Kahramanlara iyileştirme TBMM'den çıktı

Profesyonel ordu yapılanmasında bir aşamayı daha tamamlayan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Yasası değişikliği Meclis’ten çıktı. Özellikle terörle mücadele ve yurtdışı harekâtlarda hayatları pahasına görev yapan başta özel eğitimli komandolar olmak üzere uzman askeri personelin özlük hakları iyileştirildi.

Kahramanlara iyileştirme TBMM'den çıktı
Kahramanlara iyileştirme TBMM'den çıktı
GİRİŞ 20.02.2021 07:23 GÜNCELLEME 20.02.2021 07:27
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Yeni düzenlemeyle uzman erbaşların emeklilik yaş sınırı 55 oldu. Uzman erbaşların sözleşme süreleri 55 yaşa kadar uzatılacak ve yaş sınırını doldurdukları yılın ağustos ayı içinde emekliye ayrılacaklar. Olağanüstü hal veya terörle mücadeleden kaynaklanan zorunlu hallerde ihtiyaç duyulanların sözleşmeleri, talebe bakılmaksızın, kuvvet komutanının onayıyla birer yıl süreyle uzatılabilecek. Emekli uzman erbaşlar, seferde gerekli görülmesi ve sağlık durumlarının elverişli olması halinde 60 yaşına kadar yeniden orduya alınacaklar.

AYLIKTA EŞİTLEME

Uzman erbaşların, emekliliğe kadar sivil memur olarak çalıştırıldığı uygulama kaldırıldı. Artık bu görevdekiler uzman çavuşluktan emekli olacak. Uzman erbaşlardan devlet memuru iken emekli olanlar ile halen devlet memuru olarak çalışanların hak kaybı önlenecek. Bu durumdakilerin aylık farkları, uyum hesabıyla kaldırılacak. Subaylar ve astsubaylar gibi uzman erbaşlar için de Türkiye Emekli Uzman Erbaşlar Derneği kuruldu.

Komando branşında istihdam edilen uzman erbaşlardan 40 yaşını dolduranlar, istihdam edildikleri sınıfların uygun görev yerlerine atanacaklar. Atama işlemi 40 yaşını doldurdukları yıl içerisinde tamamlanacak. Komando kalmak isteyenler devam edebilecek. Bunun için 2 yılda bir sağlık kurulu raporu istenecek. Böylece yıllarca tehlikeli operasyonlara katılan özel birliklerdeki askerler, emekliliğe kadar 15 yılı geri görevde tamamlayabilecek.

OPERASYONDA PRİM EKLEME

Yurtiçi ve yurtdışındaki harekâta katılan birliklerdeki askerlerin hizmet süresine ekleme yapılacak. Bunun için askeri personelin kesintisiz en az 30 gün operasyona katılması şartı aranacak. Bu personelin devlet hizmeti yükümlülüğü süresinin hesaplanmasında, fiilen harekât bölgesinde geçirilen sürenin 1.5 katı alınacak.

DEVLETTEN 88 BİN TABANCA

Görevde olan 88 bin 975 uzman erbaşa yerli üretim tabanca verilecek. Eski yasada, uzman erbaşlık görevine başladıktan 2 yıl sonra kendi paraları ile silah almak isteyenler alabiliyorlardı. Şimdi ilk 5 aylık dönemini tamamlayanlara devlet bütçesinden tabanca temin edilecek.

HEKİME 6 AY PANDEMİ GÖREVİ

TSK ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na atanan sivil tabipler harekât, salgınla mücadele ve benzeri ihtiyaçlar kapsamında yurtiçi ve yurtdışında 2 aya kadar doğrudan görevlendirilebilecek. Bu süre olağanüstü durumlarda Sağlık Bakanı’nca 6 aya kadar uzatılabilecek.

MİLLETVEKİLLERİNE KIŞLA ERTELEMESİ

Genç yaşta seçilen milletvekillerinin askerlik görevleri, TBMM üyelik sıfatlarının sona ereceği tarihe kadar ertelenecek. Anayasa’ya göre 18 yaşından itibaren milletvekili seçilebiliniyor. Askeralma Yasası’na, “TBMM üyelerinin askerlikleri üyelik sıfatlarının sona erdiği tarihe kadar ertelenir” hükmü eklendi. Bu konu milletvekilinin tercihine bırakılmadı. Teklif sahipleri yasanın görüşme sürecinde, yasama üyesinin yürütmenin emrine girmesi “kuvvetler ayrılığı” ilkesine uygun olmadığından milletvekili görevi boyunca askerlik yapılmayacağını vurguladı.

BEDEL UYUMU

Yasanın diğer maddelerine göre, yurtdışında yaşayan vatandaşların dövizle askerlik bedeli, yurtiçindeki bedelli askerlik hizmetine tabi yükümlülerle aynı olacak.

Hürriyet

YORUMLAR 32
  • Zeki Ertuğrul 3 yıl önce Şikayet Et
    Demekki Astsubaylar bu memlekette kurtuluş savaşınıda kazansa ( Vecihi Hürkuş), Darbeyi de engellese ( Ömer Halisdemir.) Yıllarca Bütün Terörle mücadelede tim komutanları Astsubay olsada kahraman olarak görülmüyorlar. Hala siyasiler Astsubayları görmemek için kafalarını çeviriyor.
    Cevapla
  • Deli Dumrul 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah gözünüzü doyursun. 3600 sizde, en yüksek emeklilik sizde. 8-5 mesai sizde, Bayramlarda yatış sizde, ne istersiniz. Paşa mı olmak istiyorsunuz?
    Cevapla
  • Zeki Ertuğrul 3 yıl önce Şikayet Et
    TSK' da ne subay tayfasının nede uzman Çavuşun hiç bir sorululuğu yok. Üzerlerindeki devlet malı silahında oturduğu koltuğun bile sorumsu, attığı imzanın bile sorumlusu Astsubay. Teşkilatın günah keçisi Astsubay yine ceza sana kesilmiş.
    Cevapla
  • malkoçoğlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Harika bir haber inşallah 10 yılını tamamlayıp ordudan kendi istekleiyle ayrılanlarada silah hakları teslim edilir.
    Cevapla
  • Zeki Ertuğrul 3 yıl önce Şikayet Et
    Astsubaylar ile ilgili hiç bir iyileşme var mı. Teşkilatın bütün zimmeti bu tabakada mücadelede yıllarca en ön safhada ne hikmetse varlıklarından bile ancak darbe esnasında haberdar oluyoruz. Vah Astsubayım yine dağ fare doğurdu. Umutlar ahirete kaldı.
    Cevapla
  • Yurdakul 3 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah polislerede bir düzeltme getirirler. Tanımadığım, gördüğüm bütün polisler özlük haklarından şikayetçi. Haklılarda. Çalışma saatleri, ikinci şark, emeklilik yaşının 20 yıl iken yaş haddine, uzatılması 3600 ek gösterge ve şimdide bölgeye göre tayin söylentileri. 50 yaşından sonra adamlar bitmiş oluyor. İşin kötü tarafı kimseye oy vermeyiz diyen %80 oranında polis memurları. Sırf bunlar için.Korkarım polisten oy alamıyacak hükümette muhalefette. Polisi küstürdüler. 50 yaşında emeklilik dğru bir adım olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ancelotti inadını kırıyor! Real Madrid'de Arda Güler gelişmesi
AK Parti ve MHP'li vekillerden AKPM'de dünyaya insanlık dersi