Koronavirüste kötü yönlü yeni mutasyon! Tedavide de 'T hücresi' umudu

Enfeksiyon sonrası kanda yıllarca kalabilen T hücreleri, bağışıklık sisteminin hafızası gibi. Araştırmalar daha önce SARS ve MERS tipi koronavirüs geçiren insanlarda oluşan T hücrelerinin Kovid-19'u tanıdığını ortaya koydu. Prof. Dr. Güner Sönmez, "Uzmanlar virüsü yenenlerin bu nedenle erken iyileştiği üzerinde duruyor. Bu, tedavide önemli bir umut ışığı" dedi.

Koronavirüste kötü yönlü yeni mutasyon! Tedavide de 'T hücresi' umudu
Koronavirüste kötü yönlü yeni mutasyon! Tedavide de 'T hücresi' umudu
GİRİŞ 17.08.2020 08:00 GÜNCELLEME 17.08.2020 09:04
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Dünyada 21 milyonu aşan yeni tip koronavirüs vakaları, Türkiye'de yeniden en yüksek seviyeye ulaştı. Son dönemde ABD ve Japonya'daki bilim insanlarının Kovid-19 salgınıyla ilgili önemli bir gelişme üzerinde durduklarını aktaran Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez, "Daha önce SARS ve MERS tipi koronavirüs geçiren insanlarda oluşan T hücrelerinin Kovid-19 yapan virüsü tanıdığı tespit edildi. T hücresinin, vücudu istila eden hastalık yapıcı organizmalar ile virüsle enfekte olan hücrelerini tespit edip ortadan kaldırabilen bağışıklık hücresi olması umut verici bir gelişme. Dahası bu hastalıkların hiçbirini geçirmeyen sağlıklı bireylerde de T hücresi yanıtı var dedi.

 

"BİR UMUT DOĞDU"

İnsanların yüzde 35'inde bu duruma rastlandığını belirten Güner, "Koronavirüs yeni bir virüs değil. Soğuk algınlığı yapan tipleri var. İki tipi de bugüne kadar SARS ve MERS adıyla bildiğimiz salgını yapan tipleri. Şu an aynı koronavirüsler SarsCov2 olarak bildiğimiz yeni bir salgını yaymış durumda. Araştırmalar koronavirüsün soğuk algınlığı yapan tipleriyle daha önce meydana gelen karşılaşmaların bu tip sonuçlar doğurabileceğini ifade ediyor. Ancak bu hücresel bağışıklığın ne kadar koruduğu net değil. Bizi Kovid'e karşı tamamen olmasa da kısmen koruyabilir. Hatta uzmanlar salgın döneminde Kovid-19'u hafif şekilde atlatanların bu nedenle erken tedavi olabildiğinin üzerinde duruyor. Tedavilerin gelişmesinde önemli bir umut ışığı diye konuştu.

 

Güner Sönmez

"VÜCUDUN VİRÜS HAFIZASI"

Sönmez, vücudu istila eden hastalık yapıcı organizmalarla, virüsle enfekte olan hücreleri tespit edip ortadan kaldırmakla görevli T hücrelerinin, virüsün dış yüzeyindeki proteinlere tutunduğunu anlattı: "Her T hücresi farklı bir hedefi tanıyıp tutunacak şekilde özelleşir. Enfeksiyon sonrasında kanda yıllar boyunca kalabildikleri için bağışıklık sisteminin hafızası gibidir. Vücut sistemine yardımcı olup, vücudun daha önce karşılaştığı bir virüse karşı etkin tepki vermesini sağlar. Şu ana kadar yapılan araştırmalar Kovid-19'a yakalanmış kişilerin, semptom göstersin veya göstermesin, virüsü hedef alacak T hücrelerine sahip olduğunu ortaya koydu."

SON MUTASYON RAPORU: BULAŞICILIĞI ARTTI

Kovid -19'un son mutasyon raporuna göre; artık daha bulaşıcı olduğunu aktaran Sönmez, "Virüsün öldürme oranı aynı ama bulaşıcılığında artış var. Bulaşıcılığa rağmen ölüm rakamlarının artmaması da salgının başından bu yana artık yerleşmiş tedavi metodlarına bağlı. Yaşlıları korumak ölüm oranını azaltıyor" diye konuştu.

Prof. Sönmez ayrıca ABD başta olmak üzere çeşitli ülkelerde halk arasında yayılan "virüs yok, alınan tedbirleri insanları robotlaştırıyor" gibi söylemlerin ise tedbirlerde gevşemeye yol açtığı uyarısında bulundu.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK GAZETESİ
YORUMLAR 9
  • fatih çevik 3 yıl önce Şikayet Et
    hep yuvarlak laflar
    Cevapla
  • SORU 3 yıl önce Şikayet Et
    Sağlık Bakanlığı her gün sigaraya yeni başlayan, toplam sigara içen, sigara yüzünden yoğun bakıma alınan ve sigara yüzünden ölen insanların sayısını açıklasa ne olurdu?
    Cevapla
  • Abdullah Baysal 3 yıl önce Şikayet Et
    Maske-mesafe-temizlige tam riayet etseniz, tüm ülkeyi 14 gün karantinaya alsanız, corona biter mi? Bitmez! Çünkü, Corona üzerinden rant sağlayan mekanizma çoktan oluştu. Corona herkesin işine geldiği gibi kullandığı bir sürece dönüştü. Peki o zaman ne yapacağız. Korku ve algıların kurbanı olmayacağız. Bağışıklık sistemini güçlü tutup, helal ve sağlıklı beslenecegiz. Kritik ve analitik düşüneceğiz. Yani yumruğu değil, yumruk atanı değil, yumruğu attıranı göreceğiz.Gelecek nesilleri bilgisayar, televizyon, sosyal medya benzeri zihin istilasından koruyup, onları imanlı ve vatansever yetiştireceğiz. Her gün istatistik paylaşmaktan vazgeçeceğiz.
    Cevapla
  • Mümtaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Umreye giden vatandaşlar bu aşıları oluyor
    Cevapla
  • Sakarya 54 3 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim mükemmel bir varlık olarak insanı yaratmış. Vücudumuzda bilimin ispatlayamadığı daha nice gizemli sırlar var demekki. Ölümden başka her hastalığın çaresi var. İnşaallah bu virüsün de çaresini bulmayı nasip etsin Rabbim.
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...