CHP'de Cumhurbaşkanlığı sesleri: Kılıçdaroğlu aday olacak mı?

CHP'de Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı'na göz kırpan açıklamalarda bulunması "Aday olacak mı" sorusunu gündeme getirdi. Kılıçdaroğlu'nun adaylık ihtimali ve tabanda bulacağı karşılığın yanı sıra İttifakın buna yaklaşımını araştırma şirketleri Haber7.com'a değerlendirdi.

CHP'de Cumhurbaşkanlığı sesleri: Kılıçdaroğlu aday olacak mı?
CHP'de Cumhurbaşkanlığı sesleri: Kılıçdaroğlu aday olacak mı?
GİRİŞ 08.12.2020 20:22 GÜNCELLEME 08.12.2020 20:22
Bu Habere 90 Yorum Yapılmış

Haber7- Enes Taha Ersen

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, bütçe görüşmelerinde hükümetin 2021 yılı bütçesini eleştirdiği sırada “Aday ol aday” denilmesi üzerine, "Benim aday olamayacağımı size kim söyledi. Kim söyledi?" demişti. Bu sözler CHP liderinin Cumhurbaşkanlığına aday olacak mı sorusunu gündeme getirdi.

CHP Genel Başkanı'nın adaylık ihtimali, tabanda bulacağı karşılık ve Millet İttifakı'nın bu adaylığa yaklaşımını araştırma şirketleri Haber7.com'a değerlendirdi.GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş, OPTİMAR Araştırma Şirketi Başkanı Hilmi Daşdemir, SONAR Araştırma Şirketi Başkanı Hakan bayrakçı ve Bersay İletişim Onursal Başkanı Ali Saydam, Kılıçdaroğlu'nun adaylık ihtimaline ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

 

 

İHSAN AKTAŞ: ÇOK BİLİNMEYENLİ BİR DENKLEM

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylık ifadelerine ilişkin açıklamalarda bulunan GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş, Millet İttifakı'nda adaylık durumunun zorlu bir süreç olduğuna değinirken, ittifak çatısındaki adaylık sürecindeki belirsizliği çok bilinmeyenli bir denkleme benzetti:

"Millet İttifakı'nın adaylık mevzusu başlı başına bir problem. Çok bilinmeyenli bir denklem gibi. Birincisi ittifakta kim kalacak kim kalmayacak. İkincisi ise acaba tek adaya yönelebilirler mi? Belki hani şöyle düşünmüş olabilirler: Herkes kendi adayını koysun, alabileceği en yüksek oyu alsın. Ona göre yarışa devam edelim. Ama orada da Kemal Kılıçdaroğlu ikinci tur için çok da şanslı bir aday olmaz. Nihayetinde şöyledir Kemal Kılıçdaroğlu üzerinde çok büyük bir baskı var. Hem içerden büyük bir baskı var hem de dışardan büyük bir baskı var. Parti içinden de."

"CHP MUHALEFETİ DARMADAĞIN DURUMDA"

"Özellikle Cumhuriyet Halk Partisi muhalifi, yani parti içi muhalefet darmadağın durumda. Bir sürü, farklı gruplarda fraksiyonlarda muhalefet var. Güçleri de yok. Onların da yoğun bir şekilde Kılıçdaroğlu'nun adaylık meselesini kullanıyorlar. Bence çok muğlak bir cümle koydu ortaya. Bu muğlak cümleyi tartıştıracak. Şu anda görünen o. Bir adaylık durumu, olur olmaz gibi pek durmuyor yani. Olabilir de olmayabilir de. Millet konuşsun..."

"KILIÇDAROĞLU'NUN ADAYLIĞI RASYONEL DEĞİL"

"Bana daha çok bunun için yapılmış gibi geldi. Çünkü Kılıçdaroğlu'nun fiilen adaylığı zaten grubu temsilen rasyonel değil. İttifakın adayı olarak çıkması rasyonel değil. Ayrı ayrı çıktıktan sonra yine kendisine kaldığında da rasyonel bir tablo yok ortada. Bakıp göreceğiz. Millet İttifakının zaten yakın zaman içerisinde ortak açıklama yapma şansı yoktur. Zaten her biri ayrı ayrı kendi problemleriyle meşgul. HDP henüz rotasını Türkiye'ye dönemedi. İyi Parti içerisinde farklı tartışmalar var. CHP'nin içerisinde de halihazırda iki farklı muhalif parti çıkmış durumda. Bugün zaten aday açıklama şansları yoktur. Gelecekle ilgili de bence siyaseten iyi bir manevraydı. Millet gündeminde tutacak bundan sonra bu meseleyi."

HİLMİ DAŞDEMİR: ÖN PLANA ÇIKAN BİR İSİM DEĞİL

OPTİMAR Araştırma Şirketi Başkanı Hilmi Daşdemir de CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP'de adaylık için öne çıkan bir isim olmadığını belirtti. Özellikle kendilerinin de yaptığı araştırmalarda hem parti içindeki hem de dışardaki diğer isimlerle birlike yapılan çalışmalarda Kılıçdaroğlu'nun bu listede çok gerilerde kaldığını ifade etti:

"Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin içerisindeki Belediye Başkanları ve kendileriyle anılan diğer isimleriyle karşılaştırıldığı zaman gerek algı anlamında gerek, gerek beğeni anlamında gerekse Cumhurbaşkanlığı adaylığı anlamında çok ön plana çıkan bir isim değil. Bu sebeplerden dolayı ben Cumhurbaşkanı adayı olmayacağın, dolayısıyla bu yapmış olduğu açıklamanın da bu konuyu savuşturmak amaçlı söylendiğini düşünüyorum. Gündem değiştirmek, savuşturmak tabiri caizse topu taca atmak için söylendiği değerlendirilebilir. Nitekim yapılan araştırmalarda hem kendi partisi içerisinde hem de muhalifteki adaylar içerisinde 5'inci hatta 6'ıncı sıralarda yer alıyor. Bu da sayın Kılıçdaroğlu'nun kendi partisi içerisindeki tabanı anlamında ve diğer taraftan da genel seçmen açısından da çok büyük oranda karşılık görmediğini gösteriyor."

"DELEGE HAKİMİYETİ İLE OLUŞTURULMUŞ BİR İKTİDAR"

"Sayın Kılıçdaroğlu kurultay zamanında, kurultaya giderken bir araştırma yapmıştık. Katılımcıların yüzde 41'i Muharrem İnce'yi CHP Genel Başkanı olarak görmek istemiyordu. Sadece yüzde 28,7'si Sayın Kılıçdaroğlu'nu Genel Başkan olarak görmek istiyordu. Dolayısıyla kendi partisi içerisinde delege hakimiyeti ile oluşturmuş olduğu bir iktidar var. Her ne kadar çokça eleştirmiş olduğu seçimle gelen, topluluğun oyunu alan Sayın Cumhurbaşkanı'na tek adam dese de, kendi partisi içerisinde de tek adam olduğunu göz önünde bulundurmamız gerekiyor."

"ADAY OLMAYACAKTIR, OLAMAYACAKTIR"

"Sayın Kılıçdaroğlu sonuç itibarıyla Cumhurbaşkanı adayı olmayacaktır. Olamayacaktır. Elimizdeki verilere ve  kendilerinin yaptığı araştırmalar göre kuvvetle muhtemeldir ki bu sonuçları kendi araştırmalarında da görüyorlardır. Çok ciddi bütçeler ayırıyorlar bu araştırmalara."

HAKAN BAYRAKÇI: ADAYLIK İHTİMALİ EN YÜKSEK SEÇİM

SONAR Araştırma Şirketi Başkanı Hakan Bayrakçı da Kılıçdaroğu'nun önümüzdeki seçimlerde aday olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. Geçmişteki seçimlere aday olmaması nedeniyle böyle bir değerlendirmede bulunan Bayrakçı, yine de CHP liderinin bu sözlerinin adaylık ilanı olmadığını ifade etti:

"Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlık seçimine aday olma ihtimalinin en yüksek olduğu seçimden bahsettiğimizi söyleyebiliriz. Bundan önceki iki seçimde de aday olmadı, olmak da istemedi. Tabi yine de Kılıçdaroğlu’nun sözlerini kesin aday olacak şeklinde değerlendirmemek lazım çünkü kendisi doğrudan böyle bir ifade kullanmıyor, bir hatırlatma üzerine konuşuyor. Ve kullandığı kelimelere bakınca “Adayım” demiyor. “Olmayacağımı nereden çıkardınız” diyor. Yani planlı olarak söylendiğini düşünmüyorum."

"ADAY OLURSA SEÇMENİNDEN NEGATİF SES ÇIKMAZ"

"Yine de Kılıçdaroğlu başkanlık için aday olursa kendi seçmeninden negatif bir ses çıkmaz hatta CHP oylarının tamamını alabilir. Tabi diğer adayların kim olduğuna göre değişebilir bu durum. Mesela Meral Akşener merkez sağda birleşirse o zaman tekrar gözden geçirmek lazım oy potansiyelini." 

"CHP SEÇMENİ OY VERECEKTİR"

"Seçimin ikinci tura kalması durumunda Kemal Kılıçdaroğlu tahmin edilenden Oy olarak konuşursak ikinci tura kalması halinde tahmin edilende fazla oy alabilir. Böyle bir senaryoda CHP seçmeni oy verecektir. İyi Parti tabanında belli kısım sandığa gitmez belki ama ufak bir fire haricinde onlar da verecektir. HDP’nin oy vereceğini tahmin edebiliriz. Yine de bu toplamın Cumhur İttifakı’ndan da oy alması lazım. Gelecek Partisi ve Deva Partisi seçmenin ağırlıklı olarak eski AK Parti seçmeni. Bu nedenle oyların Kılıçdaroğlu’na gideceğini düşünmek doğru olmayabilir."

"ANKET ÇALIŞMALARI FARKLI TABLOLAR ORTAYA KOYABİLİR"

"Burada da Kemal Bey’in performansı öne çıkıyor. Bütçe konuşmasındaki performansını sürdürürse şansı olacaktır, ama bütçe konuşması performansı öncesi üslubu devam ederse işi zor olur. Netice olarak böyle bir senaryoda Sayın Kılıçdaroğlu, Cumhur İttifakı’ndan 7-8 puan alması gerekir. Tabi bu rakamlar yakın dönemde seçim olursa geçerli. Gelecek dönemler için yapılacak anket çalışmaları farklı tablolar ortaya koyabilir."

ALİ SAYDAM: PANDORA'NIN KUTUSU AÇILDI

BERSAY İletişim Onursal Başkanı Ali Saydam da Kılıçdaroğlu'nun ifadeleri için "Pandoranın kutusu istemeyerek de olsa açıldı. Bundan sonra baya eğlenceli bir muhabbet bekliyor herkesi." dedi:

"Pandoranın kutusu istemeyerek de olsa açıldı. Bundan sonra baya eğlenceli bir muhabbet bekliyor herkesi. Kemal Kılıçdaroğlu aslında belli ki iyi hazırlanmıştı konuşmasına. Bana sorarsanız konuşması öncekilerden farklıydı. Sayın cumhurbaşkanını hedef alan daha az sayıda saldırı vardı. Daha çok bilgiye dayalı bir konuşma hazırlamıştı. Kendi sıralarında bağırıp çağıran arkadaşlarını engellemesi de enteresandı. Zaten kendisi de konuşma süresinin kısalmaması için bunu yaptığını ifade etti. Buna rağmen yaptığı bütün o konuşmalardan geriye başkanlık adaylığı meselesi kaldı." 

"BAŞLI BAŞINA BİR SIKIŞMANIN GÖSTERGESİ"

"Peki bu nasıl ortaya çıktı? AK Partili vekiller  “Aday mısınız” diye sorunca ortaya çıktı.Dikkat edenler fark etmiştir. Kemal Kılıçdaroğlu önce tereddüt etti, hazırlıksız yakalandı bu soruya. Çünkü hayır dese bir türlü evet dese bir türlü. Ortada bir açıklama yaptı. “Nereden biliyorsunuz aday olmayacağımı diyerek” ucu açık bir söz verdi. İleride aday olsa da olmasa da kullanabileceği bir ifade kullandı.Ama gayet iyi hazırlandığı konuşmadan geriye sadece bu sözler kaldı. Üzerine yapıştı. Tabi bu başla sıkışmanın da göstergesi."

"AK PARTİ'Lİ VEKİLLERİN BAŞARISI"

"Cumhur İttifakı’nın adayı belli ama Millet İttifakı’nın adayı belli değil. Meral Hanım adaylıktan vazgeçmiyor. Bütün ümidi ikinci tura kalarak beş benzemezin Erdoğan düşmanlığı üzerinde birleşerek karar vermesi programını uygulamak istiyor. Ancak şimdi o iş şaştı. Kemal Kılıçdaroğlu aday olursa haliyle Meral hanımdan daha çok oy olacaktır. Ancak Kılıçdaroğlu’nun olası bir ikinci turda Başkan Tayyip Erdoğan karşısında daha çok oy alabileceğinin düşünen pek yok. Kemal Kılıçdaroğlu’na bu lafı ettirmeleri AK Partili vekillerin büyük başarısıdır."

KAYNAK: HABER7 | ÖZEL
YORUMLAR 90
  • kemal 3 yıl önce Şikayet Et
    bence olmalı
    Cevapla
  • SEYFETTİN 3 yıl önce Şikayet Et
    Kılıçdaroğlu bir apartmana idareci olmaktan daha fazla kapasite sahibi değil,
    Cevapla
  • BİNGÖLLÜ12 3 yıl önce Şikayet Et
    bide seçilirse çok insan kriz geçirir :)
    Cevapla
  • Mehmet niyazi 3 yıl önce Şikayet Et
    Olmaz olamaz bak gorun kıvıracak
    Cevapla
  • Baybars 3 yıl önce Şikayet Et
    Kemal aday olsa belki CHP de kurtulur biz de. Ama hiç boşuna beklemeyin. Bulur bir Emsalettin daha..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
EURO 2024'te görev yapacak hakemler belli oldu! Türkiye'den tek hakem...
Teleferik faciasından önceki 5 dakika ortaya çıktı! Her ne olduysa 25 saniye sonra oluyor