Öğrenciler bugün de yasakla uyandı

Başörtüsü yasağını sona erdiren yasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Gül tarafından imzalanmasına rağmen bir çok üniversite bugün yasağı uygulamaya devam etti.

Öğrenciler bugün de yasakla uyandı
Öğrenciler bugün de yasakla uyandı
GİRİŞ 25.02.2008 10:45 GÜNCELLEME 02.04.2021 10:28
Bu Habere 127 Yorum Yapılmış

Üniversitelerde başörtü yasağının kaldırılması yönündeki yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından imzalanmasından sonra gözler üniversitelere çevrildi. Yasanın yürürlüğe girmesi ve YÖK Başkanı Özcan'ın talimatına rağmen bit çok üniversite yasağı uygulamaya devam ederek, okula başörtüsü ile gelen öğrencileri içeri almadı.

KOCELİ ÜNİVERSİTESİ Yasanın meclisten geçmesinden sonra başörtülü öğrencileri ilk içeri alan ve gelen baskılarla geri adım atan Kocaeli Üniversitesi güne yasakla başladı.

Üniversite, yasanın Resmi Gazete'den yayınlanmasına rağmen bugün yasağı devam etirdi. Sabahın erken saatlerinde üniversite giriş kapısında geniş güvenlik önlemleri alınarak kapıya yasağın devam ettirildiğine dair duyuru asıldı. Duyuruda yasağa gerekçe olarak, 'Yüksek Öğrenim Yasası'nda uygulamaya yönelik bir değişiklik yapılmadığından ve sürecin halen devam etmesi nedeniyle üniversiteye girişte kılık kıyafetle ilgili olarak eski uygulamaya devam edilmekterdir.' denildi.

ERZURUM ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ Yüksek Öğretim Kurumlarında başörtüsü serbestliğini içeren anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasına rağmen Atatürk Üniversitesi'nde yasak uygulanmaya devam etti.

Sabah fakültelerine giden başörtülü öğrenciler, güvenlik görevlilerinin başörtülerini çıkarmaları ikazlarıyla karşılaştı.

MARMARA ÜNİVERSİTESİ Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi'ne sabah saatlerinde gelen başörtülü öğrencileri üniversiteye alınmadı. İçeri alınmayan bazı öğrenciler geri dönerken, bazıları da başlarını açarak üniversiteye girdi.

Üniversitenin girişine asılan ve üzerinde, 'Üniversite kapısındaki 'Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda değişiklik yapan 5735 sayılı ve 09.02.2008 kabul tarihli yasanın yürürlüğe girmesi durumunda Anayasa'daki sözkonusu değişikliklerin doğrudan uygulanabilir nitelikte hüküm içermemesi nedeniyle öğrenci kılık ve kıyafeti konusunda üniversitemizdeki mevcut uygulamanın 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun ilgili maddelerinde yeni düzenleme yapılıncaya kadar sürdürülmesinin; hukukun üstünlüğüne olan saygımız ve toplumsal barış açısından gerekli olduğunu kamuoyuna duyurulmasına oy birliği ile karar verilmiştir. Marmara Üniversitesi Senato Duyurusu' şeklindeki yazı dikkat çekti.

 

BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ Üniversitelerdeki başörtüsü yasağını kaldıran anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesine rağmen Uudağ Üniversitesi'ne (UÜ) başörtülü öğrenciler alınmadı.

Sabah saatlerinde UÜ Eğitim Fakültesi önüne gelen başörtülü yaklaşık 40 öğrenci içeriye girdi. Bir süre sonra güvenlik görevlileri bir uyarı anonsu aparak; 'Başörtülü öğrenciler içeriye girmeyecek, eski uygulama sürüyor' diyerek başörtülü öğrencileri ikaz etti. Bunun üzerine öğrenciler başlarını açarak derslere girdi. Fakülte giriş binasında asılı olan uyarı yazısını okuyan bir grup başörtülü öğrenci, içeriye girip grimemekte tereddüt etti.
Kapıya asılan ve eski olduğu öğrenilen uyarı yazısında ise, 'Kılık kıyafet yönetmeliği tüm fakültelerde geçerlidir. İçeride ve dışarıda yönetmeliğe uyulması rica olunur' deniliyor.

MERSİN ÜNİVERSİTESİ Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın, üniversitelerde başörtüsü yasağının uygulanmaması yönündeki talimatı Mersin Üniversitesi'nde uygulanmadı.

Sabah erken saatlerde Çiftlikköy ve Yenişehir kampüslerine gelen öğrenciler yine başörtülerini açarak üniversitelerine girdi.

Çiftlikköy Kampüsü'nde kapıda bekleyen güvenlikçiler minibüsler içinde gelen başörtülü öğrencileri kontrol etti.

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ  İstanbul Teknik Üniversitesi'nde öğrenciler eskiden olduğu gibi okul kapısına kadar başörtülü geldi. Başörtülü öğrenciler kapıdan girdikten sonra başlarını açarak sınıflarına çıkabildi. Üniversite yönetiminin yetkililere yasağın devam ettiğine dair bir yazı gönderdiği iddia edildi.

Bu arada bazı öğrenciler de kapıda basın mensuplarını görerek, başlarını okula girmeden açtı. Bir kız öğrenci başını kapıya gelmeden açmak için hazırlık yaptı. Öğrenci başı açık bir arkadaşının uyarısıyla bina arkasına geçti. Başına bir bere takan kız öğrenci daha sonra okuluna girebildi.

AFYONKARAHİSAR KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) başörtülü olarak kampüslere girmek isteyen öğrencilere izin verilmedi. Başörtülü öğrencilerin girişiyle ilgili durumun saat 11.00'de sona erecek olan AKÜ Senato Toplantısı sonrasında netleşeceği bildirildi.

AKÜ'nün ana kampüsü olan Ahmet Necdet Sezer (ANS) Kampüsü'ne sabah saatlerinde gelen başörtülü öğrencilerin büyük bir bölümü kendiliğinden giriş kapısındaki kabinlere girerek başörtülerini çıkardı. Başörtülü girmek istiyen öğrenciler ise güvenlik görevlileri tarafından engellendi. Durumdan emin olamayan öğrenciler ise güvenlik görevlilerine başörtülü girip giremeyeceklerini sordu. Güvenlik görevlilerinden 'Senato toplantısından sonra belli olacak' cevabını alan başörtülü öğrenciler girişteki kabinlerde başörtülerini çıkartıp okula girdi.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ Üniversitesinin Ayşekadın Yerleşkesi'ne gelen başörtülü öğrenciler içeri alınmadı. Özel güvenlik elemanları gelen öğrencilere başörtüleri ile içeri alınmayacaklarını bildirmelerinin ardından öğrenciler başörtülerini çıkararak içeri girdi. Güvenlik elemanları, üniversite yönetimi tarafından başörtülü öğrencilerin içeri alınacağına dair herhangi bir bilginin verilmediğini belirterek, bu nedenle öğrencileri almadıklarını kaydetti.

TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ Namık Kemal Üniversitesi'nde sabah fakültelerine giden başörtülü öğrenciler, güvenlik görevlilerinin başörtülerini çıkarmaları ikazlarıyla karşılaştı. Başörtülü öğrencilerin üniversiteye alınmaması üzerine bazı öğrencilerin durakta başlarını açarak içeri girdiği görüldü. Yasağın devam ettiğini gören bazı öğrenciler de kapıdan geri döndü.

 

Derslerde başörtülü olmadığını ifade eden bir üniversite öğrencisi, 'Derslerde ve üniversitenin içinde başörtülü öğrenci yoktu. Güvenlik tarafından başörtülü öğrenciler içeri alınmıyor. Güvenlik okulda ilk dönem yoktu ikinci dönem var.' dedi.

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ İkinci yarı yılın başladığı ilk eğitim öğretim gününde Erzincan Üniversitesi'ne (EÜ) başörtülü öğrenciler giremedi. Okulun dışında kendileri için yapılan bölüme girerek, burada başörtülerini çıkardıktan sonra üniversiteye girebildi. Dersten çıkan bazı öğrenciler, yine kendilerine ayrılan bölümde başörtülerini takarak okuldan ayrıldı.

Başörtüsü uygulamasıyla ilgili Erzincan Üniversitesi Rektörlüğü'ne herhangi bir yazı gelmediği ve yazının gelmesinin beklendiği belirtildi. Konuyla ilgili olarak, EÜ Rektörü Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap herhangi bir açıklama yapmadı.

ISPARTA SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ Fakültelerin kapılarına kadar gelen başörtülü öğrenciler, kapıdaki güvenlik görevlilerinin uyarısı üzerine başörtülerini çıkararak derslere girdi. Başörtülü öğrencilerin durumunu görüşmek üzere SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar'ın başkanlığında bir toplantı düzenlendi. Bu toplantı sonrasında durumun netliğe kavuşması bekleniyor.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ  Üniversitenin Avcılar'daki yerleşkesine gelen başörtülü öğrenciler içeri alınmadı. Kampüsün giriş kapısında bekleyen güvenlik görevlileri, başörtülü öğrencileri girişin hemen yanında bulunan küçük bir odaya yönlendirdi. Burada başörtülerini çıkartan öğrenciler, daha sonra kampüse girdi.

Uygulama ile ilgili konuşmayan güvenlik görevlilieri, 'Konuşmamız yasak' diyerek soruları yanıtsız bıraktı.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ  Prof. Dr. Mustafa Akaydın'ın Rektörü olduğu Akdeniz Üniversitesi de yasağı sürdüren okullar arasında yer aldı. Başörtülü öğrenciler kampus girişindeki ağaçlık alanda başlarını açmak zorunda bırakıldılar. Bazı öğrencilerin ise basın mensuplarını gördükten sonra üst geçidin içinde başlarını açtıkları görüldü.

 Akdeniz Üniversitesi güvenlik görevlerinin başörtülü vatandaşları da ikaz ettiği gözlendi.

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ODTÜ yönetimi başörtülü öğrenci ve ziyaretçileri üniversiteye almadı.

Başörtülü öğrencilerin, üniversite girişinde başörtülerini çıkararak üniversiteye girdiği görülürken, bir ziyaretçi çene altından başörtüsünü bağlayarak içeri girmek istedi. Bir erkek akrabası ile birlikte içeri girmek isteyen ziyaretçi, başörtüsünü çene altına bağlamasına karşın içeri alınmadı. Erkek akrabası içeri girerken, başörtüsü nedeniyle içeri giremeyen ziyaretçi bayan, ODTÜ girişinden geri dönerek, oradan ayrıldı.

ODTÜ Rektörü Ural Akbulut, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün türbanla ilgili Anayasa değişikliği teklifini onaylamasının, üniversitelere türbanlı öğrenci girmesi konusunda önemli bir değişime neden olmayacağını savunarak, 'Değişiklikler resmi gazete yayımlansa bile, 17. madde değişikliği yapılmadan hiç kimse bizi üniversitelere türbanlı öğrencilerin alınmasına mecbur edemez' demişti.

İLİŞKİLİ HABER

 

Bazı rektörler özgürlüğe kapı açtı
Başörtüsünün anayasa ile serbest bırtakılması üniversiteleri ikiye böldü. Değişikliği yeterli bulmayan üniversiteler yasağı devam ettirken bazı rektörler ise yasağı kaldırdı.

 

Haber 7

 

YORUMLAR 127
  • bay arafat 16 yıl önce Şikayet Et
    SELTIC DÜNYA\'YA CEVAP. haklısın kimse islamiyeti açıkça yıktığını söylemiyor ama birileri çıkıp istiklal marşında geçen Hak, iman, ezan, cennet kelimelerinden rahtsız olduğunu söyleyebiliyor. Allah\'ın emrini savunmak sütçü imamın yaptığı gibi vatanı savunmakla eşdeğerdir.
    Cevapla
  • SELTICworld 16 yıl önce Şikayet Et
    Adamım Diye ortada Dolasıyorsunuz. Sehitlerin Cenazesi geliyor yurdumuzun dört bir yanında analar aglıyor Sanal bir gundem olarak yaratılan Turbanmıs Basortusuymus ugrasıp duruyorsunuz Analarımız Babannelerimiz ninelerimiz basını neden ortuyor hic soruyormusunuz onlara Utanmasalar sizin gibi evlatlar dogurduklarından kızaran yuzlerini ortecekler Kimse islamiyeti yıkıyorum demiyor Ama VATAN ELDEN GIDIYOR Mİlliyetciyim diye gecinen serseri kılıklılar Once Vatanı kurtarın Once Misakı Millideki Tek yumruk olma savasını verin Piyon Olmayın artık
    Cevapla
  • sahin efe 16 yıl önce Şikayet Et
    adamlar resmen haydut. ne kanun ne yasa bişe tanımıyorlar kim bunlar ya devlet içinde devlet olmuşlar. çete aranıyor al sana çete. aşağılık herifler sizden saman bile olmaz. yıllarca ne verdiler bu ülkeye. kimi bilim hırsızı kimi birilerinin kıçını öperek gelmiş orya. yazıklar olsun. ama bence bunların rezil etme zamanı geldi özel ünv. kurulsun orda denklik verilsin. bakalım kimmiş bilim üreten. emin olun bir 5 yıl sonra rezil rüsvay olurlar ki reziller. zaten suratlarına baksanıza zerre kadar surat varmı.............
    Cevapla
  • bay arafat 16 yıl önce Şikayet Et
    dua+bed. Ya Rab kitabında açık bir şekilde buyurduğun; \"vel yedribne bihumurihinne ala cuyubihinne\" \" ve başörtülerini yakalarının üzerine sarkıtsınlar\" ayetine karşı mukavemet gösterenleri ıslah eyle, ıslah olmaya mukavemet gösterenleri de dergah-ı izzetinden def-u ref eyle...AMİN...
    Cevapla
  • hursit dilaver 16 yıl önce Şikayet Et
    . rektör..biz seni mecbur etmeyeceğiz. sen ,tıpış tıpış selam vererek kapıyı açacaksın. bu artık farz oldu farz..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sürpriz gelişme: Hamas silah bırakma şartını açıkladı
Hasan Öztürk'ten dikkat çeken Cumhur İttifakı yazısı