Son dakika: İki ilde vaka patlaması: Kırmızıya yaklaştı

Kayseri'de koronavirüs tedbirleri kapsamında denetimde bulunan Vali Şehmus Günaydın, "Artık kritik noktadayız. Geçen hafta vaka sayımız yüzde 50 arttı. Bir adım daha kırmızıya yaklaştık." dedi. Malatya Valisi Aydın Baruş, Covid-19 risk grubunda 1 Mart günü orta grupta yer alan Malatya’da son 3 günde vaka sayılarında ciddi bir artış olduğunu ifade ederek, vatandaşları kurallara uymaları konusunda uyardı.

Son dakika: İki ilde vaka patlaması: Kırmızıya yaklaştı
Son dakika: İki ilde vaka patlaması: Kırmızıya yaklaştı
GİRİŞ 04.03.2021 18:08 GÜNCELLEME 04.03.2021 18:09
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Kayseri Valisi Günaydın ve Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, yüksek riskli kentler gurubunda yer alan Kayseri'de maske, mesafe ve hijyen denetiminde bulundu.

Vali Günaydın ve Başkan Büyükkılıç, esnaf ve vatandaşlara uyarılarda bulundu.
 

Türkiye'de ilk kez! Manav ve marketler de kapalı olacak

15 GÜN SONRA KAPATMAK ZORUNDA KALACAĞIZ

Denetim öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan Vali Günaydın, vaka sayısının arttığını ifade ederek, "Salı ve çarşamba günü yaptığımız denetimlerde bazı esnaflar kuralları bir kenara bırakarak, kapalı mekanda sigara ve nargile verdiler. Böyle giderse korkarım ki turuncudan kırmızıya geçeceğiz. 15 gün önce açtığımız iş yerlerini, 15 gün sonra da kapatmak zorunda kalacağız. Eğitimde de düzenlemeler yapıldı. Bazı özel okullar bütün sınıflarda yüz yüze eğitime geçmek için çağrıda bulundu. Bunlar son derece yanlış. Toplum sağlığı açısından son derece sıkıntılı olan bu durumlar bize zarar verir. Elde ettiğimiz kazanımları da çok kısa sürede kaybetmiş oluruz. Hepimize önemli görevler düşüyor" dedi.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç HES Kodu ile 200 vakaya ulaştıklarını belirtti.

Büyükkılıç ´"HES kodu uygulaması ile 200’e yakın vatandaşın yeni tip koronovirüslü şekilde seyahat etmesini engelledik. Bu uygulamayı yapan ilk belediyeyiz"dedi.

"Her ay 20 milyon lira ulaşıma destek veriyoruz"

Büyükkılıç açıklamasını şöyle sürdürdü:

"HES kodu uygulaması ile 200’e yakın vatandaşın yeni tip koronovirüslü şekilde seyahat etmesini engelledik. Bu uygulamayı yapan ilk belediyeyiz.

Tabii biz şehrimizi insanımızı seviyoruz. Onların zorda kalması değil tam tersine sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmeleri için gayret gösteriyoruz. Virüsle yaşamayı ya da bu pandemi döneminde ki alınan önlemler de her zaman dillendirerek bunu bir yaşam felsefesi haline getirmeyi hep önermiştik hakikaten haklı olduğumuz ortaya çıktı. Ringlerimiz direk gidiyor aktarma söz konusu olmuyor.

Bu hassasiyet içerisinde ulaşım birimimiz gerekli çalışmalar yapıyor herhalde şu anda en risksiz alan bizim toplu ulaşım alanı çünkü HES kodu uygulaması söz konusu 3 aydan fazla oldu bugünde sayın valimizle görüştüğümüzde değerlendirmemizde 200’ e yakın vatandaşımızı HES kodu yüzünden ilgili yerlere bildiren ulaşım uygulaması yapan bir belediyeyiz.

İLLERE GÖRE RİSK DURUMU

Yani biz insanlarımıza hizmet ederken onlara ihanet etmiyoruz onların sağlıklı bir şekilde ulaşımdan yararlanması için her türlü önlemleri alıyoruz fedakârlığın azamisini yapıyoruz. Ulaşımda her ay 20 milyon TL sübvanse destek veriyoruz bunu da bilesiniz yani.

Bildirdiğimiz vaka sayısı yani HES kodu uygulaması sonrası tespit ettiğimiz ilgili yerlere bildiriyoruz sağlık müdürlüğümüze emniyetimize onlarda gerekli yaptırımları hayata geçiriyor. Bu işin şakası yok bir virüsü taşıyan vatandaşımızın toplu ulaşımdan yararlanmasının izah edilir tarafı yok.

Bu resmen cinayet onun için ne olur bana bir şey olmaz demeyelim ya da bende nasıl olsa virüs gözükmüyor hele gidivereyim gelivereyim demeyelim sonuçta HES kodu uygulaması zaten yakalanıyor ve böyle bir işlemlerde kalmasın karşı karşıya gelmeyelim biz sizler için varız sağalasınız”

MALATYA'DA DA VAKA ARTIŞI

Malatya Valisi Aydın Baruş, Covid-19 risk grubunda 1 Mart günü orta grupta yer alan Malatya’da son 3 günde vaka sayılarında ciddi bir artış olduğunu ifade ederek, vatandaşları kurallara uymaları konusunda uyardı.

Normalleşme süreci nedeniyle yüzde 50 kapasite ile çalışmalarına izin verilen lokantalar, kafeler ve diğer işletmeler Vali Aydın Baruş ve beraberindekiler tarafından denetlendi. Denetleme sonrasında basın mensuplarına açıklama yapan Vali Baruş, Malatya’da son 3 günde vaka sayılarında ciddi bir artış olduğunu ifade ederek, “Aralık-Ocak döneminde Malatya'da ciddi bir düşme oldu ve bu bizi rahatlattı. Ancak şöyle bir yanlış bir beklentiye girildi nasıl olsa vaka sayıları düştü hasta sayılarımız düştü dolayısıyla biz normal hayatımıza kaldığı yerden devam edebiliriz. Kesinlikle bu düşünceye kapılmamız lazım yoksa eski günlere geri döneriz. 1 Mart'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısından sonra Cumhurbaşkanımızın açıklamaları oldu ve bu açıklamalar çerçevesinde Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından yapılan çalışmalar neticesinde Türkiye'deki iller risk bakımından 4 gruba ayrıldı, hepinizin bildiği gibi bu 4 grubun içerisinde Malatya orta risk grubunda yer aldı. 100 bin kişiye düşen bakan sayısı bakımından ve diğer ölçütler bakımından değerlendirme sonucu ve kabinede alınan kararlar çerçevesinde de bazı kısıtlamaların ilimizde kaldırılması kararı alındı. 2 Mart'tan itibaren bu kısıtlamaların kalkması tabii hepimizi sevindirdi hem esnafımız hem vatandaşımız biraz daha rahat hareket edebilme sosyal hayatını daha rahat devam ettirebilme açısından belirli imkanları kavuştu” diye konuştu.



Malatya'da vaka sayılarında son 3 günde ciddi bir artış olduğuna dikkat çeken Baruş, "İlimizde son 3 günde vaka sayılarında ciddi yükseliş var. Bu da şunu gösteriyor gerek havaların güzelleşmesi sıcaklığın artması münasebetiyle vatandaşlarımızın dışarıya daha fazla çıkması çocuklarımızın dışarıya daha fazla çıkması sonucu temas anlamında artış olması nedeniyle bu vaka sayılarındaki artışın oluştuğunu düşünüyoruz. Bu da bizi endişelendiriyor” ifadelerini kullandı.

Baruş,”Eğer kısıtlama gelirse tekrardan pazar günleri sokağa çıkmak yasağı gelecek. Okullarımızda ara sınıflarda yani 5 6 7 sınıflar 9-10-11 sınıflar eğitimine tekrar devam edemeyecek, sadece 8 ve 12. sınıflar eğitim alabilecek ve ilkokullara diğer taraftan bazen tesisleri açılma izni verilmişti halı saha gibi tesisleri spor tesislerine onların tekrar kapanması ve 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlarımıza tekrar kısıtlama gelecek, tüm vatandaşlarımızın kurallara uyma konusunda duyarlı olmasını istiyoruz” diye konuştu.
Covid-19 risk grubunda 1 Mart günü orta grupta yer alan Malatya’da önümüzdeki günlerde renk durumu vaka sayısına göre belli olacak.

YORUMLAR 37
  • Global Garaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Toplumsal Tahakküm böyle olur.
    Cevapla
  • Konya li 3 yıl önce Şikayet Et
    Haftaya Konya yı sarı bölgeye alırlar, kayseri yine kırmızıya... Bir sonraki hafta da konyayi kırmızı yaparlar, kayseriyi sarı. Yıl sonuna kadar bu döngü devam eder gider. Rengi değişmeyecek iki yer var .Güneydoğu, turizm bölgeleri.
    Cevapla
  • KONYA 3 yıl önce Şikayet Et
    Yüzyüze sınavları istemiyoruz
    Cevapla
  • Aas 3 yıl önce Şikayet Et
    Millet lay lay lom. Cornayı takan kim. Cahil cahiller
    Cevapla
  • Mccc 3 yıl önce Şikayet Et
    Peki o zaman okullar neden açıldı?Sağlık Bakanı kalabalıklardan uzak durun diyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!