Kayıp - çalıntı ehliyet nasıl yenilenir? 2021 sürücü belgesi randevu ve ceza ödeme...

Ehliyetini kaybedenler yeni ehliyet almak için cezasını ödemeli ve yeni sürücü belgesini almak için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden randevu alarak başvuru yapmaları gerekmektedir. Peki kayıp ehliyet yenileme işlemi nasıl yapılır? 2021 kayıp ehliyet cezası ne kadar?

Kayıp - çalıntı ehliyet nasıl yenilenir? 2021 sürücü belgesi randevu ve ceza ödeme...
Kayıp - çalıntı ehliyet nasıl yenilenir? 2021 sürücü belgesi randevu ve ceza ödeme...
GİRİŞ 14.02.2021 17:49 GÜNCELLEME 14.02.2021 17:50
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Ehliyet veya diğer adı ile sürücü belgesi, kara yollarında motorlu ve motorsuz araçları kullanmanıza yetkinizin olup olmadığını gösterir resmi bir belgedir. Ehliyetinizi kaybettiğinizde vakit kaybetmeden gerekli işlemleri sırasıyla yapmanız gerekmektedir. Peki 2021 yılı kayıp ehliyet yenileme işlemi nasıl yapılır? Kayıp ehliyet için ne kadar ceza ödenir? İşte ehliyetini kaybedenler için yapılması gerekenleri sırasıyla açıklıyoruz…

2021 ehliyetsiz araç kullanma cezası ne kadar? %25 indirimli tutarı ve ceza maddesi...

 

EHLİYETİMİ KAYBETTİM, NE YAPMALIYIM? (2021)

Eğer siz de sürücü belgenizi kaybettiyseniz aşağıda yer alan adımları sırasıyla yapmanız gerekmektedir.

1.adımda: Öncelikle kayıp ehliyet randevusu almanız gereklidir. 

2.adımda: Ehliyet kayıp ücretini yatırmanız gereklidir. 

3.adımda: Kayıp ehliyet için gerekli belgeleri tamamlayacaksınız. 

4.adımda: Randevu saatinizde başvurunuzu yaptıktan sonra yeni sürücü belgenizin adresinize gelmesini bekleyeceksiniz. 

KAYIP EHLİYET İÇİN HANGİ BELGELER GEREKLİDİR?

  1. Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği

  2. Sürücü Olur Sağlık Raporu

  3. 1 Adet Biyometrik fotoğraf

  4. Kart ücreti ödemeleri

  5. Kan grubu kartı ( Zorunlu değil)

  6. Dilekçe ve parmak izi ( Başvuru esnasında alınacak)

Randevu işleminizi yaptıktan sonra Kaybettiğiniz ehliyetinizi yeniden çıkarmak istediğinizde istenen belgeler aşağıda başlıklar halinde sıralanmıştır. Bu başlıklar alt başlıklarda tek tek açıklanmıştır.

- Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği,

- Sürücü Olur Sağlık Raporu  (Kayıp ehliyeti yeniden çıkarmanız durumunda sürücü sağlık raporu almanız gereklidir. Sağlık raporunu almaya giderken yanınızda vesikalık fotoğraf bulundurmayı unutmayın. Özel kurumlarda şuan için 40 TL ile 0 TL arasında bir ücret alınmaktadır. Devlet hastanelerinden ücretsiz olarak alınabilir.)

- Biyometrik fotoğraf,

- Ehliyet Kart ücreti ödemeleri, ( Bu ücreti Maliye Bakanlığı Veznelerine yani Vergi Dairelerinin veznelerine yada belirtilen bankalara yatıracaksınız. Daha önceden bu ücreti Emniyet Genel Müdürlüğünde işlem yaparken ödeme yapabilmekteydiniz. 

- Kan grubu kartı ( Kan grubunuzu bilmeniz yeterlidir)

- Dilekçe ve parmak izi.

2021 KAYIP EHLİYET CEZASI

Yeni Çipli Sürücü Belgesini kaybedenler 2021 yılında Toplam 270 TL ücret ödeyecektir. 225 TL değerli kağıt bedeli ve 45 TL Polis Vakfı Hizmet Bedelidir. 

Bu ücreti Maliye Bakanlığı Veznelerine yani Vergi Dairelerinin veznelerine ya da belirtilen bankalara yatırmanız gerekli. Daha önceden Emniyet Genel Müdürlüğünde işlemler yapılırken burada ödeme yapılabilmekteydi. Bu uygulama kaldırıldı. Ehliyet işlemleriniz için giderken ödemenin kesinlikle yapılmış olması şart. Ehliyet için istenen ücreti bankalara yatırmanız daha kolay olduğundan Vergi dairelerindeki iş yoğunluğundan dolayı sıra beklemekten de kurtulmuş olursunuz. 

EHLİYET CEZASI HANGİ BANKALARA ÖDENİR?

Gelir İdaresi Başkanlığı her yıl anlaşmalı bankaları güncellemektedir. Polis Vakfı ücretinin başka bir hesaba yatırıldığını özellikle hatırlatmak isterim. Her iki ücreti alan bankalar listesi iki kurum tarafından yayınlanmıştır. Biz bu iki ücreti tahsil eden bankalar listesini yazmayı yeterli gördük. 2021 yılı için kayıp ehliyet ücretini yatıracağınız ortak banka şubeleri: 

  • Halk Bankası

  • Vakıflar Bankası 

  • Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım Bankası

  • PTT Şubeleri

Her iki ücreti tahsil eden başka banka şubeleri var. Ancak ortak banka olarak sadece bu bankaların şubelerine giderek yatırabilirsiniz.

İNTERNET ARACILIĞI İLE CEZA ÖDEME

Vakıfbank, Ziraat Bank ve Halkbank’ın İnternet ve Mobil internet bankacılığından her iki ücreti aşağıdaki adımları takip ederek yatırabilirsiniz. 

  • Vakıfbank İçin: Ödemeler – Kurumsal Ödemeler – Sürücü Belgesi Hizmet Bedeli seçeneklerini takip ediniz. Her iki ücreti aynı anda yatırabilirsiniz. 

  • Ziraat Bankası: Ödemeler – Vergiler ve Resmi Kurumlar –  Sürücü Belgesi Tahsilatı seçeneklerini takip ediniz. Her iki ücreti aynı anda yatırabilirsiniz.  

  • Halkbank: Ödemeler – Kurum –Diğer Ödemeler– Sürücü Belgesi Tahsilatları seçeneklerini takip ediniz. Her iki ücreti bu bankada da yatırabilirsiniz. 

KAYIP EHLİYET İÇİN İLAN VERMEK GEREKİR Mİ?

Eski tip uygulamalarda nüfus cüzdanını yada ehliyet belgesini kaybedenlerin ilan vermesi gerekmekteydi. Fakat yeni uygulamada vatandaşın ilan verme gibi bir zorunluluğu yok, sadece isteyenler verebilir. Yani dileyen ilan verebilir.

GEÇİCİ EHLİYET VERİLECEK Mİ?

Müracaatınızın ardından size 15 gün süreli geçici ehliyet belgesi verilir. Ehliyetiniz de yaklaşık olarak 10 gün içerisinde adresinize gelmiş olur.

YORUMLAR 5
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok yüksek para alınıyor bu bir zulüm dur haramdir
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok yüksek paralar alınıyor zaten ehliyetimiz var kayıp bedeli otuz kırk gibi alınmalı
    Cevapla
  • yetim 3 yıl önce Şikayet Et
    225 TL değerli kağıt bedeli tamam da 45 TL polis vakfına zoraki bağış ne oluyor
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    ehliyet bedeli olan 270 liranın 45 lirası, emniyet hizmet bedeli olarak alınıyor yazılmış ama aslında polis vakfına bağış olarak geçiyor... işi nüfus md yaptığı halde niye emniyete hizmet bedeli alınıyor ve bu bağış niçin zorunlu tutuluyor.. ve dahası bu kart bedeli için niye böyle büyük bir miktar alınıyor anlamak zor... kimlik değişimi 30lira , kaybı ise 60 lira...
    Cevapla
  • Yusuf 3 yıl önce Şikayet Et
    Milleten bagis adi altinda zorla para almak zulümdür.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Dubai'de sel hayatı felç etti! Yönetim halka uyarılarda bulundu...
Bakan Yerlikaya açıkladı: Cezalar iptal edildi