İstenmeyen mesaj, e-posta ve arama nasıl engellenir? İYS nedir, e-Devlet üzerinden SMS...

Ticaret Bakanlığı, İletim Yönetim Sistemi (İYS)’nin hayata geçirildiğini duyurdu. Artık istenmeyen SMS, e posta ve sesli aramalar gibi ticari elektronik iletiler e-Devlet üzerinden engellenebilecek. Peki İYS nedir? İYS e-Devlet üzerinden istenmeyen iletiler nasıl engellenir?

İstenmeyen mesaj, e-posta ve arama nasıl engellenir? İYS nedir, e-Devlet üzerinden SMS...
İstenmeyen mesaj, e-posta ve arama nasıl engellenir? İYS nedir, e-Devlet üzerinden SMS...
GİRİŞ 09.02.2021 08:32 GÜNCELLEME 09.02.2021 08:32
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Vatandaşların en çok muzdarip olduğu ticari SMS, e-posta veya sesli aramalar dönemi sona eriyor. Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen uygulama ile istemediğiniz numara veya e-posta adreslerinden bildirim almayacaksınız. Vatandaşlar bugün itibariyle red/ çıkış haklarını ve şikayet süreçlerini İYS üzerinden yürütebilecekler. Peki İYS numara engelleme nasıl yapılır?

İLETİ YÖNETİM SİSTEMİ (İYS) NEDİR?

Hizmet sağlayıcıların arama, sms, e-posta aracılığıyla ticari elektronik ileti göndermek için alıcılardan aldıkları izinleri saklayıp yönetebilecekleri, alıcıların da verdikleri izinleri görüntüleyip, reddedebilecekleri, şikayet edebilecekleri ve yönetebilecekleri, kamunun ise ileti şikayetlerini ve şikayete konu izni görüntüleyebileceği, web sitesi, kısa mesaj numarası ve çağrı merkezi üzerinden hizmet verecek, güvenlik standartlarına sahip ulusal bir veri tabanı sistemidir.

Kısaca, Ticari Elektronik İleti onayı alınmasına, reddetme hakkının kullanılmasına ve şikayet süreçlerinin yönetilmesine imkan tanıyan sistemdir. İYS kayıt yaptırmadan, onayı olmayan alıcılara sesli arama, e-posta ya da sms ile ticari elektronik ileti gönderilemeyecek.

HİZMET SAĞLAYICI KİMDİR?

Telefon, çağrı merkezi, otomatik arama makinesi, akıllı ses kaydedici sistem, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda gerçekleştirilen ve ticari amaçlarla gönderilen veri, ses ve görüntü içerikli ileti gönderimi yapan gerçek veya tüzel kişilere Hizmet Sağlayıcı denir.

İSTENMEYEN MESAJ, ARAMA, E-POSTA NASIL İPTAL EDİLİR?

İstenmeyen SMS, e-Posta ve Arama iptali için;

İleti Yönetim Sitesi üzerinden https://lnkd.in/dZ74n96

e-Devlet Kapısı üzerinden https://lnkd.in/d4frPXq

hizmeti aracılığıyla iletişim adreslerine ait tüm ticari elektronik onayları görüntüleyebilecek ve düzenleyebilecekler.

TİCARİ ELEKTRONİK İLETİ NEDİR?

Gerçek ve tüzel kişilerin ticari faaliyetleri kapsamında ürün, hizmet ve işletmelerinin tanıtımını yapmak için elektronik iletişim araçlarıyla (telefon, çağrı merkezleri, faks, kısa mesaj vb.) yapılan her türlü iletişime, ticari elektronik ileti denir.

TİCARET BAKANLIĞI'NIN RESMİ AÇIKLAMASI

Bilindiği üzere, tüketicilerimizin istenmeyen SMS, e posta ve sesli aramalar gibi ticari elektronik iletilerle ilgili maruz kaldığı rahatsızlıkların ortadan kaldırılması amacıyla Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) oluşturulmuştur.

Söz konusu sistem ile onaysız ticari elektronik iletilerin tüketicilerimize gönderilmeden engellenmesi ve istenmeyen mesaj trafiğinin azaltılması amaçlanmıştır.

İYS ile tüketicilerimiz verdiği tüm ticari elektronik ileti onaylarını tek bir noktadan görebilecek, kontrol edebilecek ve reddetme hakkını kullanabilecektir.

150 bin adedin üstünde ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılara mevcut onaylarını İYS'ye yüklemeleri için verilen süre 31 Aralık 2020 tarihinde sona ermiştir.

Vatandaşlarımız ticari elektronik iletilere ilişkin onaylarını bugünden itibaren 16 Şubat 2021 tarihine kadar e-Devlet üzerinden veya www.iys.org.tr adresinden kontrol edebilecek ve onay tercihlerini değiştirebilecektir.

150 bin adet ve altında ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılara mevcut onaylarını İYS'ye yüklemeleri için verilen süre ise 31 Mayıs 2021 tarihinde sona erecektir. Tüketicilerimiz söz konusu onayları 1 Haziran 2021 – 16 Temmuz 2021 tarihleri arasında kontrol edebilecektir.

Belirlenen süreler içinde vatandaşlarımız tarafından ret hakkının kullanılmaması halinde, hizmet sağlayıcılar tarafından İYS'ye aktarılan veriler onaylı sayılacaktır.

Söz konusu süreler mevcut onayların kontrolüne ilişkin olup, bu tarihlerden sonra da tüketicilerimiz diledikleri tarihte İYS üzerinden ticari elektronik ileti tercihlerini değiştirebilecektir.

YORUMLAR 3
  • FAKİR 3 yıl önce Şikayet Et
    bir iptal bu kadar zor olmamalıydı
    Cevapla
  • SMS mağduru 3 yıl önce Şikayet Et
    Belediyelerin ve Siyasilerin mesajlarını ne zaman bloke edebileceğiz.
    Cevapla
  • ADAMIN BİRİ 3 yıl önce Şikayet Et
    Numara Yoksa Nasıl Engelleyeceğiz ?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Belediye binasına asılan borç sonrası Şeyma Döğücü sessizliğini bozdu
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor