Muhtarlar Günü nedir ne zaman? Muhtarlar Günü mesajları ve sözleri (2020)

Muhtarlar Günü nedir? 2015 yılında Resmi Gazete'de yayınlanan bir genelgeyle her yıl 19 Ekim tarihi Muhtarlar Günü olarak kutlanıyor. Peki Muhtar nedir? İşte Muhtarın görevleri...

Muhtarlar Günü nedir ne zaman? Muhtarlar Günü mesajları ve sözleri (2020)
Muhtarlar Günü nedir ne zaman? Muhtarlar Günü mesajları ve sözleri (2020)
GİRİŞ 19.10.2020 12:15 GÜNCELLEME 19.10.2020 12:15

2015 yılında bu yana 19 Ekim Muhtarlar günü olarak kutlanıyor. Köy ve mahallelerin yönetimden sorumlu ve yerel seçimler ile göreve gelen muhtarlar halkın ihtiyaçlarının tespiti ve karşılaşılan sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri toplumun düzenini sağlayan Genel yönetimin temsilcisi sıfatıyla da yasaları ve hükûmet emirlerini halka duyuran görevli Muhtar olarak vasıflandırılıyor. Peki Muhtarlar günü nedir? 

MUHTARLAR GÜNÜ NEDİR?

19 Ekim Muhtarlar Günü 2015 yılında Resmi Gazete'de yayınlanan bir genelgeyle kabul edildi. Resmi Gazete'nin 2015 yılında mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren genelgede yer alan ifadeler şöyle:

"Muhtarlarımız ve muhtarlık müessesesinin ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ile bu müessesenin tarihsel bağlarını koruyarak geleceğe ilişkin vizyonunun belirlenmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi amacıyla 19 Ekim gününün Muhtarlar Günü olarak belirlenmesi uygun görülmüştür. Muhtarlar Günü kapsamında yapılacak etkinlikler, İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek esas ve usuller çerçevesinde yürütülecektir."

19 EKİM MUHTARLAR GÜNÜ MESAJLARI, SÖZLERİ

Demokrasinin temel taşlarından biri olan muhtarlık görevini yerine getiren kıymetli muhtarlarımızın Muhtarlar Gününü en içten dileklerimle kutlarım.

Devletimizin temsilcisi olarak çok önemli bir vazifeyi icra ile mükellef olan muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Günü'nü kutluyor, çalışmalarında üstün başarılar temenni ediyor, Aziz Milletimize sağlık ve esenlikler diliyorum.

Hem milleti, hem devleti temsil gibi önemli bir görevi yürüten tüm mahalle ve köy muhtarlarımızın '19 Ekim Muhtarlar Günü'nü kutluyor, selam ve sevgilerimi sunuyorum.

Her türlü imkansızlıklara rağmen; kendi mahallesinde, köyünde yaşayan vatandaşlara hizmet götürmeye çalışan tüm muhtarlarımızın muhtarlar günü kutlu olsun.

Tüm muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Günü'nü kutluyor sağlıklı, bereketli, huzurlu ve mutlu bir ömür diliyoruz.

'D?m?kr?si zincirimizin ilk halkasını oluşturan Milletimizin tercihine, teveccühüne, itimadına mazhar olan halkımızın bizzat seçtiği muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Günü'nü kutluyor, kendilerine sağlıklı ve mutlu bir çalışma hayatı diliyorum.

Mahallelerimiz için özveriyle çalışan, demokrasinin ve yerel yönetimlerin halka hizmetteki ilk yüzü olan muhtarlarımızın Muhtarlar Günü'nü kutluyoruz.

Devletin, vatandaşa dokunan en sıcak eli ve vatandaşa en yakın idari birimimiz olarak önemli bir görevi ifa eden muhtarlarımızın "Muhtarlar Günü"nü kutluyorum.

Milletimiz için görevlerini layıkıyla ifa eden muhtarlarımızın, 19 Ekim Muhtarlar Günü kutlu olsun.

Değerli muhtarlarımıza üstün gayret vehizmetlerinden dolayı teşekkür ediyor, tüm muhtarlarımızın "Muhtarlar Günü" nü en içten duygularımla kutluyorum.

Devletimiz ve Milletimiz arasında gönül köprüleri kuran, demokrasimizin temel yapı taşı olan kıymetli muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Günün'nü tebrik ediyorum.

MUHTAR KİMDİR?

Kelime anlamı bakımından "Seçilmiş kişi" olarak ifade edilen muhtar; bir köyün ya da mahallerin yönetiminden sorumlu kişi olarak kabul görür. 5 yıllık görev süresi olan muhtar, köy ve mahallelerde tüzel kişiliği temsil eder.

Mahalle ve köy halkı tarafından adaylar arasından seçilen muhtar, azaları ile birlikte mahalle ya da köyün idari işlerini yürütür. Bulunduğu bölgenin temsilcisi olmakla birlikte görev alanı içerisine giren mahalde yasaların halka duyurulmasını da sağlar.

MUHTARIN GÖREVLERİ NELERDİR?

Muhtarlar 5 yıllık hizmet süreleri boyunca önemli görevleri üstlenir. 4 tane aza ile çalışan muhtarın görev tanımı içerisinde şunlar yer alır:

- Köyün yol, çeşme gibi ihtiyaçlarının yerel yönetime bildirilmesini sağlamak,
- Yapılan yol, çeşme ya da köprü gibi ortak kullanım alanlarının gerektiğinde bakım ve onarımını gerçekleştirmek,
- Merkezi yönetimin köydeki temsilcisi olarak kabul edildiğinden hükümet uygulamalarının ve ilgili yönetmeliklerin halka ilan edilmesini sağlamak,
- Köyün ortak işlerinin imece usulü tamamlanmasını sağlamak,
Seçim dönemlerinde, sandık seçim kurullarına iştirak etmek,
- Asker çağındakilerin kimlik çizelgelerini ve seçim listelerini askıya çıkarmak,
- Bölgesinde bulunan ihtiyaç sahiplerini (engelli, muhtaç, yaşlı vs.) tespit ederek bu kişilerin devlet desteğinden yararlanmasına yardımcı olmak,
- Salgın hastalıklar gibi bulaşıcı ve kritik hastalıklara sahip kişileri vakit kaybetmeden sağlık kurumlarına bildirmektir.

KİMLER MUHTAR OLABİLİR?

25 yaşını tamamlayan her T.C. vatandaşı muhtar olabilir. Muhtar adayı, seçimlerden önce en az 6 ay süreyle aday olduğu mahallede ikamet ediyor olmalıdır. Adaylık için yüz kızartıcı suçlardan herhangi birini işlememiş olması gerekir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Emekli imam kurduğu sistemle elektrik faturasını 3'te 1 oranında düşürdü
AB'nin derdi Doğu Akdeniz - Gazete manşetleri