Esnafa kira yardımı başvurusu nasıl yapılır? Kira desteği şartları neler?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısının ardından yaptığı açıklamada, esnafa kira yardımı yapılacağının müjdesini verdi. Koronavirüs sürecinde zor zamanlarla geçiren esnafın sıkıntılarını bir nebze de olsa rahatlatacak olan kira desteği başvurusunun nasıl yapılacağı merak ediliyor. Peki kira yardımı başvurusu nasıl ve nereden yapılır?

Esnafa kira yardımı başvurusu nasıl yapılır? Kira desteği şartları neler?
Esnafa kira yardımı başvurusu nasıl yapılır? Kira desteği şartları neler?
GİRİŞ 17.12.2020 09:21 GÜNCELLEME 17.12.2020 09:21
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın pandemi nedeniyle uzun süre kapalı olan ve ekonomik sıkıntı çeken işyerlerine kira desteği yapılacağını söylemesinin ardından vatandaşlar kira yardımı nasıl alınır? Esnafa kira yardımı başvurusu nasıl yapılır? şeklinde soruların yanıtlarını araştırmaya başladı. 

 

ESNAFA KİRA YARDIMI YAPILACAK!

806 bin vatandaşımız ile kısıtlamalar ile salgından doğrudan etkilenen 432 bin 567 esnafımız bulunuyor. Toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438 kişi olan bu kesime 3 ay süreyle ayda bin lira destek ödemesi yapacağız.

Ayda 1 milyar 240 milyon liradan toplamda 3 milyar 718 milyon liralık bir desteği esnafımızın hizmetine sunmuş bulunuyoruz.

Önümüzdeki 3 aylık süreçte esnafımıza toplam 5 milyarlık destek sağlamayı hedefliyoruz.

 

750 TL KİRA DESTEĞİ

İş yeri kira olan esnafımıza yine 3 ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapacağız.

KİRA YARDIMI BAŞVURUSU NEREDEN YAPILACAK? 

Kira yardımında başvuru şartlarının detayları henüz netlik kazanmadı. Fakat gelen bilgilere göre başvuruların e-Devlet üzerinden yapılması bekleniyor. Kira desteği için başvuru detayları belli olduğunda sizlerle paylaşacağız. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan kira yardımı desteğinin detayları ise şu şekilde; 

"Bir diğer destek talebi olan kira desteğini basit usule tabi olmanın şartlarına göre belirledik. Bu şartları taşıyan ve iş yeri kira olan esnafımıza yine üç ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapacağız. Buna göre ayda 432 milyon liradan toplamda 1 milyar 300 milyon liralık bir kira desteğini esnafımıza hibe olarak vereceğiz. Bu iki destek kalemi çerçevesinde önümüzdeki 3 ay boyunca esnafımıza toplamda 5 milyar lira civarında bir hibe desteği sağlamayı planlıyoruz" diye konuştu.

ESNAFA KİRA DESTEĞİ KİMLERİ KAPSIYOR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında, "Hibe şeklinde vereceğiz esnaf destek ödemesinden taksi, dolmuş, servis işletmecisi, pazarcı, lokantacı, kadın erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün işletmecisi gibi kesimler faydalanacaktır." demişti. Peki esnafa kira yardımı şartları var mı merak ediliyor.
Yapılan açıklamalarda esnafa kira yardımı başvuru şartlarına ilişkin bilgi aktarılmadı fakat, büyükşehirlerde işyeri kira olan vatandaşlara 750 lira kira yardımının 3 ay boyunca yapılacağı bilgisi paylaşıldı. Diğer şehirlerde ise esnaflara aylık 500 lira kira yardımı yapılacak ve bu yardımın da süresi 3 ay olacak.

ESNAFIN STOPAJ İNDİRİM SÜRESİ UZATILDI!

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı dün akşam saatlerinde sona erdi. Esnafa stopaj indirimi ne zamana kadar sürecek merak edilirken, işyeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranı için de indirim müjdesi de geldi. Esnafa stopaj indirimi süresinin uzatıldığına dair bilgi veren Erdoğan, sürenin 1 Haziran 2021 tarihine kadar uzatıldığını belirtti. Peki esnafa KDV indirimi ne kadar olacak? İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın esnaflara indirim açıklaması;

"Bugünkü kabine toplantımızda alınan tedbirlerin sonuçlarını kapsamlı olarak değerlendirdik. Milletimizin büyük fedakarlığıyla uyguladığımız kısıtlamaların olumlu etkilerini görmeye başladık. Kurallara daha sıkı riayet etmek suretiyle bu mücadeleyi başarıya ulaştırmak hepimiz için milli görevdir. Öncelikle bazı müjdeleri milletimizle paylaşmak istiyorum. Yıl sonuna kadar yüzde 20'den yüzde 10'a indirdiğimiz kiralardaki stopajın uygulanma süresini 1 Haziran'a kadar uzatıyoruz. Yüzde 18'den 8'e indirdiğimiz işyeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranını 1 Haziran'a kadar yüzde 8 olarak uygulamaya devam edeceğiz." dedi.

ESNAF VE TÜCCARIMIZIN YANINDA OLDUK

Pek çok yerde salgının yeniden yükselişe geçmesi işimizi zorlaştırıyor. Her şeye rağmen yatırım, istihdam ve üretilebilirliği sürdürmek için tedbirlerimizi almaya hedeflerimize doğru yürümeye devam edeceğiz. Tüm vatandaşlarımızla birlikte esnafımızın tüccarımızın yanında olduk. Verdiğimiz nakit desteklerinin tutarı, 45 milyar lirayı buldu. Biz dün olduğu gibi bugün de samimiyetle esnaflarımıza ve tüccarlarımıza destek olmayı sürdürüyoruz. Bu amaçla Türk Lirası mevduat ve katılım hesaplarıyla ilgili faiz ve stopaj oranlarını düşürmüştük. Son zamanlarda Türk Lirası cinsi olan varlıklara güveni arttırmak için piyasa dostu adımlar atıldı. Risk priminde düşüş, Türk lirasında değerlenme yaşandı. İktidarda bulunduğumuz 18 yıl boyunca mali disiplinin korunması hususunda özen gösterdik. Merkezi yönetim, bütçe açığının milli gelire oranını 2020 için %4,9 olarak hedeflemiştik. Gerçekleşmeler 2020 yılını %4,5 altında bütçe açığıyla kapatacağını gösteriyor. Vatandaşlarımızdan birikimlerini dövizden TL'ye çevirerek, mücadelemize destek vermelerini bekliyorum. Türkiye'de toplam borçların milli gelire oranı, yüzde 167 ile yönetilebilir bir seviyededir. Ülkemiz güçlü bankacılık sistemi sayesinde yerli ve yabancı yatırımcıların ihtiyaçları olan desteğe sahiptir. Geçmişte enflasyonla nasıl baş ettik ve tek hanelere düşürdüysek şimdi de bunu sağlayacağız.

YORUMLAR 12
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    başvurular başladı mı? nereye ne şekilde yapılacak bilgisi olan var mı ?
    Cevapla
  • emine 3 yıl önce Şikayet Et
    başlamadı
    Cevapla
  • gökhan 3 yıl önce Şikayet Et
    bence saçma kirası 1.000 tl olanda var 30.000 tl olanda var konturata göre% olarak yardım olsa daha mantıklıydı neyse yapacak bişey yok sonuçta veren el alan elden üstün...
    Cevapla
  • Salih 3 yıl önce Şikayet Et
    Bana da yardımcı olmak isterim . Ben de kira dayım aylık yediyüz kira veriyorum
    Cevapla
  • Gerçek 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu ne menem iş her kese var memura bişey yok. Memurdan kimse söz etmiyor bile sanki acı biber gibi dillerini yakacak. Çok ayıp.
    Cevapla
  • turhan 3 yıl önce Şikayet Et
    bu memleketde memurdan iyisi yok yılın 365 günü 200 gün tatil yattığı yerden para alıyorl birde utanmadan ağlıyorsunuz
    Cevapla
  • tokatçı 3 yıl önce Şikayet Et
    memura birsey yok he? öyle mi gercekten? esnaf napsın işçi ne yapsın boş boş konuşmayın kira faturalar derken cepte 5 kurus kalmıyor
    Cevapla
  • tokatçı 3 yıl önce Şikayet Et
    tuzu kuru olan konuşuyor
    Cevapla
  • 123b123 3 yıl önce Şikayet Et
    ne diyorsun ya allah askına asgari ücretle insanların aclıktan agzı kokuyor neyden bahsediyrsun bos konuşma
    Cevapla
  • srdr 3 yıl önce Şikayet Et
    Valla helal olsun buradan da kendinize pay çıkarmaya çalışıyorsunuz . Yattığınız yerden maaş veriyim deseler alacaksınız . Ama çıkar, Allah büyük ben hakkımı helal etmiyorum .
    Cevapla
  • frt 3 yıl önce Şikayet Et
    çok çalışıyosun ya
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek