Üniversiteler 1 Ekim’de eğitime başlıyor mu? YÖK 2020 üniversitede online eğitim hazırlıkları!

Üniversiteler ne zaman açılacak? sorusunun yanıtı belli oldu. YÖK üniversitelerden akademik takvimlerini 1 Ekim sonrası için planlamasını istedi. Salgın hastalık nedeniyle üniversitelerde online eğitim imkanları genişletiliyor. YÖK Başkanı yaptığı açıklamada uzaktan eğitim imkanlarıyla verilecek derslerin yüzde 40 oranında artırıldığını duyurmuştu. Peki üniversitelerde dersler online mı olacak?

Üniversiteler 1 Ekim’de eğitime başlıyor mu? YÖK 2020 üniversitede online eğitim hazırlıkları!
Üniversiteler 1 Ekim’de eğitime başlıyor mu? YÖK 2020 üniversitede online eğitim hazırlıkları!
GİRİŞ 28.08.2020 09:37 GÜNCELLEME 28.08.2020 09:38
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Salgın hastalık nedeniyle üniversitelerde eğitime başlanılacak tarih aileler ve öğrenciler tarafından merak ediliyor. YÖK Başkanı Yekta Saraç sosyal medya hesabından yüzbinlerce öğrenciyi yakından ilgilendiren konuyla ilgili açıklama yaptı. Üniversiteler akademik takvimlerini hazırlamaya başladı. Salgın nedeniyle 2020-2021 eğitim yılında uzaktan (online) imkanlarla verilecek ders oranlarında yüzde 40 artış yapılmıştı. Devlet üniversitelerinde uzaktan eğitim merkezleri kurulmaya başladı. YÖK Başkanı Saraç”  Geleceğin yükseköğretiminde dijitalleşmenin öneminin gittikçe artacağını vurgulamıştı. Peki üniversitede dersler yüz yüze mi, online mı verilecek? İşte yeni dönem öncesinde üniversitelerde yaşanan son durum!

ÜNİVERSİTELER NE ZAMAN AÇILACAK?

Yükseköğretim Kurulu Başkanı  Prof. Dr. Yekta Saraç sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda üniversitelerin eğitim öğretim takvimlerini 1 Ekim 2020 tarihi sonrasında başlayacak şekilde planlamasını istediklerini belirtti. Açıklamasının devamında kendilerine emanet edilen öğrenciler başta olmak üzere akademik personel ve idare personelin sağlığı olduğunu vurgulayan Saraç “ Salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı programlar için yapılacak uygulamalara yönelik hususlarda üniversitelerimizin ilgili kurulları karar verecek.” dedi.

 

YÜKSEKÖĞRETİMDE KARMA EĞİTİM MODELİ!

Mart ayında üniversitelerde eğitime ara verilmesinin ardından öğrenciler final sınavlarını uzaktan eğitim imkanlarıyla tamamlamıştı. Yeni eğitim dönemi öncesinde üniversitelerde nasıl bir eğitim uygulanacağı aileler ve veliler tarafından merak ediliyordu. YÖK Başkanı Saraç Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “ Salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı programlar için yapılacak uygulamalara yönelik hususlarda üniversitelerimizin ilgili kurulları karar verecek. Yeni YÖK olarak Türk yükseköğretim sistemine bu vesileyle getirdiğimiz karma modelin (hibrit) hayırlı olmasını diliyoruz." ifadelerini kullandı.

KYK YURTLARINDA ALINACAK TEDBİRLER BELLİ OLDU!

Pandemi sürecinde karantinada olması gereken kişilere tahsis edilen Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlarda Bilim Kurulu tavsiyeleri çerçevesinde şu tedbirler alınacak:

- Yurtlarda kalacak kişi sayısı her 6 metrekareye bir kişi olacak şekilde sınırlandırılacak.

- Odalardaki yatakların sayısı azaltılacak. Ranza sistemi kaldırılacak.

- İçeride maskesiz dolaşmaya izin verilmeyecek.

- Ortak kullanım alanlarında fiziki mesafe kuralına dikkat edilecek. Ortamların sık sık havalandırılması sağlanacak.

- Öğrenciler ile personelin yurda giriş-çıkış gün ve saatleri kaydedilecek. Yurdun girişinde ateş ölçümü yapılacak.

- Kurye, kargo görevlisi gibi kişilerin alınmayacağı yurtlara misafir de kabul edilmeyecek.

- Odalarda kalan öğrenci sayısına göre yeterli tuvalet ve banyo sağlanmaya çalışılacak.

- Yemekhaneler fiziki mesafeye uygun hale getirilecek. Gerekli durumlarda yemek saatleri uzatılarak mesafe korunacak.

- Yemek servisinde bütün araç-gereçler her kullanım sonrasında bulaşık makinesinde en az 60 derecede yıkanacak.

- Ortak kullanımda bulunan zeytinyağı, limon sosu, tuz, nar ekşisi gibi ürünler kaldırılacak. Tuz ve baharatlıklar tek kullanımlık şeklinde verilecek.

- Yurt içinde yer alan kantin ve kafeteryalara alınacak kişi sayısı, çalışanlar ve öğrenciler dahil 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde hesaplanacak.

- Açık ürünlerin paketlenerek satılması, öğrencilerin bu ürünlere dokunması engellenecek.

ÜNİVERSİTELERDE UZAKTAN EĞİTİM VERİLECEK Mİ?

YÖK Başkanı Saraç yaptığı açıklamada konuyla ilgili kesin bir açıklama yapmadı. Salgın hastalığın yeni eğitim dönemi öncesinde devam etme ihtimali göz önüne alınarak YÖK yeni düzenlemelerle ilgili rehber hazırladı. Hazırlanan rehberde uzaktan öğretim uygulamaları, uygulamaları eğitimler, ölçme değerlendirme, yabancı uyruklu öğrenciler, toplantı ve kongreler ile ilgili öneriler yer aldı.

SALGININ SEYRİNE GÖRE ÜNİVERSİTELERDE ÖNLEMLER ALINACAK!

Rehberde, dinamik bir süreç olduğu göz önünde bulundurulduğunda, üniversitelerin ilgili kurullarınca salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı programlar özelinde planlama yapılması gerektiğinin altı çizildi. Salgının kontrol altında olduğu bir ilde yapılacak birebir pilotaj eğitimi ile vaka sayısının artma eğiliminde olduğu bir ilde Kovid-19 hastalarını takip eden bir klinikte yapılacak staj eğitimleri için alınacak önlemlerin farklı olacağı da rehberde vurgulandı. Eğitim ve öğretim yılının farklı aylarında, yine salgının seyrine göre alınan önlemlerin de çeşitleneceğine işaret edilen rehberde, ekimde uygulamalı eğitimlere devam eden bir programın, salgının yerel seyrine göre kasımda çevrim içi uygulamaya geçmek zorunda kalabileceği belirtildi.

Salgının 2020-2021 eğitim öğretim döneminde de devam etmesi ihtimaline karşı yeni düzenlemeler yapılması ihtiyacına yönelik hazırlanan rehber, Amerika ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere salgının bulunduğu ülkelerin yükseköğretim otoriteleri ve üniversitelerin aldıkları kararlar da değerlendirilerek oluşturuldu.

20 UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ KURULDU!

YÖK Başkanı Yekta Saraç geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 20 Uzaktan Eğitim Merkezi’nin kurulmasıyla Uzaktan Eğitim birimi bulunmayan devlet üniversitesi kalmadığını belirtmişti. İşte Saraç’ın yaptığı açıklama;

“Geleceğin yükseköğretiminde dijitalleşmenin önemini gittikçe artıracağı güçlü beklentisinden de hareket ederek bütün üniversitelerimizde bu merkezlerin kurulması ve hızlı bir şekilde yetkinlik kazanması maksadıyla bugün 20 devlet üniversitemizde daha Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni kurduk. “

“Saraç, önümüzdeki dönemde uzaktan öğretim uygulamalarının standartlarını yeniden belirleme ve izleme çalışmalarının yapılacağını söyledi. Programların açılması ve derslerin yürütülmesine ilişkin kalite standartlarının belirlenmesi ve uygulamaların değerlendirilmesine yönelik yeni mekanizmaların kurulması, buna paralel olarak YÖK'de de ayrı bir birim kurulmasının söz konusu olduğunu aktaran Saraç, "Uzaktan öğretimle yürütülen program ve derslerde ölçme ve değerlendirme yöntemleri sadece sınavlarla değil, sürece yayılan bir şekilde kurgulanması için bir çalışma başlattık.”

“ÜNİVERSİTELERİ HAZIRLIKLI KILMAK İSTİYORUZ”

Vakaların azalması söz konusuyken bu tür önlemlerin neden almaya ihtiyaç duydukları sorusuna Saraç şu şekilde cevap verdi;

Biz bu pandemi vakasının dünyada seyrine ve çeşitli ülkeleri etkilemeye başladığından itibaren ilgili ülkelerde bulunan yükseköğretim sistemlerini ve başarılı üniversitelerin durumlarını mercek altına almıştık. YÖK olarak kanaatimiz bu pandemi süreci ülkemizde çok başarılı bir şekilde sürdürülüyor. Fakat bu kriz bittikten sonra pek çok sistem, bunun içinde yükseköğretim sistemleri de dahil eskisi gibi olmayacak. Biz YÖK olarak bunu görüyoruz. Dolayısıyla yeni bir dönem başlayacak ve biz bu dönemi üniversitelerimize hazırlıklı kılmak istiyoruz. Bizim ya bu süreçlere hazırlıklı olmamız lazım ya da bu süreç kapımıza dayandığı vakit günü birlik kararlar almamız lazım"

YORUMLAR 38
  • tarık akın 3 yıl önce Şikayet Et
    Ekim de açılıp Kasım da kapanabilir ne demek ya! İnsanlar ev tutacak, eşya alacak, gidiş gelişler yapacak bir dünya masrafa zar zor girecek, vakit harcayacak işinden gücünden olacak vs. vs ondan sonra pandemi var kapatıyoruz uzaktan eğitim olacak! oyuncak mı bu iş karar alsın yök ekimde uzaktan eğitime hazır hale gelsin okullar, İnsanlar aylarca boş evlere boşuna kira ödemesin diğer masraflar bir yana.
    Cevapla
  • Prof. 3 yıl önce Şikayet Et
    Elbette yüz yüze eğitim tercih sebebi ama bu dönemde uzaktan eğitim faydalı olacaktır.
    Cevapla
  • STUDENT 3 yıl önce Şikayet Et
    Turizm gelirleri için turist gelsin diye her türlü imkan sağlanıyor, her tesis hazır, açık. Yerli turisti teşvik için kredi hazır. AVM'ler açık. her yer açık adam akıllı 2 hafta kapatamadılar her yeri. hafta sonu yasak hafta içi her yer açık. böyle zaten salgın bitmez ünileri niye kapalı tutuyorlar. uzaktan eğitim İSTEMİYORUZ.çünkü şeffaf değil ve verimsiz, öğretici değil.
    Cevapla
  • Necla 3 yıl önce Şikayet Et
    Denize giderken corona yok okuldami var cafelerde yok tek okuldami var bizim staj larimiz var dış hekimliği öğrencisi yiz
    Cevapla
  • libero 3 yıl önce Şikayet Et
    hasta varmı ki staj yapacanız
    Cevapla
  • burak 3 yıl önce Şikayet Et
    denize giden 1000 kişiyi görüp tüm şehirdeki insanları suçlamak gibi birşey oluyor sizinki , stajlarınızı yapabilirsiniz zaten hastaneler çalışmaya devam ediyor tedbirler sıkı bir şekilde ancak okulda yurtların çoğunluğu ortak tuvalet kullanılır sadece ortak kullanım alanlarından bile kolaylık yayılacağı aşikar yurtta bir kişide başlaması tüm yurdun karantinaya alınması demek okul daha tehlikeli denize giren kişilere göre umarım fikrinizi tekrar gözden geçirirsiniz . Basit benzetmelerle karar verilmiyor malesef
    Cevapla
  • Benal 3 yıl önce Şikayet Et
    Açık havayla kapalı ortamı karıştırmayın bir sınıfta onlarca nefesi
    Cevapla
  • dadaş 3 yıl önce Şikayet Et
    staj yapmamak ölmekten iyidir...
    Cevapla
  • Tromick 3 yıl önce Şikayet Et
    istanbul'da ailemin ikamet eden bir öğrenciyim. Toplasanız Mart'tan beri 30-40 defa çıkmışımdır. Birkaç kere hariç arkadaşlarımla bile görüşmedim. Aranızda belkide o tahta sıraları, sınıfları, okulu en çok her haliyle sevenlerden biriyim. Fakat böyle bir kararın alınması Lebensborn hareketinin Türkiye versiyonundan başka bir şey değildir.
    Cevapla
  • AthenaTLW 3 yıl önce Şikayet Et
    Lebensborn hareketi bahsinizden sonra saçmaladınız kusura bakmayın. Sadece bunu belirtmek için yazdım. Bu arada yüz yüze eğitim istiyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Diyarbakırlı yaşlı teyzeyle samimi sohbeti