Rusya'dan Türkiye'ye tuhaf Suriye teklifi! Toplantıda kriz çıktı, Ankara resti çekti

Türk ve Rus askeri heyetleri arasında dördüncü tur görüşmeleri sürerken, İdlib'deki gözlem noktalarına saldırı düzenlendi. Türkiye, ateşkese uyulması gerektiğini yineledi. Toplantıda Rusya'nın teklifi gerginliği arttırırken, Ankara'nın cevabı net oldu. Öte yandan Rusya'nın İran'ın da desteğini alarak Suriye rejimiyle birlikte İdlib'e yönelik kapsamlı bir saldırı hazırlığında olduğu iddia edildi.

Rusya'dan Türkiye'ye tuhaf Suriye teklifi! Toplantıda kriz çıktı, Ankara resti çekti
Rusya'dan Türkiye'ye tuhaf Suriye teklifi! Toplantıda kriz çıktı, Ankara resti çekti
GİRİŞ 17.09.2020 08:36 GÜNCELLEME 17.09.2020 21:52
Bu Habere 102 Yorum Yapılmış

Türk ve Rus askeri heyetleri arasında dördüncü tur görüşmeleri dün sona erdi. İdlib'teki güvenlik güçlerinin güvenliği ile iki ülke arasında yapılan anlaşmaların uygulanması konusu masadaki en önemli başlık oldu. Görüşmeler sürerken, Esed rejimi tarafından yönlendirilen sivil görünümlü bazı gruplar İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki gözlem noktalarına saldırı düzenledi. Türkiye, ateşkese uyulması gerektiğini yineledi.

 

LİBYA'DA UZLAŞI YOK

Türk ve Rus askeri ile diplomatik heyetleri arasında önceki gün başlayan Libya ve Suriye gündemli görüşmeler dün sona erdi. Rusya'dan gelen teknik heyetin dün ilk durağı Dışişleri Bakanlığı oldu. Yaklaşık 1 saat süren toplantıda Libya ve Suriye'de sahada gelinen son durum ele alındı. Heyetler arasındaki istişarelerde ilerleme kaydedilemediği öğrenildi. Bakanlıktaki görüşmede Hafter'e bağlı milislerin Sirte'ye girişinin engellemesi de  konuşuldu. Ancak Libya konusunda mutabakat arayan Türkiye ve Rusya'nın teknik heyetlerinin dördüncü görüşmesinde de uzlaşı sağlanamadı. İdlib'teki güvenlik güçlerinin güvenliği ile Türk ve Rus taraflarınca yapılan anlaşmaların uygulanması konusu da masadaydı.

 

TOPLANTI SÜRERKEN SALDIR OLDU, ZAİYAT TOK

Rus heyetin ikinci durağı Milli Savunma Bakanlığı (MSB) oldu. MSB'de İdlib'deki gelişmelerle sahadaki son durumun ana gündem olduğu toplantı sürerken, Ankara'ya, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki TSK'nın gözlem noktalarına saldırı düzenlediği bilgisi ulaştı.

MSB'den yapılan açıklamaya göre, Esed rejimi tarafından yönlendirilen sivil görünümlü bazı gruplar, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki 3, 4, 5, 6, 7, 8 ve 9 numaralı gözlem noktalarına yaklaştı. Gruptakiler, 7 numaralı gözlem noktasına saldırıda bulundu. Alınan tedbirler sonrası gruptakiler dağılırken, gözlem noktalarında herhangi bir hasar veya zayiat oluşmadı.

TOPLANTIDA GERGİNLİK ARTTI, RUSYA'NIN TALEBİ REDDEDİLDİ

Heyet görüşmelerinde Türk tarafının, 5 Mart Mutabakatı'na uyulması çağrısını yinelediği öğrenilirken, Rusya'nın Türkiye'den İdlib'deki asker sayısını azaltmasını istemesi sonucu heyetler arasında gerginliğin arttığı öğrenildi. Türkiye, ateşkese uyulması gerektiğini yineledi.

Rus haber ajansı Sputnik'in iddiasına göre, Rusya TSK'nın rejim denetimindeki bölgelerde bulunan gözlem noktalarının bazılarından çekilmesini talep etti. Ancak Rusya'nın bu talebi Ankara tarafından reddedildi.

ORTAK DEVRİYE KRİZİ

Bu arada önceki gün İdlib ve çevresinde hava saldırıları düzenleyen Rusya, çok sayıda noktayı vurdu. Saldırılar İdlib'in güney kırsalındaki Cebel Zaviye ve kuzeyin kırsal kesimlerinde etkili oldu. Saldırılarda sivillerin de yaşamını yitirdiği ileri sürülürken, Rusya'nın Türkiye ile Lazkiye-Halep karayolunda gerçekleşmesi planlanan devriyeye katılmaması dikkat çekti.

SALDIRI HAZIRLIĞI İDDİASI

Öte yandan Rusya'nın İranın da desteğini alarak Suriye rejimiyle birlikte İdlib'e yönelik kapsamlı bir saldırı hazırlığında olduğu bölgedeki kaynaklar tarafından iddia edildi.

Rusya destekli rejim güçlerinin kış gelmeden muhaliflerin elinde bulunan stratejik bölgeleri ele geçirmek için kapsamlı bir harekat başlatacağı öne sürüldü.

KAYNAK: MİLLİYET GAZETESİ
YORUMLAR 102
  • gökhan 3 yıl önce Şikayet Et
    cihad ile alemi islam huzur bulacak.
    Cevapla
  • kosovali_prizren 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede bir teklif lazim rusiyaya iletsin rusiya, abd, esad, suriyeden çikacak seçimler olacak be Türkiyede sonra çikar ve suriye , suriyelilere kalir
    Cevapla
  • Bozkurt 3 yıl önce Şikayet Et
    Türk'e düşman olanın sonu tarihe dön bak ne olmuş Çin le anlaşıp topraklarımızı alalım
    Cevapla
  • zan 3 yıl önce Şikayet Et
    Çin dostumuz mu ki? Ayrıca tarihe baktığımızda zaferlerimizden çok acılarımız var, özellikle de Rusya'ya karşı.
    Cevapla
  • Vatandas 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu talep biraz zor
    Cevapla
  • enver 3 yıl önce Şikayet Et
    her kalleşlik yapılabilir. güvenlik önemli. adamlar attığı imzaya sahip çıkmıyorlar.
    Cevapla
  • mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    uıuslar arası ilişkilerde dost olmaz,ancak çıkar dostluğu vardır,Türkün türkten başka dostu yoktur
    Cevapla
  • Güzel Türkiyem 3 yıl önce Şikayet Et
    İran uykudan hala uyanamadı galiba, bir uyandığı zamanda çok geç olcak, Suriye de Rusyanın gerginliği arttırmasındaki amaç Türkiye ile İran ın arasını açmaktır. Bunu da ABD ve İsrail istemektedir. Bu hususta ABD ve RUSYA bir hareket etmektedirler. Burdaki diğer amaç Türkiyenin Akdenizde ABD FRANSA VE YUNANİSTANLA olan mücadelesini zayıflatmak. Tekrar söylüyorum, şu beş devlete güvenmeyin ABD, FRANSA, İNGİLTERE, ÇİN ve RUSYA
    Cevapla
  • metin özden 3 yıl önce Şikayet Et
    anadoluyu kuşatmak istiyorlar iceride sağlam olmalıyız sagcı solcu o bu bedel ödenecekse öderiz alpaslan malazğirtte diojenle savaştı ve anadolu hepimize acıldı anlayana kuyruk acısı eh kurnaz dış politika lazım
    Cevapla
  • Yorumlayan 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok bilmiş seni
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başıboş köpek dehşeti devam ediyor! Yaşlı kadın tanınmaz hale geldi...
Sancaktepe'deki jakuzi yalanı böyle patladı! Fondaş medyayla şov girişimi fos çıktı