Marketlerin gramaj hilesine ceza! Hangi üründe ne kadar hile yapıldı?

Son dönemde artan gıda fiyatlarına bazı marketlerin gizli gramaj oyunları da eklendi. Fiyat artırmadan kampanya yaptığını belirten marketlerin gramajdan çaldıkları ortaya çıktı. Gramajı azaltma yoluyla tüketicileri mağdur eden işletmelere 114 bin 326 liraya varan idari para cezası verilecek. Peki hangi ürünlerde gramaj hilesi yapılıyor?

Marketlerin gramaj hilesine ceza! Hangi üründe ne kadar hile yapıldı?
Marketlerin gramaj hilesine ceza! Hangi üründe ne kadar hile yapıldı?
GİRİŞ 05.02.2021 08:31 GÜNCELLEME 05.02.2021 08:31
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, gıda ve temel tüketim ürünlerinde gramajı azaltma yoluyla tüketicileri mağdur eden gizli zam uygulamalarının önüne geçecek düzenlemeyi hayata geçirdiklerini bildirdi. Pekcan, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelikle gıda, temel tüketim, kozmetik ve temizlik ürünlerinde yapılan gramaj oyunlarına yüksek para cezası uygulanacağını açıkladı. Gıdadan kozmetik ürünlerine kadar hile yapıldığı araştırmalar sonucu belli oldu. Özellikle şarküteri ürünlerinde ve bakliyatta gramaj hilesinin fazla olduğu görüldü.

SATIŞ FİYATI AYNI, GRAMAJI DÜŞÜK!

Yapılan incelemelerde bazı ürünlerin gramajların azaltılmasına rağmen ürünlerin değişiklikten önceki ambalajında herhangi bir farklılaştırma yapılmadan, satış fiyatı aynı tutularak ancak birim fiyatları artırılarak satılmaya devam edildiğini tespit ettiklerini ifade eden Pekcan, tüketicilerin gramaj azaltılmasını fark  edemediğini, böylelikle ürünlerin fiyatlarında zımni artış yapıldığını kaydetti.

HİLELİ ÜRÜNLERE 114 BİN TL CEZA!

Pekcan, “Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nde yaptığımız düzenleme ile özellikle gıda ve temel tüketim ürünlerinde gramajı azaltma yoluyla tüketicilerimizi mağdur eden gizli zam uygulamalarına 114 bin 326 liraya varan idari para cezası verilecek” dedi.

Öte yandan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, dün yaptığı açıklamada gıda fiyatlarında istikrar için denetimlerin  artırılmasını ve caydırıcı cezai önlemlerin alınmasını önerdi.

Bayraktar, “Spekülatif hareketler ve stokçuluk, denetim yetersizliği ve caydırıcı tedbirlerin eksikliği fiyatları etkiliyor. Piyasa düzenleyici kuruluşların etkinliği artırılmalı, bu kuruluşlara yenileri ilave edilmeli” dedi.

YUMURTADA BİLE GRAM OYUNU!

İstanbul İl Ticaret Müdürlüğü, yaptıkları denetimlerde yumurtadaki büyük oyunu tespit etti. Yumurtadaki oyunun adı, 'düşük gramaj' hilesi olarak kayıtlara geçti. Gramajlarına göre sınıflandırılan yumurtalarda en büyük yumurtanın ağırlığının 73 gramdan az olmaması gerekiyor. Bu standartlara uyulmadığı, kutuda yazanla, tartıda çıkan ağırlığın farklı olduğu ortaya çıktı. Gıda kodeksine göre, 53 gramdan küçük yumurtalar "S", 53 ile 63 gram arasındakiler "M", 63 gram ile 73 gram arasındakiler "L", 73 gram ve üstündeki en büyük boy yumurtalar ise "XL" etiketiyle belirtiliyor. Raflarda bu etiketlere ve fiyat ağırlığına göre ücretlendiriliyor. Ancak böyle bir ağırlığın rafta olmadığı tespit edildi.

HANGİ ÜRÜNLERDE HİLE YAPILDI?

  • Çikolatadan çereze, peynirden et ve et ürünlerine kadar birçok üründe gramaj azaltarak gizli zam yapan fırsatçı sayısı arttı.

  • Kuruyemiş paketleri 200 gramdan 180 ve 155 grama indirildi.

  • Peynirde 500 ve 1000 gram olarak bilinen ambalajlar 900, 800, 870, 600 gibi farklı gramajlarla üretilmeye başlandı.

  • Fındık kremasında 750 gram olarak standartlaşan ambalaj, 630 grama indirildi.

  • 1000 ve 500 gram olan çay paketleri 900 ve 400 gram olarak değişti.

  • 5 litre olarak alışageldiğimiz ayçiçek yağını 4 litre olarak raflarda yer aldı.

  • Çayda 500 ve 1000 gram olarak standartlaşan paketlerde 900 gramlık uygulama başladı.

  • 1000 mililitre zannettiğimiz temizlik malzemeleri 900-750 mililitreye, 4 litre zannettiklerimiz 3750 mililitreye düşmüş durumda.

YORUMLAR 12
  • Amine 3 yıl önce Şikayet Et
    Bence ücreti fabrikalarının kapısına kul hakkı yemenin haram olduğunu ve sonunda ölüm olacağını yazmalılar. Ben benden çalana hakkımı helal etmiyorum. Haram olsun.
    Cevapla
  • Kemal 3 yıl önce Şikayet Et
    Ticaret Bakanlığı ne is yapar soğan ekmek lüks hale geldi
    Cevapla
  • Selbay 3 yıl önce Şikayet Et
    Kontroller uretim yerinde dikkatlice yapilmali. Aliskin olanlar vazgecmez.
    Cevapla
  • VATANSEVER 3 yıl önce Şikayet Et
    Şirketlerin gram değişikliği bakanlık iznine tabii olmalı, çözümü bu kadar basit.
    Cevapla
  • Bayram ersoy 3 yıl önce Şikayet Et
    Paket ürünlerde üretim yapan firmaya neden ceza kesilmiyor marketcinin ne sucu var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı
Etiketlerde bir devrin sonu, Erdoğan duyurmuştu! Artık fiyatları onlar belirleyecek