Buji nedir? Buji hangi araçta bulunur? Buji Nasıl değiştirilir?

Buji benzinli ve LPG'li araçların olmazsa olmaz parçalarının başında yerini alıyor. Motorun hareketi için yanma odasında sıkılşan yakıtın yakılmasını sağlayan buji, aracın sağlıklı bir şekilde çalışması ve hareket etmesini sağlayan aktör olarak karşımıza çıkıyor. İşte bujinin yapısı ve hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar...

Buji nedir? Buji hangi araçta bulunur? Buji Nasıl değiştirilir?
Buji nedir? Buji hangi araçta bulunur? Buji Nasıl değiştirilir?
GİRİŞ 24.10.2020 10:20 GÜNCELLEME 24.10.2020 10:21

Buji içten yanlamalı benzinli ve LPG motora sahip araç modellerinde yanma odasında sıkıştırılan yakıtın kıvılcım çakarak ateşleme aracına deniyor. Araçların sağlık bir şekilde çalışmasından önemli bir role sahip olan bujiler benzinli ve LPG motorların olmazsa olmaz parçalar arasında yerini alıyor. Bujilerde olası bir aksilik veya deformasyon motorda ateşlemenin düzgün çalışmamasın, motorun teklemesine, aracın sarsıntılı çalışmasına hatta çalışmamasına dahi neden olabilmekte. Peki buji nasıl değiştirilir? İşte detayalar...

 

BUJİ NEDİR?

Buji’nin görevi motordaki yakıtın kontrollü bir şekilde yanmasını sağlamaktır. Tetiklendiğinde ürettiği güç minik bir yıldırıma benzer. Bu, aracınızı harekete geçirmek için kullanılan benzini ateşleyen parçadır. Teknik olarak bakacak olursak Buji; ateşleme bobininden gelen yüksek gerilimli elektriği iki elektrot arasında atlatarak kıvılcım oluşturur. Basınç altında silindir içerisinde yanma noktasına yaklaşmış olan yakıt (petrol) bu kıvılcım sayesinde ateşlenerek enerji oluşturur.

 

 

NE İŞE YARAR?

Bir motorda silindir başlığına bağlanmış birçok Buji bulunur. Bujilerin ürettiği bu minik yıldırımsı enerji, arabayı hareket ettiren gücü ateşlemeye yardımcı olur.

BUJİNİN YAPISI

Bujiler dört bölümden oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla şu şekilde;

Elektrik bağlantı ucu
Porselen yalıtkan (izolatör)
Bağlantı dişleri ve gövdesi
Elektrotlar

BUJİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

Buji değişimi için;

Motoru Durdurun ve Soğumasını Bekleyin

Bujileri değiştirmeden önce, aracınız için doğru olanları satın aldığınızdan emin olmanız gerekir. Bu adımı görmezden gelirseniz, bujileri dişlere zarar vermeden konumlarından çıkarmanız mümkün olmaz. Silindir kafaları alüminyumdan yapılmıştır, bu nedenle dikkatli olmazsanız dişlileri kolayca hasar görebilir. Bu konuya bir kez zarar verdiğinizde, onarımı çok zor olacak ve bunu yapmak için bir uzmana ihtiyaç duyacaksınız.

Bujilerin Etrafındaki Kirleri Temizleyin

Bujinin etrafındaki tüm toz ve pislikleri temizleyin. Hava kompresörü kullanabilirsiniz. Asıl amacınız, erken yıpranmaya ve diğer çeşitli sorunlara yol açabileceğinden, herhangi bir kir parçacıklarının motora düşmesini engellemektir.

Vidalamaya Başlamadan Önce Bujilerin Doğru Yerleştirildiğini Kontrol Edin

Bujileri doğru yerleştirmezseniz, çapraz diş açarak büyük sorunlara neden olurlar. Ben genellikle düz olduklarından emin olmak için, bujileri vidalamadan önce biraz sallarım. Her neyse, onları çok yavaş sıkmaya başlayın ve ilk direnç belirtisinde durun. Bir nefes alın ve en başından doğru olana kadar tekrar yapın.

Bujileri Birer Birer Değiştirin

Bütün bu telleri karıştırmak çok kolay bir şey. Güvenlik nedeniyle, bujilerinizi birer birer değiştirmek çok daha iyidir. Arabanızın bir bobin ve fiş ünitesi varsa, her iki durumda da iyi olacaksınız. Ayrıca, yeni araç modelleri parçaları yanlış yerleştirmenize izin vermez. Eski otomobiller, ancak, daha fazla dikkat gerekir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yine başladılar! Seçime 2 gün kala anket operasyonu
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!