevapla
  • veli 3 yıl önce Şikayet Et
    bu adam atatürkçü ise ben değilim arkadaş..
    Cevapla
  • Millet 3 yıl önce Şikayet Et
    Chp pkkdan daha tehlikeli hainler surüsü kuruluş amaci inanci yok etmek olan parti
    Cevapla
  • Vatandaş C* 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu hainler Batı da ATATÜRK cü Doğu da PKK lı oluyor MiLLETi Aptal yerine Koyuyorlar...
    Cevapla
  • Kapaklı Yorum 3 yıl önce Şikayet Et
    1 milim dahi topğramızı vereni tarihten sileriz.. kısa ve net
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan İran açıklaması: Kınanması gereken İran değil! Emeklilere de seslendi!
İran'ın misillemesi sonrası Putin'den uyarı geldi: Feci sonuçları olur!