Türkiye'den Fransa'ya sert tepki

Son Dakika Haberi; Dışişleri Bakanlığı, Rum kesimi ile Fransa'nın ortak tatbikat düzenlemesi ve Fransa'nın adaya askeri uçaklarını konuşlandırmasına sert tepki gösterdi. Açıklamada 'Fransa'nın GKRY ile ortak tatbikatlar düzenleyerek, geçici de olsa, 1960 Antlaşmalarının hilafına burada askeri uçaklarını konuşlandırması kabul edilemez.' denildi.

GİRİŞ 15.08.2020 23:36 GÜNCELLEME 16.08.2020 03:09
Bu Habere 65 Yorum Yapılmış

Bakanlık Sözcüsü Hami Aksoy, GKRY- Fransa arasındaki savunma iş birliği anlaşması hakkında yazılı açıklama yaptı. Aksoy, Rum yönetimi ile Fransa arasında 4 Nisan 2017'de imzalanan 'Savunma Alanında İşbirliği Anlaşması'nın 1 Ağustos'ta yürürlüğe girdiğinin bugün duyurulduğu belirtti. Ada'nın tamamını ve Kıbrıs Türklerini temsil etmeyen Rum yönetiminin anlaşmaya ehil ve yetki sahibi olmadığını belirtilen Aksoy, "Söz konusu anlaşma, 1960 Antlaşmalarına ve bu Antlaşmalar tarafından kurulan dengeye aykırıdır. Doğu Akdeniz'de istikrar ve güvenliğin sağlanması yönündeki çabaları da sekteye uğratma riski barındırmaktadır. Türk tarafı geçmişte bölgenin bir refah ve istikrar alanı haline gelmesine yönelik yapıcı ve olumlu önerilerde bulunmuş, ancak bu öneriler Rum-Yunan ikilisi tarafından reddedilmiştir" dedi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Fransa arasında 4 Nisan 2017 tarihinde imzalanan "Savunma Alanında İşbirliği Anlaşması"nın 1 Ağustos 2020 tarihinde yürürlüğe girdiği bugün (15 Ağustos) duyurulmuştur.

'KKTC MAKAMLARINCA YAPILAN TEPKİYİ VE AÇIKLAMALARI DESTEKLİYORUZ'

Fransa'yı Kıbrıs'la ilgili meselelerde daha sorumlu olmaya davet eden Aksoy açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:

GKRY, BÖYLE BİR ANLAŞMA YAPMAYA EHİL VE YETKİLİ DEĞİL

Daha önce yapılan açıklamalarımızda belirttiğimiz üzere, Ada'nın tamamını ve Kıbrıs Türklerini temsil etmeyen GKRY, böyle bir anlaşma yapmaya ehil ve yetkili değildir.

Sözkonusu anlaşma, 1960 Antlaşmalarına ve bu Antlaşmalar tarafından kurulan dengeye aykırıdır. Doğu Akdeniz'de istikrar ve güvenliğin sağlanması yönündeki çabaları da sekteye uğratma riski barındırmaktadır.

Türk tarafı geçmişte bölgenin bir refah ve istikrar alanı haline gelmesine yönelik yapıcı ve olumlu önerilerde bulunmuş, ancak bu öneriler Rum-Yunan ikilisi tarafından reddedilmiştir.

FRANSA'NIN ASKERİ UÇAKLARINI KONUŞLANDIRMASI KABUL EDİLEMEZ

Fransa'nın mevcut dönemde gerilimi daha da arttıracak adımlar atması, bu bağlamda GKRY ile ortak tatbikatlar düzenleyerek, geçici de olsa, 1960 Antlaşmalarının hilafına burada askeri uçaklarını konuşlandırması kabul edilemez.

Bu konuda KKTC makamlarınca gösterilen tepkiyi ve yapılan açıklamaları destekliyoruz.

FRANSA'YI SORUMLU DAVRANMAYA DAVET EDİYORUZ

BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi Fransa'yı, BM'nin gündeminde olan Kıbrıs'la ilgili meselelerde daha sorumlu davranmaya davet ediyoruz.

YORUMLAR 65
  • Avcı37 3 yıl önce Şikayet Et
    KKTC’ye derhal orta hava savunma sistemlerini ve koralı yerleştirmeliyiz.
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Fransız halkının olup bitenlerden haberi bile yok. Türkiyeye düşmanlık edenler Fransanın askeri ve siyasi gücüne hükmeden Siyonistlerdir. Bütün insanların ve Türkiye'nin asıl düşmanı şeytani Siyonistlerdir. Hatırlayın Avustralyalıların,Yeni Zelandalıların, Hintlilerin Bize karşı bir düşmanlıkları olmadığı halde şeytani Siyonist Chircle ve ekibi tarafından Çanakkale'ye getirilip bize karşı savaştırıldılar. İşte böyle insanları birbirine kırdıran şeytani bir örgüttür bu Siyonistler
    Cevapla
  • ÖHD 3 yıl önce Şikayet Et
    ( Chircle ) değil ( Churchill ) okunuşuda müslüman ve Türk kasabı katil siyonist mason şeytani ingiliz çörçhil diyorlar
    Cevapla
  • Vatandaşlar 3 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemiz de ne kadar Fransız ürünleri varsa boykot edilmeli. Fransız vatandaşlarına müsamaha gösterilmemeli.
    Cevapla
  • Huseyin 3 yıl önce Şikayet Et
    Tek yapılacak bu..Bunu da yapacak vatandaş olarak bizleriz..
    Cevapla
  • Kayıboyu 3 yıl önce Şikayet Et
    Ulan gelin be !!! Gelin de hesaplaşalım artık.Ben herşeyimle varım !!!!
    Cevapla
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    oyak renault fransız ortaklığından çıksın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı