Uygulanmasına günler kaldı! Türkiye'yi koronadan kurtaracak aşının 5 merak edileni

Çin aşısının ülkemizde uygulanmasına günler kala, Prof. Dr. Nuri Zafer Kurugöl akıllardaki 5 soruyu yanıtladı. Çin aşısına güvendiğini söyleyen Kurugöl, herkesin yaptırması gerektiğini söyledi. Profesör; virüsü geçirenlerin de aşılanmasını önerip toplumun bağışıklık kazanması için en az 100 milyon doz aşıya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Uygulanmasına günler kaldı! Türkiye'yi koronadan kurtaracak aşının 5 merak edileni
Uygulanmasına günler kaldı! Türkiye'yi koronadan kurtaracak aşının 5 merak edileni
GİRİŞ 07.12.2020 12:14 GÜNCELLEME 07.12.2020 12:14
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın ilk etapta 10 milyon adet geleceğini açıkladığı Çin aşıları bu hafta kullanıma giriyor. Bilim insanları toplumun aşılanması taraftarı olurken, vatandaşların ise konu hakkında birçok soru işareti bulunuyor.

Hürriyet'in haberine göre; Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuri Zafer Kurugöl, Çin aşısıyla ilgili akıllardaki 5 soruyu yanıtladı.

Çin aşısı konusunda ne düşünüyorsunuz, olmalı mıyız?

"Çin mallarına karşı duyulan güvensizlik malum, ancak lütfen Çin aşısı deyip küçümsemeyin. Sağlık Bakanlığı'nca ücretsiz olarak sunulacak olan bu aşıyı mutlaka olun. Böylece ülke olarak önemli salgından kurtulmamız sağlanabilir"

"KESİNLİKLE GÜVENLİ BİR AŞI"

O zaman Çin aşısı güvenli bir aşı mı?

"Çin'de geliştirilen Sinovak aşısı, inaktive bir virüs aşısıdır. Yani çocuk felci aşısı ile benzerlik gösteriyor. Bu nedenle kesinlikle güvenli bir aşı"

"YÜZDE 92 İLE YÜZDE 97.4 ARASINDA BAĞIŞIKLIK GELİŞTİRDİ"

Çin aşısının koruma yüzdesi ne kadar?

"17 Kasım 2020 tarihinde önemli bir dergide yayınlanan Faz 2 klinik çalışmanın sonuçlarında 18-59 yaş grubu kişilerde kullanıldığında aşının etkisi ve güvenilirliği değerlendirildi. Bu çalışmada 14 gün arayla iki doz yapılması önerilen aşının yüzde 90 bağışıklık oluşturduğu, önemli bir yan etkiye sebep olmadığı gösterildi. İlk önce Brezilya'da daha sonra ülkemizde bu aşı ile ilgili Faz 3 çalışmasına izin verilmişti. Önce sağlık çalışanlarına yapılan bu aşıda şimdiye kadar aşılamayı engelleyecek bir yan etkiye rastlanmadı. Yine 30 Kasım'da çıkan bir yayın da bu sonuçları destekliyor. Hatta yüzde 92 ile yüzde 97.4 arasında bağışıklık geliştirdiği bildiriliyor"

"EN AZ 100 MİLYON DOZ AŞI LAZIM"

Toplumun bağışıklık kazanması için ne kadar aşı yapılması gerekiyor?

"Pandeminin kırılması için toplumun en az yüzde 65'inin bağışık olması lazım. Bu insanların infeksiyonu geçirmesiyle sağlanacak bir şey değil. Sadece yeteri kadar aşı yaparsak pandemi kırılabilir. Türkiye için en az 100 milyon doz aşı lazım"

"VİRÜS GEÇİRENLERİN DE AŞILANMALARINI ÖNERİYORUM"

Hastalığı atlatan da aşılanmalı mı?

"Sadece geçirmeyenlerin değil, geçirenlerin de aşılanmalarını öneriyorum. Çünkü infeksiyonun oluşturduğu bağışıklığın az olduğuna dair yenilenen bulgular var. Aşılama oranı yüzde 40 olursa salgını kontrol altına alamayız. Bu aşıların çok hızlı gelmesi lazım. En azından 50 milyon aşı çok kısa sürede gelmeli"

YORUMLAR 28
  • Aydın 3 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle Bakanlığımızın Onayladığı Aşıyı Hepimiz Vurdurmalıyız
    Cevapla
  • Aydın 3 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle Bakanlığımızın Onayladığı Aşıyı Hepimiz Vurdurmalıyız
    Cevapla
  • hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    bu asilar türkiyenin cöküsü ve dagilisinin sebebi olabilir..bu asilar iblisin oyunudur zaten salginda bu asilar icindi.küreselci iblislerin oyunu ,düsmeyin !
    Cevapla
  • Trabzon uşağı 3 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle ve kesinlikle sonuna kadar katılıyorum size... Aklı olan YERLİ VE MİLLİ aşımızı bekler
    Cevapla
  • FZL 3 yıl önce Şikayet Et
    nekadar kesin konuşuyorsun elinde belge mi var?
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Bulaşmaya engel olmayan, kısıtlamaları kaldırmayan, hastaları iyileştirmeyen, hasta olunmasını engellemesi konusunda garantisi olmayan Türkiye'yi Koronadan kurtaracak mucide aşı....
    Cevapla
  • Veli 3 yıl önce Şikayet Et
    Çin sadece karantina ile virüsü nasıl yendi? Karantina da kalan virüsü taşıyıcılar nasıl oldu da yok oldu? Madem aşı vardı neden kendilerine yapmıyorlar? Bir kaç ayda çıkan aşı nasıl güvenilir olur? Dikkat sağlık bakanda bilim kurulu hepten içinde bu bir oyun? Coronabüyük bir korku imparatorluğu! 100 bin kişidensadece 19 kişisi hayatını kaybediyor! Nasıl olurdabu kadar büyütülür? Sanırsın veba illeti!
    Cevapla
  • zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Veli bu boyacı küpümü ,hoop daldır çıkart aşı tamam oldu diyelim. Karantina da var tabii ama aşı çalışması da yürüttüler. Adamlarda sermaye ,laboratuvar, yetişmiş bilim adamı çok. Senden ileride olmaları doğal. Doğal olmayan senin gibilerin hiç anlamadıkları bir işte yorum yapmaları ve sapla samanı birbirine karıştırmaları. Yazında bir tane mantık yok.
    Cevapla
  • FZL 3 yıl önce Şikayet Et
    hala böyle düşünen garip insanlar da var demekki, Vallahi hayret...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz"
Keskin nişancı Gazze'de işgalci İsrail askerini böyle öldürdü