SİHA'lar F-16'lar havalandı! Gara bölgesi nüfuz edici bombalarla PKK'ya dar edildi

29 Mayıs 2019'da başlayan operasyonlarla Irak'ın kuzeyinde Sinat, Haftanin, Zap, Avaşin-Basyan ve Hakurk bölgesini PKK'dan temizleyip 40'a yakın üs bölgesi kuran Mehmetçik, "Pençe Kartal-2" ile daha derindeki Gara'ya indi. Kandil'den Sincar'a uzanan lojistik hattının ortasında bulunan Gara'da artık PKK'ya yer yok.

SİHA'lar F-16'lar havalandı! Gara bölgesi nüfuz edici bombalarla PKK'ya dar edildi
SİHA'lar F-16'lar havalandı! Gara bölgesi nüfuz edici bombalarla PKK'ya dar edildi
GİRİŞ 13.02.2021 06:39 GÜNCELLEME 13.02.2021 09:13
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Irak’ın kuzeyinde yürütülen hava destekli "Pençe-Kartal-2" devam ediyor. 29 Mayıs 2019'da başlayan seri halde devam eden Pençe 1-2-3 ve Pençe-Kartal operasyonlarıyla sınır hattındaki kampları temizleyerek Sinat, Haftanin, Zap, Avaşin-Basyan ve Hakurk bölgesini 40'a yakın üs bölgesi ile kontrol altına alan TSK, şimdi 35 km derindeki Gara bölgesine indi.

YENİDEN TOPLANDILAR

Bölgeye ilk hava harekatı geçtiğimiz yıl eylül ayında düzenlenmişti. Örgütün bölgedeki elebaşı, çok sayıda terörist öldürülmüştü. Ağır darbe yiyen örgüt, daha derinlere çekilse de bölgedeki derin mağaralar temizlenememişti. Ancak bahar aylarının yaklaşması ile örgüt üyelerinin yeniden Türkiye'ye sızmak yeniden bölgede toplanması ile düğmeye basıldı.

NÜFUZ EDİCİ BOMBA

40'tan fazla uçağın katıldığı hava harekatında barınak, sığınak, mühimmat depoları, sözde karargâh yerleri ve mağaraların da aralarında bulunduğu 50'den fazla hedef imha edilmiştir. İHA/SİHA'ların yanı sıra tanker uçakları ve Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçakları'nın da görev aldığı hava harekatında mağaraları yok etmek için nüfuz edici bombalar kullanıldı. Ardından da kara harekatı düzenlendi.

DERİN VADİ VE UÇURUMLAR VAR

Derin vadi, uçurumlar ve dağ sıraları olduğu için bölgeye kara yoluyla değil hava birlikleri ile ulaşıldı. Ancak örgütü şaşırtmak amacıyla terörist örgütün beklentisi aksine harekat kuzeyden Türkiye tarafından değil, güneyden düzenlendi. Seçkin birlikler, dünyada çok az sayıda ordunun yapabileceği bir harekatla gece bölgeye indi. Mehmetçik, tek tek mağaraları temizlemeye başladı. Yerel kaynaklar, sızma/baskın hazırlığı yaparken şok baskınlar yiyen örgütün şokta olduğunu çok sayıda teröristin da yaralandığını belirtiyor.

SIZMADAN ÖNCEKİ SON DURAK

TSK'nın terörden arındırmak harekat düzenlediği Gara bölgesi stratejik bir öneme sahip. Örgüt TSK'nın operasyonları nedeniyle terk etmek zorunda kaldığı Zap, Avaşin Basyan ve Hakurk'taki silah ve mühimmatı bu bölgeye taşıdığı belirtiliyor. Sınır hattında bulunan Zap, Avaşin ve Basyan bölgesindeki terör unsurları da lojistik ve eleman desteğini Gara bölgesinden alıyor.

SİNCAR BAĞLANTISI KESİLİYOR

Kandil'den gelerek Türkiye'yi sızmak isteyen teröristlerin sınır kamplarından önceki son durağı Gara bölgesi oluyor. Gara aynı zamanda Kandil'den Sincar'a uzanan lojistik hattın ortasında olduğu, bölgenin temizlenmesi ile Sincar'ın da baskı altına alınacağı dile getiriliyor. Labirent gibi mağara sistemleri ve kara ile ulaşım imkanı olmadığı önce nokta operasyonları ile teröristlerin temizleneceği ardından da bölgede alan kontrolü sağlanacağı belirtiliyor. Bölgede ya doğrudan üs bölgeleri kurulması ya da Irakla işbirliğine gidilerek örgütün yeniden yapılanmasını engelleyecek tedbirler alınması masada.

SAYI 37 OLDU

Milli Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Irak kuzeyindeki Gara bölgesinde icra edilen Pençe Kartal-2 Harekatı ile teröristlerin inlerini başlarına yıkmaya devam ediyoruz. Tespit edilen 4 PKK'lı terörist daha Hava Kuvvetlerimiz tarafından etkisiz hâle getirildi. Bölgede etkisiz hâle getirilen terörist sayısı 37 oldu."

GARA ŞEHİTLERİ TOPRAĞA VERİLDİ

Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesinde başlatılan Pençe Kartal-2 Harekatı sırasında teröristlerle girilen çatışmada şehit olan Piyade Komando Yüzbaşı Burak Coşkun, Muhabere Komando Yüzbaşı Ertuğ Güler ve Muhabere Astsubay Kıdemli Çavuş Harun Turhan, Ankara'da son yolculuklarına uğurlandı. Şehitler Coşkun, Güler ve Turhan için Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde cuma namazının ardından tören düzenlendi. Törene, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, kuvvet komutanları, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, şehit aileleri ve vatandaşlar katıldı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK GAZETESİ
YORUMLAR 25
  • Ahmet Akşit 3 yıl önce Şikayet Et
    gara"daki pkk lılar temizlenir fakat chp'li belediyelere sızmakta olan pkk lılar nasıl temizlenecek.. chp lileri sinir etmek için söylemiyorum... durumun vehametini belirtiyorum. iyi geceler...
    Cevapla
  • Cumali 3 yıl önce Şikayet Et
    Şehitlerimizin intikamı alınacak
    Cevapla
  • Selcuk 3 yıl önce Şikayet Et
    Chp şehit cenazelerine katilmasın
    Cevapla
  • Cemil macit 3 yıl önce Şikayet Et
    CHP'liler askere de alınmasın o zaman. Saçma sapan laflar bunlar.
    Cevapla
  • Mehmet A 3 yıl önce Şikayet Et
    Abd.Nato bati yi dost bildigimiz müddetçe başımızaan bela eksik olmaz.bölgenin somurulebilmesisi için terör batının ikiyüzlü taktiginin kirli yüzüdür.teröristler batinin beslemeleridir buna göre hareket edilmelidir.
    Cevapla
  • Aydınlı 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ım şehitlerimize rahmet eylesin, yakınlarına sabır versin. Aslında çibanın başı Irak. Geçmişte Suriye'ye savaş notası vermiştik terörist başı Apo'yu Türkiye'ye teslim etmesi için. Bence aynı Notayı Irak'a vermemiz gerekiyor bize terörist başı Karayılan'ı ve diğerlerini teslim etmeleri için ve PKK'yı ülkesinden kovması için
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir