HDP'ye kapatma davasında yeni gelişme! AYM görevlendirdi

Son dakika haberi: AYM Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada raportör görevlendirdi.

HDP'ye kapatma davasında yeni gelişme! AYM görevlendirdi
HDP'ye kapatma davasında yeni gelişme! AYM görevlendirdi
GİRİŞ 19.03.2021 10:57 GÜNCELLEME 19.03.2021 12:37
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: HDP'ye açılan kapatma davasında AYM Başkanı Zühtü Arslan, raportör görevlendirdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılması için 17 Mart 2021’de Anayasa Mahkemesi'ne iddianame sundu.

“HDP’nin terör eylemlerinin odağı olduğu, HDP üyelerinin beyan ve eylemleriyle devletin milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı, ortadan kaldırmayı amaçladıkları” belirtilen iddianame için Anayasa Mahkemesi raportör görevlendirildi.  Hazırlanacak ilk rapor sonra AYM Başkanlığı tarafından incelenecek.

İddianame kabul edilirse, HDP’den savunma istenecek.

Kılıçdaroğlu HDP'yi kapatma davasını eleştirdi! İddianameyi bile okumamış

Bu raportör ilk inceleme raporunu hazırlayarak Başkanlığa sunacak. HDP'den ön savunma istenecek. Ön savunmanın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş de HDP'ye gönderilecek.

Daha sonra belirlenecek bir tarihte Başsavcı Şahin, AYM Genel Kuruluna sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Hakkında siyasi yasaklılık talep edilenler de, AYM’ye yazılı ve sözlü savunma verebilecekler. Bütün bu sürecin ardından raportör, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayarak esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.

HDP'ye kapatma davası: Nasıl bir süreç işleyecek?

10 ÜYENİN OYU GEREKİYOR

Raporun ardından, AYM Başkanı Zühtü Arslan kapatma isteminin görüşülmesi için bir toplantı tarihi belirleyecek. Bu tarihte toplanacak olan 15 kişilik AYM heyeti, dosyayı karara bağlayacak. Heyet, toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verecek. AYM, HDP’nin Anayasa'da sayılan hallerden ötürü kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre hazine yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına da karar verebilecek. AYM’nin kararı hem HDP hem de Yargıtay Başsavcılığına gönderilecek. Karar Resmi Gazete’de de ilan edilecek.

Son anket ortaya koymuştu: Toplumun büyük kısmı 'HDP kapatılsın' diyor

İŞTE İDDİANAMEDE DİKKAT ÇEKEN NOKTALAR

* HDP binaları teröristlerin buluşma noktası oldu.

* HDP yöneticileri terör örgütünün amacına hizmet etti.

* Davalı parti hiçbir milli meselede Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yanında yer almadı.

* HDP terör örgütünün vesayeti altında ve onun talimatları doğrultusunda hareket etti. Seçimlere de terör örgütünün dikte ettiği adaylarla girdi.

* HDP yöneticileri ısrarla PKK terör örgütüne “terör örgütü” ve onun aktif olarak bölücü yıkıcı eylemlerine katılan elemanlarına da terörist diyemedi.

* HDP TSK’nın gayesi ve kapsamı belli olan operasyonlarını işgal girişimi gibi göstermeye çalışarak terör örgütüne destek sağladı.

* Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü korumak ve toplumun huzur, güven ve birlikteliği için HDP’nin temelli kapatılması hukuksal bir zorunluluktur.

* Davanın ivedilikle görüşülerek. devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline gelen HDP kapatılmalıdır.

* Terör örgütünü, terörü lanetlemeyi bırakın tek bir eleştiri cümlesi bile kurmayan veya kuramayan davalı partinin şiddeti, terörü, teröristi öven, onları kutsayan beyanatlarının ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı düşünülemez.

YORUMLAR 29
  • Çiçek. 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah ın izniyle şehitlerimizin ölümüne sebep olanlar devletin parasını Arabasını pkk teröre veren hdpliler Allah ın izniyle cezasını bulsun tecavüzcü vekiller de çocuk hırsızları da Tetikçi bombacılara yataklık yapan ne kadar vekil varsa idam istiyoruz bu kadar suç işleyenler cezasını bulsun inşallah
    Cevapla
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    HDP kapatılırsa muhtemelen yeni bir parti kurmaya çalışacaklardır,bunuda önlemek,bir partinin törere en ufak adı karışırsa kapatılmasını sağlayan yasa çıkarmak lazım.
    Cevapla
  • Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Bırakın prosedürü hdp nin pkk olduğu hain olduğu yoneticilerinin vekillerinin terörist olduğu güneşin varlığı kadar gerçek bitirin kurtarın bu utançtan milleti
    Cevapla
  • ÖNCE VATAN 3 yıl önce Şikayet Et
    BUNU LÜTFEN HERKES BİLSİN ADALET YARGI DEVLET DİNLESİN YANLIZ KAPATMAKLA OLMAZ HDP NİN BÜTÜN VEKİLLERDEN TUT YÖNETİCİ ÜYESİ DESTEKÇİSİNİN ELİNİ AYAĞINI SİYASETTEN KESECEN VE SUCU OLAN VEKİL ÜYE YETKİLİ KİM VARSA SUÇ İŞLE MİSSE CEZASINI ÇEKECEK YAKALANAN ARKA BAHÇEDEN ÇIKMAYACAK YENİ KANUNLAR ÇIKARTIN ÇÜNKÜ BUNLAR GERİ DÖNMESİN BİLDİĞİMİZ KADARIYLA BUNLARIN SİYASETE GERİ DÖNME İMKANLARI VAR ne anladım kapattın kapatmaktan ve elinde bulunan mal varlıklarına da el konulsun
    Cevapla
  • Olbey 3 yıl önce Şikayet Et
    Ha hdp ha CHP bence ikisi birden kapatılmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti
Avrupa'nın 42 büyükşehrinde en pahalı ve en ucuz şehirler: Türkiye'den de bir il var...