İşten çıkarma yasağı ne zaman bitecek? Süre tekrar uzatıldı mı?

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile İş Kanunu uyarınca işverenin çalışanını işten çıkarma yasağı süresi uzatıldı. Peki, işten çıkarma yasağı ne zaman bitecek?

İşten çıkarma yasağı ne zaman bitecek? Süre tekrar uzatıldı mı?
İşten çıkarma yasağı ne zaman bitecek? Süre tekrar uzatıldı mı?
GİRİŞ 28.10.2020 08:34 GÜNCELLEME 28.10.2020 08:39
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini azaltmak için yasa ile çıkarılan işten çıkarılma yasağının süresi Cumhurbaşkanı Kararı ile uzatıldı. Resmi Gazete'de yapılan açıklamaya göre, İş Kanunu uyarınca işverenin çalışanını işten çıkarma yasağı, 17 Eylül'den itibaren 2 ay daha uzatıldı.

SÜRE 2 AY DAHA UZATILDI 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, 4857 sayılı İş Kanunu'nda işçilerin iş akitlerinin feshedilmesinin önüne geçilmesine yönelik düzenlemeyi içeren geçici 10'uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen sürelerin 17 Eylül'den itibaren 2 ay daha uzatılması düzenlendi.

İş Kanunu'na 16 Nisan 2020 tarihinde eklenen geçici madde ile iş veya hizmet sözleşmelerinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin faaliyetinin sona ermesi, işin sona ermesi halleri dışında, 3 ay süreyle işveren tarafından feshedilmesi yasaklanmıştı. Ayrıca geçici maddede işverene, çalışanlarını 3 aylığına ücretsiz izne ayırmasına ilişkin düzenlemeye de yer verilmişti.

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI NE ZAMAN BİTİYOR?

Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre; 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca işverenin 3 aylık süre ile çalışanını işten çıkarma yasağı, 27 Ekim 2020'den itibaren 2 ay daha uzatıldı. İşten çıkarma yasağı bitiş tarihi 17 Kasım'da değil de 17 Ocak 2021 tarihine kadar devam edecek.

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI TEKRAR UZATILIR MI?

Koronavirüs vaka sayılarının son günlerde hızlıca artış göstermesi, yaz sezonunun yavaş yavaş çekilmesi ile bazı uzmanlar vaka sayısının artacağını düşünüyor. Soğuk havaların yaklaşması ve normalleşme çalışmalarının hızla devam etmesi ile koronavirüslü bulaş sayısında artış görülebilir. Bu artışlarla kısa çalışma ödeneği gibi Aile ve Çalışma Bakanlığı'nın öncülük yaptığı ödenekler devam edebilir. Bu çalışmalar kapsamında ilk olarak 3 aylığına uygulamaya konulan işten çıkarma yasağı da tekrar uzayabilir. İşten çıkarma yasağı uzatıldı mı sorusuna net olarak 27 Ekim tarihi itibari ile iki ay daha uzatıldığını belirtelim fakat işten çıkarma yasağı uzatılacak mı sorusuna maalesef net yanıt veremiyoruz.

YORUMLAR 2
  • serkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu işe yaramayan çıkarma yasağı, kısa çalışma ödeneğine bir an evvel son verilsin. Bütün özel sektör ful çalışıyor zaten.
    Cevapla
  • murat çingiş 3 yıl önce Şikayet Et
    Dünya üzerinde işverenine, müteşebbisine, sanayicisine bu kadar düşman olan , zulmeden başka devlet varmıdır acaba? İşverenin hiçbir hakkı kalmadı herşey çalışanın keyfine kalmış. Allah bu ülkenin sonunu hayreyleye.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor