Türkiye facianın merkezinde! Tarihi ziyaret sonrası açıklama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başta olmak üzere birçok siyasi isimle Lübnan'a ziyarette bulundu. Fuat Oktay ziyaretle ilgili yaptığı açıklamasında 'Türkiye sonuna kadar yardıma hazır bunu ifade ettik. Son olarak da Beyrut limanının inşası tamamlanana kadar da Mersin limanımızın Lübnan'ın hizmetinde olacağını belirttik' ifadelerini kullandı.

GİRİŞ 08.08.2020 15:27 GÜNCELLEME 08.08.2020 16:09
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Avn, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türkiye-Lübnan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl'ı Baabda Sarayı'nda kabul etti. Avn'ın Türk heyetiyle gerçekleştirdiği görüşme yaklaşık 30 dakika sürdü.

 

Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Oktay, Türkiye'nin Lübnan ile birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olduğunu göstermek amacıyla ülkeye geldiklerini ve Avn ile bu kapsamda görüştüklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Türk milletinin, Lübnan Cumhurbaşkanı, devleti ve halkına başsağlığı dileklerini iletmek üzere bu ziyareti gerçekleştirdiklerini vurgulayan Oktay, "Başınız sağ olsun, geçmiş olsun." dedi.

TÜRKİYE OLARAK BİZ BURADA OLACAĞIZ

Fuat Oktay, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Gördük ki Lübnan'da Türkiye'nin, Türk milletinin, Türk halkının apayrı bir yeri var, gönülden gönüle bir dostluğumuzun olduğunu gördük. Lübnanlı kardeşlerimize Türkiye olarak her şeyimizle burada olduğumuza dair bir açık çek vermiş olduk. Bundan sonra gıda yardımlarımız, tıbbi malzeme, ilaç yardımlarımız devam erdecek, buğday, un yardımlarımız devam edecek. Çok ciddi cam ve inşaat malzemesi ihtiyacı olduğu iletildi. İhtiyaçlar çerçevesinde gereken desteği vereceğimizi ifade ettik. Bu alan harabe halinden çıkarılıp normal hale dönüştürüldüğü ana kadar Türkiye olarak biz burada olacağız." dedi.

GIDA VE TIBBİ YARDIMA HAZIR OLDUĞUMUZU İLETTİK

154 kişinin hayatını kaybettiği 6 bin kişinin yaralandığı patlamayla sarsılan Lübnan'a ilk andan itibaren Türkiye'nin geniş bir arama kurtarma ekibi gönderdiğini vurgulayan Oktay, bu ekibin Beyrut Limanı'nda halen çalışmalarına devam ettiğini hatırlattı.

"İki sahra hastanemizle, sağlık ekiplerimizle, TİKA'nın yaklaşık 400 tonluk yardımlarıyla, AFAD'ın, Türk Kızılay'ın ve sivil toplum kuruluşlarının yardımlarıyla Lübnan'da olduk." diyen Oktay, şöyle devam etti:

"Heyetimizle bu sabah gelirken de yine uçağımızda tıbbi malzemeler ve solunum cihazlarıyla geldik ve şu anda onları yetkililere teslim ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanına ve Lübnan halkına geçmiş olsun, başsağlığı dileklerimizi ilettik. İlave ne tür desteklerde bulunabileceğimizle ilgili tekliflerimizi de ilettik. Daha fazla gıda yardımına, tıbbi yardıma hazır olduğumuzu, buna devam edeceğimizi ilettik. Sayda'da Türkiye olarak inşa ettiğimiz 100 yataklı bir yanık ve travma hastanesinin açılışı yapılmıştı. Gördüğümüz kadarıyla işletmeye alınmasıyla ilgili bazı sorunlar var. Cumhurbaşkanıyla konuyu tekrar gündeme getirdik. Burasının tekrar işletmeye alınması için Türkiye olarak hazır olduğumuzu, şu anda Lübnan'da buna çok acil ihtiyaç olduğunu gördüğümüzü, bu hastaneyi acilen hizmete alabileceğimizi ilettik."

Patlamada 160 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 binden fazla kişinin yaralandığını ve 1 milyona yakın insanın da etkilendiğini belirten Oktay, Lübnan Dışişleri Bakanı'nın kendilerine, patlamanın yaşandığı yerden 125 kilometre uzaklıktaki bir yerin dahi camlarının kırıldığını ifade ettiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, ülkede çok yoğun bir cam ve inşaat malzemesi ihtiyacının olduğuna işaret ederek bununla ilgili yardım tekliflerinde bulunduklarını da dile getirdi.

YORUMLAR 36
  • Garip bir yolcu 3 yıl önce Şikayet Et
    İşgal hesabı yapmadan yardım eden tek ülke Türkiye dır.
    Cevapla
  • Bozkurt 3 yıl önce Şikayet Et
    Erkende gitsen bunlardan bi cacık olmaz adamlar sömürülmeye mahkum
    Cevapla
  • Yusufcan 3 yıl önce Şikayet Et
    Arapların yorumlarını okurken tüylerim diken oldu . 100 de 90 Arap Türkiye Arapları sömürmek için Lübnan’a yardım edecek diye yazmış . Türkün Türk’ten başka dostu yoktur . Bir Doğu Türkistanlı Uygur türkü olarak şunu hatırlatmak isterim : Doğu Türkistan’da halk Türkiye’yi o kadar seviyorlarki Türkiye mallarını aldığı için Türk dizilerini izlediği için hapse atılsa bile Türkiye kelimesinden gurur duyuyor . Türkiye için canını feda etmeye bile kalbinden razı geliyor
    Cevapla
  • Boğaçhan 3 yıl önce Şikayet Et
    ingiltere ve abd ye salgın döneminde tıbbi yardımda bulunduk. şimdi ne oldu ilk fırsatta ekonomiye operasyon çektiler.%40 fakirleştik. olaylara çok duygusal yaklaşıyoruz. yapılanları hemen unutuyoruz.
    Cevapla
  • Tepki 3 yıl önce Şikayet Et
    Mümkün olaydı 51 adet beğeni atardım.
    Cevapla
  • Yavuz Selim 3 yıl önce Şikayet Et
    Ortadoğu ve Akdeniz'de, mazlumlara, dardakilere yapacağımız her yardım, hem bu dünyada hem ahirette bize fayda sağlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'ndaki sorun 50 saattir giderilmedi: Vatandaş isyan etti!
Türkiye'nin hamlesi dengeleri değiştirecek! Dünya denklemi açısından yeni bir milat