Erdoğan'dan BM'ye çok kritik çağrı! Dünyaya mesajı verdi...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM'nin kuruluşunun 75. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenecek üst düzeyli toplantıya video mesaj gönderdi.

GİRİŞ 21.09.2020 18:28 GÜNCELLEME 23.09.2020 00:39
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

 

 

Sayın Genel Kurul Başkanı, sayın Genel Sekreter, EKOSOK, Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı'nın saygıdeğer başkanları, sevgili gençler sizleri şahsım ve milletim adına en kalbi duygularla saygı ile selamlıyorum. 

Birleşmiş Milletler'in kuruluşunun 75. yıl dönümünü tebrik ediyorum. Yıl dönümleri bir kutlama vesilesi olduğu kadar muhasebe yapmak için de değerli birer fırsattır. Birleşmiş Milletler'in 75. yaşının da tüm dünya için böyle bir fırsata vesile olmasını diliyorum. İnsanlık olarak koronavirüs salgını başta olmak üzere, sağlığımızı, ekonomimizi, toplumsal barışımızı ve geleceğimizi etkileyen birçok önemli sorunla yüzleşiyoruz.

 

 

Dünya genelinde 170 milyon insanın acil yardıma ve korumaya ihtiyaç duyduğu bir tablo ile karşı karşıyayız. Açlık çekenlerin sayısı 820 milyonu aşarken, 70 milyondan fazla insan da çatışma ve baskılardan dolayı evlerini terk etmek zorunda kalmıştır. COVID-19 salgını maalesef dünyadaki bu adaletsizlik ve eşitsizlikleri çok daha keskin hale getirmiştir. Dünyanın milli gelire göre en fazla yardım yapan ülkesi olarak elimizdeki tüm imkanlarla salgının yol açtığı sıkıntıları hafifletmeye çalıştık.

Bu süreçte kendi vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderirken, din, dil, ırk, kıta ayrımı gözetmeden dünyanın 146 ülkesine tıbbi malzeme ve teçhizat gönderdik. Aşırı kazanç hırsı, güç temerküzü ve sömürgeciliğin yeni metotlarla devam ettirilmek istenmesi, küresel sistemin adalet dağıtmasının önündeki en büyük engeldir. Suriye, Filistin, Yemen, Afganistan başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde bir türlü sağlanamayan istikrar bunun ispatıdır. 

BM'YE KRİTİK ÇAĞRI

Ortaya konulan ideallere rağmen Birleşmiş Milletler sistemi, ne çatışmaları önlemede ne de başlayan çatışmaların bitirilmesinde etkili olabiliyor. Önceki asrın ihtiyaçlarına göre şekillenmiş yapılarla bugünkü imtihanların üstesinden gelemeyeceğimizi artık hepimiz görüyoruz. Birleşmiş Milletler sistemini yeniden etkin kılmak için öncelikle Güvenlik Konseyi'ni reforma tabi tutmamız gerekiyor. 

7 milyarı aşkın insanın kaderini 5 ülkenin insafına bırakan bir konsey yapısı, adil de sürdürülebilir de değildir. Demokratik, şeffaf, hesap verebilir, etkili ve adil temsile dayalı bir konsey mimarisi, insanlık için tercihten öte zorunluluk halini almıştır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun da güçlendirilmesi ve canlandırılması sorunlarımızın çözümüne katkı yapacaktır.

Kıtaların kavşak noktası olan İstanbul'un bir Birleşmiş Milletler merkezine dönüşmesi küresel barış ve istikrar çabalarına destek verecektir.

75. Genel Kurul Başkanlığı görevini Kıdemli Diplomat Volkan Bozkır'ın üstlenmesi Türkiye için iftihar vesilesi olduğu kadar uluslararası toplum bakımından da bir şanstır. Türkiye'ye gösterdiğiniz teveccüh için teşekkür ediyorum. Birleşmiş Milletler sistemine desteğimizi ve katkılarımızı sürdüreceğimizi bu vesile ile tekrar ifade etmek istiyorum.

YORUMLAR 16
  • M. Tok 3 yıl önce Şikayet Et
    Dünya meselelerini bir dünya lideri gibi değerlendirmiş. Yine kendine yakıştığı şekilde konuşmuş.
    Cevapla
  • Yusuf 3 yıl önce Şikayet Et
    Butun çatişmalara önceden pilanlanmiş bm 'de bir yalan forma.beş ülke silahlarini satiyorlar.
    Cevapla
  • Fatihin Fedayisi 3 yıl önce Şikayet Et
    Dinimiz nasihatı emreder. Mazluma yardım edemediğin yerde dilinle olmuyorsa dua ile yardım edin diyor. Sürekli kalbinizden iyilikleri için yardım isteyin. 5 büyük ülke varsa geri kalanı bir araya gelir dev olur.
    Cevapla
  • Ümmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Değerli Başkanım içimizdeki hainlerden biran evvel kurtulursak çok büyük yollar katedeceğimize inanıyorum Rabbim sizi muhafaza etsin.Yüce Rabbim hainlerin kurduğu tuzaklarda onları boğsun
    Cevapla
  • Zubeyirbaysal3 3 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın kaderi 5 ülkeye bırakılamayacak kadar önemlidir beş ülke ancak sorun üretir silah satar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İrlanda, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açılan soykırım davasına müdahil oluyor
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası