Orhan Miroğlu: HDP parçalandı! Oyları CHP ve İYİ Parti'ye pazarlanıyor!

Görevden alınan Kars Belediye Başkanı ve eski HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ile eski HDP MYK üyesi Altan Tan'ın HDP-PKK ilişkisi ve Türkiye partisi olamamasına dair özeleştirilerini, bu konuları yıllardır yüksek sesle dile getiren, yazan AK Parti Tanıtım Medya Başkan Yardımcısı Orhan Miroğlu yorumladı.

Orhan Miroğlu: HDP parçalandı! Oyları CHP ve İYİ Parti'ye pazarlanıyor!
Orhan Miroğlu: HDP parçalandı! Oyları CHP ve İYİ Parti'ye pazarlanıyor!
GİRİŞ 16.10.2020 10:01 GÜNCELLEME 16.10.2020 10:12
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Eski HDP'lilerin HDP-PKK ilişkisine dair açıklamalarını, bunu yıllardır yazılarında dile getiren AK Parti Tanıtım Medya Başkan Yardımcısı Orhan Miroğlu AKŞAM'a yorumladı.

 

 

-HDP TÜRKİYELİLEŞTİ Mİ?

"Hayır, oy verenlerin amaç ve beklentilerini ayrı bir yere koyarak söylemek isterim, ne HDP, ne geçmişte o siyasi gelenekten gelen partilerin hiçbirinin hiç bir zaman Türkiyelileşme diye bir programı oldu. Olamazdı da. Bu, ironik olacak ama, Türkiyelileşmek, HDP’nin hem kendine hem başkalarının HDP’ye attığı bir siyasi iftira gibi! Türkiyelileşme iddiası veya tartışmaları, PKK’ya zaman kazandırmak ve teröre, şiddete toplumun bir çok kesiminde gösterilen toleransı daimi kılmak içindi. Başarılı olundu mu? Evet olundu. Çoğu aydınımız bu kadar acı tecrübeye rağmen, PKK terörüne, hala haklı gerekçeler bulmakla meşgul!"

 

 

"Türkiyelileşme iddiası, PKK’ya zaman kazandırmak ve teröre, şiddete toplumun bir çok kesiminde gösterilen toleransı daimi kılmak içindi. Başarılı da olundu. Çoğu aydınımız hala PKK terörüne haklı gerekçeler bulmakla meşgul!"

-BU KONUDA HALA GÜNDEMDE AMA...

"Hala bize HDP’nin PKK’ya rağmen Türkiyelileşebileceğini söyleyip duruyorlar! Oysa doğru bir okuma bize HDP ve bu gelenekten gelen siyasi partilerin tarihinin, 30 yıl boyunca, PKK stratejilerini desteklemenin tarihi olduğunu açıkça göstermektedir."

-HEP'TEN BU YANA DEĞİŞEN BİR ŞEY OLMADI MI?

"İlk parti HEP bile, 90’lı yıllarda, Türkiyelileşme amacıyla kurulmadı. Bazı Kürt siyasi aktörler, bölgede devam eden silahlı mücadeleye siyasi, sosyal ve kültürel lojistik sağlayacak yasal bir partiye Öcalan’ı ikna ettiler. Ve bu partilerin her biri, zamanla teröre ve şiddete devam eden bir yapıya hizmet eden kuruluşlara dönüştüler."

"AK Parti ve Sayın Erdoğan’ın liderliğine gelinceye kadar, asker-sivil vesayet ve PKK birbirini beslemeye başladı, bir çeşit 'tolerans üretimi' yapıldı."

VESAYET VE PKK BİRBİRİNİ BESLEDİ

- TOPLUM VE DEVLET BU SÜRECE NASIL RIZA GÖSTERDİ?

"AK Parti ve Sayın Erdoğan’ın liderliğine gelinceye kadar, asker-sivil bürokrasi bu meseleye ipotek koydu; vesayet ve PKK birbirini beslemeye başladı, bir çeşit 'tolerans üretimi' yapıldı. Partiler kapatılıyordu ama bu sonucu değiştirmediği için, PKK/HDP arasındaki sorunlu ilişki görmezden gelinmeye devam etti. Bunun sebebi, her kapatmanın muazzam mağduriyetler üretmiş olmasıdır."

DEMİRTAŞ HDP’NİN OYLARINI MİLLET İTTİFAKINA PAZARLIYOR

-AYHAN BİLGEN'İN "TERSİNE TÜRKİYELİLEŞME" DEDİĞİ DURUM BU YANİ?

"Ayhan Bilgen’in kullandığı bu kavram evet, HDP için söylenen yeni bir şey değil. Ben mesela, on beş yıldır bunu söylüyorum, yazıyor ve mücadelesini veriyorum. Şimdilerde partinin oylarını haraç-mezat ve Kandil’le beraber Millet İttifakı'na pazarlamakla meşgul olan Selahattin Demirtaş, ben bu uyarıları ve eleştirileri yaparken, mitinglerde ismimi söyleyip insanlara yuhalatıyordu."

"Ayhan Bilgen, doğru bir tespitten bir yığın yanlış sonuca varıyor. Kandil ve Öcalan’ı aklıyor; PKK vesayetini gizliyor. Türkiyelileşememeyi Cumhurbaşkanı'nın kullandığı dile bağlıyor ki, pes!"

- ŞİMDİ SİZİ GOĞRULUYORLAR

"Ben fikirlerimin her geçen gün doğrulandığını görmekten memnun değilim, Türkiye’nin ödediği bedel ağır oldu çünkü. Ama Selahaddin Bey’in vardığı yer, Meral Akşener’le çoluk çocuk kahvaltı sofrasına oturma arzusu oldu. "

BİLGEN AÇIKÇA ÖCALAN’I AKLIYOR

"Gelelim Ayhan beye; o da doğru bir tespitten bir yığın yanlış sonuca varıyor. Üstü kapalı da değil, açıkça Kandil ve Öcalan’ı aklıyor. HDP’nin bu durumda olmasında Kandil ve Öcalan’a hiç bir fatura kesmiyor; PKK vesayetini gizliyor; gizlerken de Türkiyelileşememeyi Cumhurbaşkanının kullandığı dile bağlıyor ki, pes doğrusu!"

PKK STRATEJİLERİ BU ÜLKE İÇİN BEKA SORUNU

- HDP NEDEN TÜRKYELİLEŞEMEZ?

"Etnik temelli siyasi programların ve partilerin, bir ülkeye dair siyasi anlayışlara evrilmesini beklemek gerçekçi değil. Kapsayıcı demokrasi programları üretemezler. Bu gerçeği de en iyi PKK biliyor ama HDP’yi yönetenler, karşılığı olmayan paradigmalarla oyalanıp duruyorlar ki, Kürt aydınları da yıllardır bu çıkmaz siyasetin içinde ömür tüketip durdular."

"Bu tartışma ve itirazlar henüz PKK’yı hedef almaktan çok uzak. ‘Berlin Duvarı’ çatırdıyor ama yıkılması kolay değil. Çünkü Millet İttifakı bileşenleri, küresel güçler bunu istemiyorlar."

- ŞİMDİ SANKİ PKK'DAN ÖZGÜRLEŞMİŞ GİBİLER...

"Ben 'özerklik' dediklerinde karşı çıktım. Özerkliği demokrasinin gereği olarak savunabilirsiniz, ama önce sizin PKK’dan özerkleşmeniz hatta bağımsızlaşmanız lazım. 'Kendi özerkliği olmayan, bir halka için nasıl özerklik talebinde bulunabilir' dediğimde çok kızdılar. Beklenti yaratıp gelecek umudunu canlı tutmayı iyi bilen bir örgüt PKK. Ama sonuç her zaman kan ter içinde bir kabustan uyanır gibi oluyor."

- PEKİ NE BEKLEYEBİLİRİZ BU TARTIŞMADAN?

"Artık şunun açıkça görülmesi lazım: Küresel ve bölgesel güçlerin vekalet savaşlarında kullanılan bir örgüt olma yolunda önemli mesafe kat etmiş bir örgütün emir komutası altında Türkiyeli de olunmaz, milli de olunmaz. Türkiyelilik, şehirlere parti tabelası asmaktan geçmiyor, hoş asılamıyor ya! Türkiyelilik zihinlerde ve ruhlarda başlar, ve sonra da, Türkiye’ye aidiyet duygusuyla beslenir! PKK’da bu tersine işler: Türkiye’ye ait olan ne varsa, iki halkın kardeşçe yaşadığı bin yılın bütün değerlerine ateş etmekle başlar herşey, sonra zihinlerde ve ruhlarda nefretle biter. Maalesef bu nefreti toplumun içine yaymayı da az çok başardılar. PKK’nın çok sık değişen ama hepsi de aynı kapıya çıkan stratejileri bu ülke için beka sorunudur. Buralarda üretilecek her fikir, kurulacak her parti, PKK’yı reddetmediği sürece, bizatihi beka sorununa dönüşür. Dahası, salt Alevi yurttaşlarımızın, salt Kürt yurttaşlarımızın meşru ve demokratik hakları üzerine tahayyül edilen bir siyasi partinin, ulusal bir partiye dönüşmesi mümkün değil. Ama hem Alevi yurttaşlarımızın hem Kürt yurttaşlarımızın haklı talepleri, demokatik bir siyasi programın konusudur ve konusu olmasında da hiç bir mahzur yoktur."

İÇ TARTIŞMALAR PKK’YI HEDEF ALMAKTAN UZAK

- HDP-PKK İLİŞKİSİ NASIL BİTEBİLİR?

"Tatsız bitecek, bu muhakkak. HDP’de tartışmalar oluyor anlaşılan. Ayhan Bilgen ve Altan Tan gibi, muhafazakar çevrelerden gelenler, HDP'ye PKK’nın rızası ve teşvikiyle hakim olan Türk solundan oldukça rahatsız. HDP’deki Kürt milliyetçileri de öyle. Ama bu tartışma ve itirazlar henüz PKK’yı hedef alan ya da kapsayan tartışmalar olmaktan çok uzak. Bu hareket içindeki ‘Berlin Duvarı’ eh işte biraz çatırdıyor, ama yıkılması o kadar kolay değil. Çünkü Millet İttifakının bileşenleri, küresel güçler bunu istemiyorlar ve istemeyecekler hiç bir zaman."

"Çünkü HDP siyasi misyonunu tamamladı ama ortada birkaç milyon oy, bir siyasi miras olarak kaldı. Bu oylar iktidar mücadelesinde kilit oylar ve Millet İttifakı'na eklendiğinde bir anlam ifade ediyor. O yüzden Millet ittifakı bileşenleri PKK yokmuş gibi davranıyor; bu da HDP-PKK ilişkilerinin sorgulanmasını erteliyor. ‘PKK şiddeti ve terörüne tanınan tolerans’ dediğim şey tam olarak bu."

HDP MİSYONUNU TAMAMLADI

- NEDEN?

"Çünkü HDP siyasi misyonunu tamamladı, savunduğu PKK paradigmaları Türkiye’de karşılıksız kaldı ve çöktü. Ama ortada birkaç milyon oy, bir siyasi miras olarak kaldı. Ve bu oylar iktidar mücadelesinde kilit oylar. Millet İttifakının oy toplamına, HDP oyları eklendiği zaman bir anlam ifade ediyor. Yoksa İP ve CHP oyları en iyi şartlarda % 30-33’ü geçmiyor. Millet ittifakının bileşenleri çok iyi biliyor ki, PKK’ya kem söz söyleyerek, HDP’nin en azından radikal kesinlerinden oy almak mümkün değil. O yüzden Millet İttifakının bileşenleri, siyasi hesap kitap yaparken PKK hiç yokmuş, hiç varolmamış gibi davranabiliyor. Böylece en başta kendi kemalist- ülkücü milliyetçi seçmenlerini şaşırtıyorlar. Bu tutum HDP-PKK ilişkilerinin sorgulanmasını erteliyor. ‘PKK şiddeti ve terörüne tanınan tolerans’ dediğim şey tam olarak bu."

PKK HDP’Yİ KRİMİNALİZE EDİYOR

- HDP KRİMİNALİZE EDİLİYOR İDDİALARINA NE DİYORSUNUZ?

"Doğru diyorum. Peki kim kriminalize ediyor HDP’yi? Devlet mi, PKK mı? Tabi ki ikincisi. Dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekilleri, yerlerine kayyum atanan belediye başkanları, eğer rollerini bilinçle oynamadılarsa, aslında PKK’nın siyasi mağduru bile sayılabilirler. Selahattin Demirtaş, ve arkadaşları, Kandil’in Kobani için talimatlarını dinleyip insanları sokağa dökmeselerdi bugün içerde olurlar mıydı? Belediye başkanları işlerini yapmak yerine iş makinalarını hendek/ çukur açmaya tahsis etmeseydi, kayyum süreci yaşanır mıydı?"

- ONLAR BUNLARIN HUKUKİ SONUÇLARINI GÖRMEDİ Mİ?

"Bence düşünmemiş olmaları imkansız. Düşündüler ama PKK’ya karşı koyacak cesaretleri yoktu bir, ikincisi devletin ve toplumun PKK’yl kurdukları ilişkiyi görmezlikten gelip, toleransla karşılamaya devam edeceğini varsaydılar. Ama durum değişti Türkiye’de. HDP’yi yönetenlerin anlamadığı da bu."

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 9
  • martli 3 yıl önce Şikayet Et
    adamlar hedefine nerdeyse ulaşmıştı. erdogan suriyeye girmese coktan bir ucu akdenize inen kürdistan kurulmuştu. kuzey irakta ki bağımsızlık referandumu boşuna yapılmadı. turkiyenin pyd ye engel olamayacağına o kadar emindiler ki daha ortada fol yok yumurta yokken bagimdizlik icin referanduma gittiler. sonuç evet çıkmasına ragmen akdenize inemedikleri icin bağımsızlık ilan edemediler. erdogan i devirebilirlerse hem suriye de hem güney dogu da ipleri tekrar ellerine alacaklar.. hedef o.. bununda yolu chp yi iktidara getirmek.
    Cevapla
  • Şems 3 yıl önce Şikayet Et
    hdp-pkk sehir ve dağ terör unsurları olup, halen neden kapatılmıyor anlam veremiyorum. son iki seçimde her 5 chp liden 1 kişi hdp ye oy versin denildi ve bazı illerde de hdp chp tamamen destek verdi. chp-hdp-ip-sp elele kola girdi. birlikte iyi salladık denildi. çocukları sehit olan insanlar nasil izdirap çekiyor biliyor musunuz?
    Cevapla
  • BOR 3 yıl önce Şikayet Et
    Kürt kardesim bu nasil bir yorum? Sen Türkiye vatandasisin, kürtsün. Nakadar istersen kürdüm de, Türkiyede bu söze yasakmi var? Irkçilikla ne alakasi var?Bunun için anayasayi deyismeye gerekmi var? ABD-de, Ingilterede, Fransada, Almanyada uzun zaman yasayan ve oranin vatandasi olan türkü, kürdü, hindisi, hindusu, japonundan, çinlisinden soranda sen nerelisen? Kururla diyorki, ben amerikaliyam, ve ya ben fransaliyam, ingiltereliyem ve s.s. Ama milliyetim türk, kürd, çin, japondur ve s.s. Kisacasi sen Türkiye vatandasisin, kürt oqlu kürtsün. Ana Vatanin Türkiyedir, onun için mücadile et. Avrupanin Türkiye için yanlis demokrasisinden uzak dur.
    Cevapla
  • Ercan 58 3 yıl önce Şikayet Et
    Hepsi büyük İsrail projesi ne hizmet ediyor bırakın Kürdistan hayali kurmayı müslümani müslümana kırdırma projesi dir geçin bunları hepsi palavra
    Cevapla
  • Ercan 3 yıl önce Şikayet Et
    Kıymetli kardeşim bugüne kadar size türkçülüğü İslam diye anlatmışlar Müslüman olmak ayrı Türk ve Kürt olmak ayrı bir şey kimsenin parçalanmak istediği falan yok sadece sizin dilinizi devlet anlattığı gibi bizim dilimizi de korusun sizin kültürünüzü koruduğu gibi bizim kültürümüzde korusun Türkleri benimsediği ve koruduğu gibi dünyadakileri Kürtleri de korusun Ondan sonra Bu tartışmalar olursa o zaman haklı olursunuz
    Cevapla
  • BOR 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok iyi olur! Milletimizin heysiyati ile oynayan Garo Paylanin ve diger PKK yandaslari sürüsünün dokunulmazliqi kalkar ve Türkiyede yürütdükleri bölücülük siyaseti suçundan yarqilanarlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bilet alıp binemeyen Türk kimdi? İşte Titanik ile ilgili daha önce bilmediğiniz 45 sır!
İran'dan 4 ülkeye savaş ilanı gibi İsrail çağrısı! Resmen tehdit ettiler