Koronavirüste mutasyon korkusu... Türkiye'de rastlandı mı?

Koronavirüsün mutasyona uğradığı ve yüzde 70 daha bulaşıcı hale geldiği iddiası dünyayı endişelendirdi. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, konuyu değerlendirirken ileri sürülen mutasyonun koronavirüs aşılarını etkileyecek düzeyde olmadığını söyledi.

GİRİŞ 21.12.2020 08:31 GÜNCELLEME 21.12.2020 10:32
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

İNGİLTERE’de başkent Londra dahil ülkenin güneydoğusunda koronavirüs vakaları hızla arttı. Başbakan Boris Johnson artışa, mutasyona uğramış yeni bir tür koronavirüsün neden olduğunu açıkladı. Johnson’a göre, ilk tespitlere göre bu yeni tür eskisine kıyasla yüzde 70’e varan oranda daha bulaşıcıydı. Johnson’un açıklamaları akıllara, ‘Üretilen aşılar işe yarayacak mı’ sorusunu getirdi. Bilim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, mutasyon iddiaları ve virüsteki son durumu Hürriyet’e şöyle değerlendirdi:

 

 

10 AYDA 160 MUTASYON

“Virüslerde 10 aydır 160 farklı noktada mutasyon oldu. Fakat bu mutasyonların hiçbiri virüsün hastalık yapma gücünü değiştirmedi. İngiltere’de bildirilen 10 farklı mutasyondan özellikle bir tanesi (N 501 Y), virüsün insan hücresine bağlanma noktasında olduğundan önem arz ediyor. İngiltere’de bildirilen bu mutasyonun hastalığın yüzde 70 daha hızlı bulaşmasına neden olduğu ileri sürülüyor. Binden fazla kişinin de bu virüsle enfekte olduğu söyleniyor. Bu mutasyon şu anda virüsün virulansı (bir mikrobun patojenliği, yani onun hastalığa neden olma yeteneği) ile ilgili olmadığından, aşılarla ilgili olmadığı düşünülüyor. Ancak mutasyon antikorun bağlanma noktalarına da çok yakın. Bu nedenle virüse karşı oluşmuş antikorların bağlanmasını da etkileyebilir. Buna göre, mutasyonların takip edilmesi şart. Her mutasyon virüsün protein ve fonksiyonuna etki etmez. Söz konusu mutasyon ederse bu yapılacak aşıların etkinliğini o zaman düşürebilir.

 

 

TÜRKİYE’DE SAPTANMADI

Türkiye’de bu mutasyon saptanmadı. Diğer ülkelerce de bildirilmedi. Geçtiğimiz aylarda Danimarka’da vizonlardan 12 insana geçen virüslerden saptanan mutasyon antikor bağlanması bölgesinde olduğundan daha tehlikeliydi. Neyse ki yayılmadan yok oldu. Şu anda ileriye sürülen mutasyonun, aşıların etkinliğini etkileyecek düzeyde kanıtlanmış bir etkisi yok. Ben de aşıyı bekliyorum. Kendi aşımız olana kadar Çin’den gelen aşıyı yaptıracağım. 2021 yılında daha fazla aşı faz çalışmalarına geçilecek ve kullanıma sunulacak. Bu salgın, insanların aşı olmasıyla sonlanacak.”

Hürriyet

YORUMLAR 36
  • Gaziantepli 3 yıl önce Şikayet Et
    Mutasyon değil Değişim. İngilizce değil Türkçe.
    Cevapla
  • Niko 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizde mutasyonun m si olsa bile söylemezler Artık güvenim yok bunlara.
    Cevapla
  • milletin ferdi 3 yıl önce Şikayet Et
    Kendi milletine ve devletine güvenmiyorsan güvendiğin millete ve devlete gidebilirsin… Bak İngiltere söylenmiş mutasyon olduğuna oraya gidebilişin… Şimdi nasıl bilmiyorum ama bir aralar Almanya Türkiye’yi kötüleyen herkesi ilticacı olarak kabul ediyordu. Almanya terör yuvasına döndü böylece… Şimdi hepsi birden Türkiye düşmanı olduklarından Türkiye’yi kötülersen İngiltere de alabilir seni. Burada da ülkeni kötülemekten başka yaptığın bir şey yok bununla da ispat edersin durumunu.
    Cevapla
  • NEDENSE 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu durumdan çıkarılabilecek iki ihtimal var ; Ya yaptıkları aşılar işe yaramaz olduğu için mutasyon yalanını uydurdular, ya da virüsün bitmesi işlerine gelmiyor, kaosu sürdürmek için mutasyon yalanını ortaya attılar. Virüs ilk Çinde çıkmıştı, en çok İtalya da yayılmıştı, neden buralarda değil de, piyasalarla oynayacak en sahtekar ülkede mutasyona uğradı ?NEDENSE.
    Cevapla
  • milletin ferdi 3 yıl önce Şikayet Et
    1) Virüslerin mutasyona uğraması normal ve beklenen bir durumdur. 2) Virüsün nerede ne şekilde mutasyona uğrayacağı ve bu mutasyonun nasıl yayılacağını önceden bilmen ve tahmin etmen mümkün değildir. 3) İngiltere kendi yaptığı aşıyı kullanmıyor. 4) En çok virüsle başı dertte olan İngiltere’nin virüsü müdahale ederek başındaki derdi büyütmesini beklemek mantık dışıdır. 5) Zaten böyle bir şey yapsa kendi ülkesinde yapmazdı. 6) Yani dediklerinizden bırakın gerçeği açıklayıcı bir şey çıkmasını komplo teorisi bile çıkmaz.
    Cevapla
  • dikkat 3 yıl önce Şikayet Et
    bu işe çok dikkat edilmeli. yoksa daha kötü sonuçlar olur. geç kalınmadan önlem alınmalı. sonra çıkıp bu kadar kötü olduğunu bilmiyorduk demekek zorunda kalırsınız. lütfen. dikkat edin. ve önleminizi alın
    Cevapla
  • Attila 3 yıl önce Şikayet Et
    Aşı olmadan bitmez bu virüs. Tüm dünyayı 1 ay eve kapatsan yine bitmez. Hatırlatırım 1 kişiden yayıldı bu virüs. Ya ömür boyu maske saçmalığı ya da aşı. Gripten farkı yok diyenler boş konuşuyor. Yakalandıkları an anlarlar nasıl bir illet olduğunu. İyileşseniz bile geçmiyor ağrıları.
    Cevapla
  • kütahyalı 3 yıl önce Şikayet Et
    dunyaya 1 kisi den yayilmadi iyi oku ve analiz et
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Galatasaray ve Fenerbahçe'nin şampiyonluk ihtimalleri! İşte tüm hesaplar...
Dünya ekonomik büyümesine katkı sağlayacak ülkeler açıklandı! Türkiye kaçıncı sırada?