Mahir Ünal sinyali verdi! İşte kabine revizyonunun detayları

AK Parti'nin yarın 24 Mart'ta gerçekleştireceği kongresi öncesi kabine değişikliğine ilişkin son dakika gelişmesi yaşandı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal'ın sinyalini verdiği değişimle ilgili kulislere yansıyan bilgilere göre; 6 ya da 7 bakanlıkta değişim beklenirken gelecek isimlerin teknokrat ağırlıklı olacağı ifade ediliyor.

GİRİŞ 23.03.2021 23:45 GÜNCELLEME 23.03.2021 23:45
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, katıldığı canlı yayında Kabine değişikliğine ilişkin "Sayın Cumhurbaşkanımız ekibiyle beraber yeni bir düzenleme yapacaktır, yeni bir düzenlemeye gidecektir. Önümüzdeki günlerde bunu göreceğiz" açıklamasında bulunmuştu. CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova ve Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Kabine değişikliğiyle ilgili son kulis bilgilerini canlı yayında paylaştı.

"KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ KONGREDEN SONRAYA KALDI"

CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova kongre hakkında şu bilgileri paylaştı: Tabanın da dikkate alabileceği bir takım akil isimlerin ağırlıkta olabileceği değerlendiriliyor. Gerçekte kaç bakanlık değişecek ve bu değişim hangi yönde olacak tek isim biliyor, o da Cumhurbaşkanı Erdoğan... Bugünse konuşulanlar kongreden sonraya kaldığı Kabine değişikliğinin. Ama derin kulislerde ne konuşuluyor. Elbette parti yönetimindeki değişim Kabine'ye de yansıyacak. Parti yönetiminde biraz daha siyaseten ağırlığı olan, günlük siyasi sıcak gelişmelere anında tepki verebilecek, medyada yer bulabilecek, tabanın da dikkate alabileceği bir takım akil isimlerin ağırlıkta olacağı belirtiliyor.

"6 YA DA 7 BAKANLIKTA BİR DEĞİŞİM BEKLENİYOR"

Buna karşılık kabinenin de yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteğiyle biraz daha profesyonel isimlerden oluşması yani yine teknokrat ağırlıklı olması yönünde bir beklenti var. Peki kaç isim değişir? Konuşulanlara göre 6 ya da 7 bakanlıkta bir değişim bekleniyor."

3 BAKANLIK AYRILABİLİR"

Daha öncesinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sırasında birleştirilen bakanlıklar vardı. Turizm - Kültür, Çevre ve Şehircilik, Aile - Çalışma gibi... Bunlar da zamanla ayrılabilir, iş yükü çok fazla oluyor gibi bir takım çekinceler gelmişti gündeme. Bunu da sorguladığımızda görüyoruz ki Aile ve Çalışma Bakanlığı'nın ayrılması yönünde bir irade var şu sıralarda. Ama dediğimiz gibi bunlar hep beklenti.

"CUMHURBAŞKANI 10 GÜNDÜR ANKETLER ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR"

Aile ve Çalışma Bakanlığı'nın ayrılacağı ve buralara iki bakanın atanacağı beklentisi yüksek. Neye göre belirlenecek peki bu isimler? AK Parti sık sık kamuoyu yoklamaları yapıyor. Ve bakanların birer karnesi var diyebiliriz. Ve bu süreçte de Cumhurbaşkanı'nın partiden o kamuoyu yoklamalarını ilişkin bilgileri istediği, son 10 gündür de bunların üzerinde çalıştığı ifade ediliyor. Bakanların performanslarına da bakarak bir değişim gerçekleştirmesini bekliyoruz.

"MKYK'DA ÜYE SAYISI 75'E ÇIKACAK"

MKYK'da üye sayısı 50 ama bu sayının 75'e çekileceği söyleniyor. Yani kadrosunu genişletecek Cumhurbaşkanı. AK Parti'de yerel seçimlerden sonra çok ciddi araştırmalar yapıldı. Analizler doğrultusunda teşkilatta ve parti yönetiminde isimler şekillendi, şekillenecek. İl Başkanları değişirken parti kurmayları seçimden çıkan sonuçları değerlendirdik diyor. Yani biraz daha merkez sağ odaklı bir teşkilat. Son dönemde SP ile temas, Oğuzhan Asiltürk'ü Erdoğan'ın ziyareti, İstanbul İl Başkanlığı'na yapılan görevlendirme dikkat çekmişti. Benim duyumuma göre Cumhurbaşkanının tercihi yine profesyonel bir ekiple çalışmak yönünde. Bakanların daha profesyonel isimlerden oluşması gerektiği üzerinde durduğu ifade ediliyor.

"KABİNE İÇİN BİR DEĞİŞİM BEKLENTİSİ VAR"

Abdülkadir Selvi'nin açıklamaları ise şu şekilde:Bir beklenti var. İnsanlar gece Resmi Gazete'ye girmeden uyumuyorlar. Genel beklenti önce Kongrenin yapılması, MYK'nın belirlenmesi, çok gecikmeden 24 saat içinde parti yönetimi ve kabineyi şekillendirmesi bekleniyor. Kongreden sonra bu değişikliğin olacağı yönündeki değerlendirmeler ağırlık kazandı. Hangi bakanın geleceği ve hangi bakanın gideceği ile ilgili kimsede sağlıklı bilgi yok.

BU İSİMLER NASIL BELİRLENECEK?

Cumhurbaşkanı partiyi 2023'e göre yapılandırıyor, yeni genel başkan yardımcılıkları oluşturuyor. Kabineye geldiğimizde bazı isimleri parti yönetimindeki birikimleri nedeniyle Kabineye taşıyacağı anlaşılıyor. Parti yönetiminden ve özel sektörden isimler olabilir. Teknokrat da siyasi isimler de göreceğiz. Vekillerden çok sayıda genel başkan yardımcısı görür müyüz? Kabinede daha çok sahada olacak isimleri değerlendireceği söyleniyor.Bunun ipuçlarını yarın Cumhurbaşkanı geniş şekilde verecek. Kapsamlı konuşma hazırlandığı yönünde bilgi alıyoruz. İnsan Hakları ve özgürlükler, ekonomi, adalet ve toplumsal refahın arttırılması yönünde parametreleri vermesi bekleniyor.

YORUMLAR 47
  • ismet 3 yıl önce Şikayet Et
    israfı önleme bakanlığı kurulsun maaş istemem yılda 3 milyar tasarruf hemen listesi cebimde kamu hortum gibi para içiyor yazık deyilmi bu millete bir ilçede a ilçesi özel idare var ilçe belediye var karayolları var her biri ayrı hükumet olacak işmi kar yağar belediye ankarada 900 yüz ton tuzu 1 gecede kuru yola atar özel idarelerde 60 yaş altı işçi yok işi yapan taşeron yatan dedem çalışanın 2 katı maaş alir dedimya maaş almadan çalışmaya hazırım listem hazır
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu sayıların artması daha çok israf değil mi?
    Cevapla
  • Nazım KARAMEHMET 3 yıl önce Şikayet Et
    Gerektiğinde israf olmaz, o işe bakan ekip ayrılır. Sadece bakan verilir.
    Cevapla
  • arif 3 yıl önce Şikayet Et
    İç işleri bakanı Sayın Süleyman SOYLU ya dokunmasında diğer bakanlıkları bilmem.
    Cevapla
  • Gurbetçi 3 yıl önce Şikayet Et
    İş yapacak adam kalmadığı için bunlarla idare edeceğiz.
    Cevapla
  • Vatandaşş 3 yıl önce Şikayet Et
    Şu millî eğitimi düzeltecek kahraman ne zaman bulunur acaba.
    Cevapla
  • Düşünen adam 3 yıl önce Şikayet Et
    Bekleyin ben gelince düzelecek...:)
    Cevapla
  • Face 3 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bakanımız şimdiye kadar gelen en iyi bakandır. Öğretmenler olarak bakanımız seviyoruz
    Cevapla
  • Eğitim 3 yıl önce Şikayet Et
    zorunlu eğitim kalkmalı esnaf çırak bulamıyor, liseliler okumam okumam diyerek sınıflarda uyuyor. ilkokul, lise , üniversite eğitimleri birbirini destekler nitelikte olmalı. bizde ilkokul genel, lise nere kazanırsa, üniversite alakasız nere kazanırsa, iş alakasız ne olursa. bunlar düzelsin her şey düzelir.
    Cevapla
  • Yozgatlı 3 yıl önce Şikayet Et
    Öyle bir Yiğit henüz doğmadı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?