Erzurum'daki Balıklıgöl, eksi 30 derecede bile donmuyor

Hava sıcaklığının en düşük eksi 25 ile 30 dereceyi bulduğu Erzurum'da, dere ve göletler buz tuttu. Sibirya soğuklarının yaşandığı kentte donmayan tek göl, merkez Aziziye ilçesindeki Balıklıgöl oldu.

Erzurum'daki Balıklıgöl, eksi 30 derecede bile donmuyor
Erzurum'daki Balıklıgöl, eksi 30 derecede bile donmuyor
GİRİŞ 04.02.2021 00:37 GÜNCELLEME 04.02.2021 00:37

Kar yağışının etkisini yitirdiği Erzurum'da, dondurucu soğuklar başladı.

En düşük hava sıcaklığının eksi 25 ile 30 dereceyi bulduğu kentte dere ve göletler dondu.

Merkez Palandöken ilçesindeki atlama kulelerine suni kar üretimi için yapılan gölet tamamen buz tuttu. Yakutiye ilçesinde yaz aylarında sandallarla gezinti yapılan Olimpiyat Parkı'ndaki gölet de tamamen buzla kaplandı. 

Tek buz tutmayan göl: Balıklıgöl

Sibirya soğuklarının yaşandığı Erzurum'da donmayan tek göl ise merkez Aziziye ilçesine bağlı Söğütlü Mahallesi'ndeki Balıklıgöl oldu.

Ne zaman oluştuğu bilinmeyen ve hakkında çeşitli rivayetlerin bulunduğu Balıklıgöl, 20 ile 22 derece su sıcaklığıyla dikkat çekiyor.

Hava sıcaklıklarının sıfırın altında 30 dereceye kadar düştüğü zamanlarda bile 22 derece su sıcaklığı ölçülen gölde, en küçük buzlanma olmuyor.

Dikkat çeken diğer nokta ise hava sıcaklığının arttığı yaz aylarında gölde suyun sıcaklığının 18 derece ölçülmesi. 

'Her taraf buz tutar, buranın yüzeyi buharlanır'

Söğütlü Mahallesi'nin muhtarı Seyfettin Küçükler, kış aylarının en soğuk olduğu günlerde bile Balıklıgöl'ün donmadığını söyledi.

Atatürk Üniversitesi'nden akademisyenlerin gölde inceleme yaptığını, yaz aylarında 18 derece olan su sıcaklığının kış aylarında ise 22 derece olarak ölçüldüğünü anlatan Küçükler, "Balıklıgöl'ün özelliği zaten burada şu ana kadar donduğu hiç görülmemiş. 50 derece soğukta bu sular donmaz ve bu suyun aktığı yerde otlar sürekli yeşerir. Atatürk Üniversitesi'nden bilim insanları burayı araştırdı, bu suyun üzerinde çalışıyorlar. Gördüğünüz gibi suda buharlanma var, şu anda dışarıdaki sular nehirler donarken bu su hem donmaz hem de şu anda sıcaklığı 18-22 derece arasındadır" dedi.

 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi