Yargıda reform yılı

Adalet Bakanlığı, 2021 yılında hak ve özgürlüklere ilişkin önemli bir yol haritası olacak “İnsan Hakları Eylem Planı”nı açıklayacak. Hakim ve savcı yardımcılığı, cezaevlerinde görüntülü görüşme, yargıda hedef süre uygulamasının kapsamının genişletilmesi gibi birçok reformun yargı sistemine kazandırılması hedefleniyor.

Yargıda reform yılı
Yargıda reform yılı
GİRİŞ 31.12.2020 07:22 GÜNCELLEME 31.12.2020 07:24
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve Türk yargı sisteminin 5 yıllık yol haritasını oluşturacak Yargı Reformu Strateji Belgesi’ndeki devrim niteliğindeki düzenlemeler tek tek hayata geçiriliyor. Adalet Bakanlığı, “güven veren ve erişilebilir adalet sistemi” vizyonu çerçevesinde, yaklaşık 19 ayda 256 faaliyetin 122’si hayata geçirdi. 2020’de hayata geçirilen bazı yenilikler şöyle:

 

 

YARGIDA E-DURUŞMA

Hukuk yargılamalarının daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi, makul sürede sonuçlandırılması amacıyla kanuni düzenleme yapıldı. Hukuk yargılamalarında e-duruşma yapılmasının önü açıldı. 15 Eylül’den bu yana e-duruşmanın uygulandığı mahkeme sayısı 329’e ulaştı. Sulh ve arabuluculuğa teşvik, mahkemelerin uzmanlaşması, ticari davaların hızlanması konularında da önemli değişiklikler getirildi.

 

 

YARGI ‘SERİ’YE BAĞLADI

Yargı sistemine kazandırılan bir önemli yenilik seri ve basit muhakeme usulleri oldu. Yargılama usullerinin basitleştirilmesine ve sadeleştirilmesine yönelik önemli bir adım olan bu usullerle, vatandaşların karşı karşıya kaldıkları yargısal süreçlerin daha kısa ve zahmetsiz sonlandırılması sağlandı. Toplumdaki cezasızlık algısını ortadan kaldırmak için infaz düzenlemesi revize edildi. Sadece şiddete maruz kalan kadınlarla ilgili tedbir kararı verecek mahkemeler kuruldu.

CEZAEVLERİNDE GÖRÜNTÜLÜ GÖRÜŞME

Tutuklu ve hükümlülerin yakınlarıyla görüntülü görüşmesine imkan tanıyacak sistemin pilot uygulaması Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda başlatıldı. Projenin ülke genelindeki bütün cezaevlerinde uygulanması sağlanacak. Yine elektronik dilekçe arzı da cezaevlerinde hayata geçirilmesi hedeflenen uygulamalar arasında. Cezaevlerinde otomatik olarak “iyi hal” uygulayıp mahkumu erken tahliye etme dönemi 1 Ocak’ta bitiyor. Uzun süredir tartışılan hakim ve savcı yardımcılığına ilişkin de düzenleme yapılarak yasalaşması sağlanacak.

İnsan hakları eylem planı

Adalet Bakanlığı, Yargı Reformu Stratejisi Belgesi kapsamında 2021’de yeni yargı reformlarını hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda, hak ve özgürlüklere ilişkin standartları daha da yükseltmesi için önemli bir yol haritası olacak İnsan Hakları Eylem Planı’nın güncelleme çalışmaları sürüyor. Yeni yılın ilk aylarında söz konusu çalışmaların tamamlanarak eylem planının kamuoyuna açıklanması hedefleniyor.

YENİŞAFAK

YORUMLAR 11
  • Mahkum ailesi 3 yıl önce Şikayet Et
    Af bekliyoruz milyonlarca aileler perisan . Çoluk çocuk babasız kaldı ekonomik sıkıntılar cabasi.
    Cevapla
  • Barbaros 3 yıl önce Şikayet Et
    Nafaka düzenlemesi yok....
    Cevapla
  • demir 3 yıl önce Şikayet Et
    adli polislik konusunda calismaniz varmi sayin bakanim. yargida surat profisyonel bir sorusturmayla mumkundur. sorusturma asamasindaki hata ve eksiklikler kovusturmanin hizini kesmektedir. profosyonel alaninda uzman adli polisluk burimleri kurulmasi durumunda adalet daha hizli tecellli edecektir.
    Cevapla
  • Ales 3 yıl önce Şikayet Et
    Aile mahakemelerinde AVUKAT bulundurulması uygulamasının kaldırılması halinde, Dava dosyaları, iş yoğunluğu yarı yarıya inecektir. Davaların uzamasına sebep olan avukatlar,davaları uzatarak her duruşma başı para alıyor. Hakemler karar verirken Avukatlardan KORKUYOR.
    Cevapla
  • Karadenizli 3 yıl önce Şikayet Et
    sayın bakanım, Aile Mahkemelerinde Avukat bulundurma uygulamasının kaldırılmasını Türk Toplumu açısından zorunlu hale gelmiştir. Zira bu uygulamanın devam etmesi, Dünyayı kasıp kavuran KORONA virüsünden, Doğal afetlerden daha tehlikeli boyutlara varmaya başlamıştır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret sonrası sıcak gelişme: Erdoğan'dan son dakika operasyon mesajı!
Kamuda yeni dönem! Erdoğan detayları paylaştı! Fahiş fiyat açıklaması: Çalışmalar başladı