Serdar Kılıç: ABD ile 4 temel sorunumuz var

Türk-Amerikan ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulunan Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Washington'un YPG/PKK'ya verdiği destek, FETÖ elebaşına yönelik adım atmakta isteksiz davranması, Türkiye'yi F-35 savaş uçağı programından çıkarması ve Kıbrıs Rum Yönetimine yönelik silah ambargolarını kısmen kaldırmasının, iki ülke arasındaki temel sorunları teşkil ettiğini belirtti.

Serdar Kılıç: ABD ile 4 temel sorunumuz var
Serdar Kılıç: ABD ile 4 temel sorunumuz var
GİRİŞ 21.09.2020 21:18 GÜNCELLEME 21.09.2020 21:18

Büyükelçi Kılıç, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) organizasyonu ile bu yıl 38'incisi düzenlenen Amerikan-Türk Konferansı'nın (ATC) açılış oturumunda konuştu. 

Türk-Amerikan ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulunan Kılıç, Washington'un YPG/PKK'ya verdiği destek, FETÖ elebaşına yönelik adım atmakta isteksiz davranması, Türkiye'yi F-35 savaş uçağı programından çıkarması ve Kıbrıs Rum Yönetimine yönelik silah ambargolarını kısmen kaldırmasının, iki ülke arasındaki temel sorunları teşkil ettiğini belirtti. 

"BUNLAR EKONOMİK İLİŞKİLERİMİZİN GELECEĞİNİ DE ZEHİRLEYECEK"

Kılıç, "Şu anda karşı karşıya kaldığımız sorunların Türk-Amerikan ekonomik ilişkilerine belirleyici etki yapmasına müsaade etmemeliyiz. Bunlar ekonomik ilişkilerimizin geleceğini de zehirleyecektir. Bugün gerekli adımları atmazsak bunlar gelecek nesilleri de etkileyecektir. Buna engel olmamız gerekir. Ekonomik ve siyasi sorunları ayrı olarak ele almalıyız." dedi. 

İki ülke arasında savunma işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Kılıç, bir iki görüş farklılığının iki ülke arasındaki savunma işbirliğini esir almasına müsaade edilmemesi gerektiğini dile getirdi. 

Büyükelçi Kılıç, ABD'nin Türkiye'nin hava savunma ihtiyaçlarına yanıt vermemesi üzerine Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi aldığını hatırlatarak, Türkiye gibi bir ülkenin hava savunma sistemi alımı konusunda ABD'nin hasmı olan bir ülkeye kaptırıldığına dikkat çekti.  

Devletlerin yanı sıra şirketlerin ve özel sektörün de savunma işbirliğinden önemli ölçüde faydalandığına işaret eden Kılıç, iki ülkenin savunma işbirliği alanında her zamankinden daha çok birbirine ihtiyaç duyduğunu ifade etti.  

ATC KONFERANSI, 24 EYLÜL’E KADAR SÜRECEK

Türkiye'nin ve ABD'nin önde gelen firmalarının temsilcilerinin de yer aldığı konferansta, savunma sanayi, dijital ekonomi, turizm, inşaat, altyapı ve enerji sektörlerinin yanı sıra Kovid-19 sürecindeki ikili ilişkilere dair paneller de düzenlenecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Kılıç, ABD'li heyeti kabul etti
Ticaret Bakanlığı'ndan İsrail açıklaması! 1019 ürün dahil edildi