3 terör örgütüne karşı ortak karar! Başkan Erdoğan açıkladı

Son Dakika Haberi; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Kazımi ile yaptığı ortak basın toplantısında alınan kararları açıkladı. Erdoğan 'Sayın Kazımi ile, ortak düşmanımız DEAŞ, PKK ve FETÖ terör örgütleriyle mücadelemizin sürdürülmesini kararlaştırdık.' dedi.

GİRİŞ 17.12.2020 17:56 GÜNCELLEME 17.12.2020 20:39
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Irak Başbakanı Kazımi

 Irak Başbakanı Kazımi'nin Irak'ın içinden geçtiği bu zor dönemde büyük bir sorumluluk üstlendiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazımi'nin bu zor görevin üstesinden geleceğine inandığını, Türkiye'nin desteğinin her daim yanlarında olduğunu söyledi. Başbaşa ve heyetlararası görüşmelerde bölgesel konuları ve ikili ilişkileri masaya yatırdıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin salgınla mücadele, siyasi sıkıntıların aşılması ve güvenlik konusunda Irak'a destek verdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Irak Başbakanı Kazımi

“KATİL SÜRÜLERİNİN KÖKÜNÜ KURUTANA KADAR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Irak'ın siyasi birliği, toprak bütünlüğünün korunması, istikrar ve güvenliğine Türkiye'nin atfettiği önemin herkesin malumu olduğunu söyleyen Erdoğan, Irak'ın yeniden imarı çerçevesinde her türlü katkıyı yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mezhebi veya etnik hiçbir ayrım yapmadan, Türkmen'i, Kürt'ü, Arap'ı, Şii'si ve Sünni'siyle Irak halkının tamamını öz kardeşimiz olarak görüyoruz. Irak Hükümeti'nin de kapsayıcı ve kuşatıcı politikalarla tüm Irak halkının huzurunu temin edeceğine inanıyoruz. Başbakan Kazımi'nin uzun bir sürenin ardından Irak Kabinesi'ne tekrar bir Türkmen bakana yer vermesi bu inancımızı pekiştirmiştir. Sayın Başbakan'ın milletimiz ve Irak Türkmenleri için oldukça anlamlı bu kararından dolayı tebrik ediyorum” diye konuştu.

3 TERÖR ÖRGÜTÜNE KARŞI ORTAK KARAR

Irak Başbakanı Kazımi ile ortak düşman DEAŞ, PKK ve FETÖ terör örgütleri ile mücadelenin sürdürülmesini kararlaştırdıklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu alanda Türkiye-Irak arasında işbirliğinin artırılması hususundaki görüş birliğimizi teyit ettik. Ne Türkiye'nin ne Irak'ın ne de Suriye'nin geleceğinde bölücü teröre asla yer yoktur. Bölücü örgüt sivilleri hedef alan saldırıları ile vahşi yüzünü göstermiş, kimlere hizmet ettiğini tekrar ortaya koymuştur.

Dünkü terör eylemleri ise örgütün Suriye uzantısının da Irak'ın güvenliğine açık bir tehdit oluşturduğunu gözler önüne sermiştir. Bölgemiz terörün başını tamamen ezmeden huzura kavuşamayacaktır. Irak makamlarının PKK'ya karşı yürüttüğü operasyonları taktirle karşılıyoruz. Türkiye olarak biz de meşru müdafaa hakkımız çerçevesinde Iraklı kardeşlerimize destek sağlıyoruz. Bölgemize kan, gözyaşı ve yıkımdan başka bir şey getirmeyen bu katil sürelerinin kökünü kurutana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

KERKÜK CEYHAN PETROL BORU HATTI

Irak ile 20 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine rahatlıkla ulaşılabileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki ülke işadamlarının önündeki engelleri ortadan kaldırılması için ahdi zeminin güçlendirilmesi konusunda mutabık kaldıklarını belirtti. Bugün imzalanan çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmasının bu kararlılığın göstergesi olduğunu ifade etti. Erdoğan, “Özellikle enerji sektöründe büyük bir işbirliği potansiyelimiz bulunuyor. DEAŞ tarafından tahrip edilen Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın tamiratının tamamlanarak Kerkük petrollerinin bir an önce yeniden ve daha yüksek miktarlarda dünya piyasalarına sunulmasını istiyoruz” dedi.

İklim değişikliği, artan ihtiyaçlar ve kuraklıklar nedeniyle dünyada suyun kullanımı konusunda teknolojinin sağladığı imkanları en iyi şekilde kullanmanın artık zorunluluk haline geldiğini belirten Erdoğan, “Ülkemiz sulama teknolojileriyle, atık su yönetimiyle, çevreci uygulamaları ile suyun idareli kullanımı konusunda ciddi mesafe kat etmiş durumdadır. Bu konu ile ilgili özel temsilcim Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nu bu tecrübemizi Irak ile paylaşmak ve Irak'ın karşılaştığı güçlüklerin ortadan kaldırılmasına destek olmak amacıyla hazırladığı eylem planını Iraklı kardeşlerimizle paylaştık. Türkiye olarak biz suyun bir anlaşmazlık unsuru değil, işbirliği alanı olarak değerlendirilmesini özellikle vurguluyoruz. Kardeş Irak ile bunu başaracağımıza samimiyetle inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

“IRAK TOPRAKLARI ÜZERİNDEN TÜRKİYE'Yİ TEHDİT EDEN HİÇBİR OLUŞUMA MÜSAMAHA GÖSTERİLEMEZ”

 Türkiye'ye iki ülkeyi birbirine bağlayan tarihi ilişkileri daha da ileriye taşımak için geldiğini söyleyen Irak Başbakanı Kazımi, “Ben bu ilişkilerin daha da gelişmesi ve iki ülkeye yakışır şekilde engellerin ortadan kaldırılarak devam etmesi iradesiyle burada bulunuyorum. Türkiye ve Irak arasındaki ortak birçok konuyu ila alma fırsatı bulduk. Karşılıklı saygı, içişlerine müdahale etmeksizin, iki ülkelinin çıkarlarını güvence altına alacak bir yaklaşımla bu ilişkileri, ortak meselelerimizi ele alma arzusu içindeyiz” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN IRAK'A GİDİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

Sincar bölgesinde bununla ilgili bir adım atıldı, iki gün önce bazı terör grupları Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimine sızma girişiminde bulundular, güvenlik güçlerimizle çatışmalar gerçekleşti. Bugün Türkiye ile aynı bağlamda baktığınızda anlaşmalar imzalamaktayız. Çifte Vergilendirme ve Vergi Kaçakçılığını Önleme Anlaşmasını imzaladık. Yakın zaman içinde Sayın Cumhurbaşkanını Irak'a bekliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, salgın koşullarının ortadan kalkmasının ardından Irak'a bir ziyaret gerçekleştireceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Irak Başbakanı Kazımi

IRAK BAŞBAKANI KAZIMİ: “TÜRKİYE BÖLGEDE ÖNEMLİ BİR ÜLKE OLDUĞU GİBİ EN ÖNEMLİ EKONOMİK PAYDAŞLARIMIZDAN BİR TANESİDİR”

Türkiye ile Irak arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin bir sonraki toplantısını en yakın zamanda yapmayı arzuladıklarını ifade eden Irak Başbakanı Kazımi, “Irak her zaman tüm komşularıyla iyi ilişkiler içerisinde olmayı arzulayan bir ülkedir. Hiçbir ülkeyle hiçbir komşu ülkeyle sıkıntı yaşamayı arzulamamaktır ve ortaklar çıkarlar çerçevesi içinde karşılıklı saygıyla yaklaşmaktadır. Türkiye bizim açımızdan bölgede, Ortadoğu’da önemli bir ülke olduğu gibi en önemli ekonomik paydaşlarımızdan bir tanesidir” ifadelerini kullandı.

Irak’ta DEAŞ’ın geride bıraktığı yıkımı Türkiye ile yapacakları iş birliğiyle yeniden imar etme düşüncesi içerisinde olduklarını vurgulayan Irak Başbakanı Kazımi, Türkiye ile gerçek anlamda bir işbirliği, ekonomik ve yatırım ortaklığı tesis etme arzusu içerisinde olduklarının altını çizdi.

“Irak’ın kapıları tüm Türk iş adamı ve yatırımcılara açıktır” diyen Irak Başbakanı Kazımi, yatırımcıların önündeki sıkıntıları kaldırma arzusunda olduklarını, bunu kendilerine bir görev telakki ettiklerini söyledi.

Irak Başbakanı Kazımi, “Türkiye Cumhuriyeti’ne, hükûmetine ve Cumhurbaşkanı’na, özellikle de Irak silahlı güçleri içerisinde yaralı personelimizin tedavisi konusunda göstermiş oldukları yardım ve olanaklardan dolayı da teşekkür etmek istiyorum. 2018 yılı itibariyle Türkiye Irak’ta yeniden imar bağlamında ve DEAŞ bağlamında bir destek paketi açıklamıştı ve biz bu desteğin de yakın zaman içerisinde hayata geçirilmesi arzusu içerisindeyiz” açıklamasında bulundu.

Güvenlik bağlamında Irak’ın tutumunun çok net olduğuna vurgu yapan Irak Başbakanı Kazımi, şöyle konuştu: “Türkiye’yi tehdit eden, Irak toprakları üzerinden Türkiye millî güvenliğini tehdit eden hiçbir oluşuma ve yapıya müsemma göstermesi mümkün değildir. Ve bizler Türkiye’yle birlikte bu terör örgütleri DEAŞ gibi ve diğer bölge istikrarına zarar veren örgütlere karşı beraberce çalışma arzusu içerisindedir. Sincar bölgesinde bununla ilgili bir adım attık, iki gün önce bazı terör gurupları Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ne sızma girişimlerinde bulundular. Ve güvenlik güçlerimizle çatışmalar gerçekleşti. Bugün Türkiye’yle aynı bağlamda baktığımız anlaşmalar imzalamaktayız. Çifte vergilendirme ve vergi kaçakçılığını önleme anlaşması imzaladık. Ve çok yakın zaman içerisinde Sayın Cumhurbaşkanı’nı Irak’a bekliyoruz, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği bağlamında ilişkilerimizi daha da güçlendireceğimizi düşünüyorum.”

Ortak basın toplantısı öncesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Irak Başbakanı Kazımi'nin huzurunda, iki ülke arasında; "Irak Cumhuriyeti Hükûmeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önlenme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması" ile "Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Kültür, Turizm ve Tarihî Eserler Bakanlığı Arasında Kültürel İşbirliği Mutabakat Zaptı" imzalandı.

Basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Kazımi onuruna Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde resmî akşam yemeği verdi.

ÇEŞİTLİ ANLAŞMALAR İMZALANDI

Bu arada, ortak basın toplantısı öncesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi'nin huzurunda iki ülke arasında 2 anlaşma imzalandı.

Bu kapsamda "Irak Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önlenme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması" Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile Irak Planlama Bakanı Halid Battal el-Necim tarafından imzalandı.

"Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Kültür, Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı Arasında Kültürel İşbirliği Mutabakat Zaptı" Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Irak Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin tarafından imza altına alındı.

Törende, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da hazır bulundu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, IRAK BAŞBAKANI KAZIMİ ONURUNA YEMEK VERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, davetine icabetle Ankara'ya gelen Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi onuruna yemek verdi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından bazı anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısı sonrasında Erdoğan ve Kazımi, resmi akşam yemeğine geçti.

Yemek, basına kapalı gerçekleştirildi.

YORUMLAR 30
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    kazımi sahiplerinden izin almış galiba.ırak bağımsız bir ülke değil
    Cevapla
  • KORAY 3 yıl önce Şikayet Et
    Irak a gitmek pek iyi bir fikir değil bence. Bu ortadoğudaki ülkelerin hiçbirine güvenilmez sırtına hançeri vururlar.
    Cevapla
  • ertugrul 3 yıl önce Şikayet Et
    eger irak gercekten samimi olsun pkk 2 ki hafda demeden darma duman olur
    Cevapla
  • nigdeli 3 yıl önce Şikayet Et
    irakin bunu yapacak gücü yok... ha türkiye yapar önümüzü acsin yeter diyorsan oda kolay değil bölgede amerikan ve rus askerleri var... istedigin zaman istediğin yere saldiramazsin
    Cevapla
  • Cengiz HAAANNÑ... 3 yıl önce Şikayet Et
    EĞER TÜRKİYE FÜZE TEKNOLOJİSİNDE ÖZELLİKLE HİPERSONİK. SÜPERSONİK. FÜZE LAZIM. LAZERDE LAZIM. İHA SIHA.BENCE B52. AĞIR BOMBARDIMAN UÇAĞI DA LAZIM BENCE.HİDROJEN. ATOM.PLİTOMYUM BOMBASINA LAZIM BENCE.HEMDE ÇOK ACİL. Nokta.
    Cevapla
  • Aslan 3 yıl önce Şikayet Et
    Başka ne istersin sipariş ver de hazırlasınlar
    Cevapla
  • İstanbullu 3 yıl önce Şikayet Et
    Reis işi biliyor, Rabbim esirgesin ic ve dış düşmanlardan. Amiiiinnn.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TikTok'a yasak! ABD Başkanı Biden imzayı attı
Erdoğan talimatı verdi! TCG Anadolu'dan daha büyüğü tasarlanıyor