Ehliyet nasıl alınır? 2021 sürücü belgesi randevu alma ve sürücü kursu kayıt işlemleri!

Avrupa Birliği uyum programı çerçevesinde hazırlanan yeni ehliyeti alabilmek için aranan kriterler değişti. Sürücü kurslarına ilk defa başvuran adaylar, stajyerlik şartının yanı sıra ceza puanı uygulamasına da tabi olacak. Peki 2021 yılında ehliyet nasıl alınır? Ehliyet için gerekli belgeler nelerdir?

Ehliyet nasıl alınır? 2021 sürücü belgesi randevu alma ve sürücü kursu kayıt işlemleri!
Ehliyet nasıl alınır? 2021 sürücü belgesi randevu alma ve sürücü kursu kayıt işlemleri!
GİRİŞ 09.02.2021 08:31 GÜNCELLEME 09.02.2021 08:31
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Ehliyet almak için gerekli prosedürler karmaşık gibi görünse de temelde yapılması gereken işlemler basittir. 18 yaşını doldurmuş ve ehliyet almak isteyen birey öncelikle Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursları (MTSK) müdürlüğüne kayıt yaptırıp gerekli teorik ve pratik eğitimlerini tamamlaması gerekmektedir. Taslak metinde belirtilen yeni düzenlemeye göre; artık ehliyetler ömür boyu geçerli olmayacak. Bunun yerine 5 ile 10 yıl arasında değişen periyotlarda yenilenmesi gerekecek. Otomatik araç kullanan sürücülere B1 sınıfı ehliyet verilirken, stajyer sürücü ehliyeti kullanacak kişilere ise K Sınıfı Ehliyet verilecek. Yeni sürücü belgeleri; A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, DE, M, F, G ve K sınıfından oluşacak. A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı ehliyetler 5 yıl geçerli olacak. Peki teorik sınav nedir? Ehliyet sınavı nasıl olur?

 

İLK ADIM: SÜRÜCÜ KURSUNA KAYIT YAPTIRIN!

 

Ehliyet alabilmek için yapılması gereken öncelikli işlem, Milli Eğitim Bakanlığı sertifikası bulunan bir sürücü kursuna müracaat etmek. Sürücü kursu seçerken verdiği eğitimi, direksiyon derslerinin kalitesini iyi araştırmanız gerekiyor. Zira kötü eğitim aldığınız yerde hem direksiyon sınavından kalırsınız ve üstüne tekrar ücret ödemek zorundasınız. Bu yüzden sürücü kursu seçerken mutlaka direksiyon sınavındaki başarı ve kullanılan aracı göz önünde bulundurun.

Sürücü kursu kayıtları her ayın 1i ile 9’u arasında yapılmaktadır. Sınava girmek için sürücü kursuna kayıt olmak isteyen adaylar aşağıdaki evraklarla beraber sürücüne kursuna gitmelidir.

TEORİK SINAV NEDİR?

 Merkezi sistem 2 ayda bir yazılı sınav düzenler. Yani yılda 9 yazılı sınav düzenlenir. Toplam 1 saat süren ve test usulü yapılan  sınav, 27 Trafik, 10 Motor, 13 İlkyardım olmak üzere toplam 50 sorudan oluşur. Sürücü adayları 50 soruluk sınavdan  en az 70 puan almalıdır. 3 Dersten toplam tek bir puan alır. Yani sürücü adayı en az 35 doğru yapmalıdır ki baraj puanını yakalayabilsin. Sınavda yapılan yanlış sorular doğru soru sayısını etkilemez.

Her sürücü adayının toplamda 4 sınav hakkı vardır. Sürücü adayı bu hakka ayrı ayrı yazılı ve direksiyon sınavları için sahiptir. Adayın ehliyet yazılı sınavında başarısız olduğu ders olmuşsa bir sonraki sınava sadece başarısız olduğu dersten katılır. Başarısız olduğu tek ders dahi olsa aday direksiyon sınavına ehliyet yazılı sınavından başarılı olana kadar katılamaz.

Teorik sınavlar iki ayda bir ve merkezi sistemin bir yıl öncesinden belirlediği tarihlerde ve cumartesi günleri yapılır. Ehliyet yazılı sınavı 11:00’da başlar. Kursiyerler 10:30’da sınava girecekleri okulda hazır bulunmaları gerekmektedir. Ehliyet yazılı sınavında adayın sınav giriş belgesi kayıtlı olduğu sürücü kursu tarafından kişinin kendisine verilir. Sürücü adayı bu sınav giriş belgesi ve nüfuz cüzdanı olmaksızın sınava alınmaz. 

2021 EHLİYET BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELER?

  • Kimlik Belgesi

  • Sürücü Sağlık Raporu

  • Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı

  • 2 adet biyometrik fotoğraf

  • Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan

  • Adli Sicil Belgesi

  • Nüfus Müdürlüğünde vereceğiniz parmak izi

STAJYER EHLİYET NEDİR?

Stajyer ehliyet, stajyer sürücülerin ehliyetlerine verilen isimdir. Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü adayının 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşmaması isteniyor. Eğer sürücü bu ceza puanına ulaşırsa ehliyetine el koyuluyor ve psikolojik durumunun tespit edilmesi için psikoteknik testine giriyor. Bu testten başarıyla geçen sürücülerin ehliyet kursuna tekrar başvuru yapması ve tekrar ehliyet alması gerekiyor.

Stajyer ehliyet uygulamasına bağlı kalınarak, sürücünün iki sene boyunca 75 ceza puanına ulaşmaması gerekiyor. İki sene süresince 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyetine el konulacak. Bu nedenle yeni uygulama kapsamında, stajyer ehliyet sahiplerinin trafik kurallarını çok iyi bilmesi ve bu kuralara uyması daha da önem kazanıyor. Ehliyetine el konulan sürücünün psikolojik durumunun tespiti için psikoteknik testine girdikten sonra psiko-teknik belgesi alırsa bir sürücü kursuna başvurarak yeniden ehliyet alması gerekecek.

2021 EHLİYET RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Direksiyon sınavını başarıyla geçtiğinizde, kayıtlı olduğunuz sürücü kursu tarafından bir sürücü sertifikası düzenleniyor ve bu sertifika onaylanması için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderiliyor. Onaylanan sertifikanız 1-2 hafta içerisinde kayıtlı olduğunuz sürücü kursunuz tarafından size veriliyor.

Sürücü sertifikası, ehliyet almak için gerekli belgelerden biri olduğu için randevu alma işlemini sertifikanız elinize geçtiğinde yapmanız daha sağlıklı olacaktır.

Ehliyet randevu işlemleri online sistem üzerinden ya da 199 numaralı hattı arayarak gerçekleştirilebiliyor. Başvurunuzu internet üzerinden gerçekleştirmek istiyorsanız izlemeniz gereken yol randevu.nvi.gov.tr adresine girerek sizden istenilen bilgileri eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurmak.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz adrese girdiğinizde karşınıza aşağıdaki seçenekler çıkacak.

Kimlik Kartı

Sürücü Belgesi

Pasaport

Adres Kayıt

Yeni Doğum

Diğer Nüfus Olayları

TCKK'ya Sürücü Belgesi Ekleme

Yukarıdaki seçenekler arasında yer alan “SÜRÜCÜ BELGESİ” sekmesini seçmeniz gerekiyor. Ehliyet randevu başvurularınızı bulunduğunuz ilçe nüfus müdürlüğünden yapmak gibi bir zorunluluğunuz bulunmuyor. Başvurunuzu istediğiniz nüfus müdürlüğünden yapabilirsiniz. 

Randevu aşamasına geçtiğinizde ikinci bir form karşınıza çıkacak. Bu formda ise adınız, soyadınız, TC kimlik numaranız, doğum tarihiniz ve telefon numaranızın doldurulması istenecek.  Bu bilgilerden herhangi birini yanlış ve hatalı girdiğinizde sistem sizi doğrudan uyaracaktır.

2021 EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ NE KADAR?

2021 ehliyet yenileme ücretleri henüz belirlenmiş değil ancak 2020 yılı itibariyle sürücülerden yenileme bedeli olarak istenilen ücretler şöyledir:

Eski tip sürücü belgesi yenileme işlemi ücret 15 TL’dir.

Eski tip sürücü belgesinin kayıp ya da çalıntı olması durumunda ödenecek ücret 15 TL’dir.

Sürücü belgesi yenileme ücreti 237 TL’dir.

2021 EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ NEREYE YATIRILIR?

Ehliyet yenileme işlemlerine gitmeden önce sizden harç bedeli yatırmanız istenir. Nüfus Müdürlüğüne gittiğinizde yatırmış olduğunuz ücretin dekontu sizden talep edilebilir. (Genelde sistemden otomatik olarak görüldüğü için talep edilmez.)

  • Vergi daireleri

  • Anlaşmalı banka

  • İnternet vergi dairesine

  • Banka ATM'sine

  • Anlaşmalı bankaların internet bankacılığı sistemine

Yukarıdaki anlaşmalı olan yerlere ödeme işleminin gerçekleştirilmesi sonrasında yenileme işlemi gerçekleştirilebilir. Yeni ehliyetinizi aynı gün içerisinde teslim alabilirsiniz.

YORUMLAR 5
  • Erhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa ile anlaşma yapılmışmı ki böyle bir adım atılıyor bende yeni ehliyet aldım Avrupa tanımıyor sadece altı ay izin veriyor
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu ne gereksiz bir uygulama.İnsanlara zaman kaybettiren ve brokratik uğraşları artıran bir karar.Ehliyet alan biri araç kullanmayımı unutacak.İstisnaslara ve çok hususi vaziyetlere göre kanunlar çıkarılmaz.Gidecek parasıda cabası.Benzeri asansörler için TSE diye yıllık muayenenin TSE den başka kime ne faydası var.Hiç kimseye.Yine istisnai durumları ötesinde genel olarak yapılan asansör muayenesi yeterli
    Cevapla
  • Nüfus Müdürü 3 yıl önce Şikayet Et
    Sürücü Belgesi yenileme 237 TL yazılmış. 2020 de 237 TL idi. 2021 de 225+45: 270 TL olacak
    Cevapla
  • Ibrahım 3 yıl önce Şikayet Et
    Bilgilendime için teşekürler...2020 nin aynısı
    Cevapla
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    iyide kardeşim ehliyetlerin son kullanma tarihi var artık D ve C ehliyetler beş yılda B ler 10 yılda yenilenecek o zaman da yenileme parası rapor parası yapışın vatandaşa sonra asgari üçrete bakın ne kadar arttı peki peki bekleyin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar
AK Partili Bölük, AKPM'de parlamenterlerin yüzüne söyledi: Seyirci mi kalacağız?