Sakıp Sabancı kabri başında anıldı

Sabancı Holding'in 17 yıl önce vefat eden Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen törenle anıldı.

Sakıp Sabancı kabri başında anıldı
Sakıp Sabancı kabri başında anıldı
GİRİŞ 10.04.2021 21:36 GÜNCELLEME 10.04.2021 21:38
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Zincirlikuyu Mezarlığı'nda bulunan Sabancı Aile Kabristanı'nda gerçekleştirilen törene, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı ailesi mensupları, Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Cenk Alper, Sabancı Topluluğu üst düzey yöneticileri ve aile dostları katıldı.

Sabancı Holding CEO'su Cenk Alper'in, törende yaptığı konuşmada, Sakıp Sabancı ile ilgili şu görüşlerini paylaştı:

"Sakıp Sabancı aramızdan ayrılalı 17 yıl oluyor. Onun ortaya koyduğu vizyon ve değerler ışığında, ülkemizi, insanımızı, çalışanımızı ve yaptığımız işi her geçen gün daha ileriye taşıma hedefiyle çalışıyoruz. Sadece başarılı bir iş insanı değil, aynı zamanda bir düşünce insanı olan Sakıp Sabancı, 'Zengin olmak için değil, başarıyı kovalamak için koşuyorum. Koşacağım. Hudutsuz koşacağım' demişti. 'Yeni Neslin Sabancı'sı olarak, 60 bin çalışanımızla onun izinde hudutsuz koşmaya devam ediyoruz. Öncü girişimlerle Türkiye'yle dünyayı birleştirmeyi hedefliyoruz. Onun bundan 17 yıl önce verdiği her öğüdün, büyük bir bilgelik içerdiğini bugün attığımız her adımda, yeniden anlıyoruz. 'Yaptığınız iş farklı olsun' dedi. Onun değerleri ile işlerimizi yönetirken, uzun dönemde üstünlükler sağlayacak şekilde geleceğimizi planlıyoruz. İşin geleceğine uyum konusuna ülkemize öncülük ederken, inovasyona ve yenilikçiliğe odaklanarak, yaptığımız işlerin dünyadaki en iyi örnekler arasında olması hedefliyoruz."

Alper, Sakıp Sabancı'nın "Risk almayı bilin. Cesur olun" sözüne vurgu yaparak, şu ifadeleri kullandı:

"Geleceğe koşarken, onun bize öğrettiği gibi, çağımızın gereklerini yakalamak için her zamankinden daha hızlı koşuyoruz, daha çok çalışıyoruz. Bizlere kazandırdığı ileri görüşlülük ve liderlik özellikleri sayesinde, geleceğin ihtiyaçlarını çok daha iyi görüyor ve ortak akılla sürdürülebilir çözümler üretiyoruz. 'Fikirlerinizden ve değer yargılarınızdan fedakarlık etmeyin. Etmeyin ki önce aileniz ve yanınızda çalışanlar, sonra iş yaptıklarınız ve çevreniz size güvensin' dedi. Güven vermenin ve o güveni hak etmenin ne kadar değerli olduğunu biliyoruz.

Türk sanayisinin kalkınmasında çok önemli bir role sahip olan Sakıp Sabancı, 71 yıllık hayatı boyunca 'güvenilir bir insan' olmayı ilk sırada tuttu her zaman. Çalışanları onu omuzlarında taşıdı, sadece iş dünyasının değil, halkın kahramanı oldu. Çünkü her zaman çalıştı, insanı sevdi, işini sevdi, ailesini sevdi, ülkesini sevdi. Bugün biz de sizin izinizde, 'Yeni Neslin Sabancı'sı olarak sizin değerlerinizin takipçisi olarak, ülkemiz için iyilikler yaratmaya koşuyoruz. Koşacağız. Aynı sizin gibi, hudutsuz koşacağız. Sizi bir kez daha şükranla, minnetle ve saygıyla anıyoruz."

İŞ İNSANI SAKIP SABANCI, VEFATININ 17'NCİ YILINDA ANILIYOR

Türkiye’nin kalkınma yolculuğuna katkı sunan, yaşamıyla, başarılarıyla, iş ilişkileriyle genç, yaşlı herkese bugün dahi örnek olan, halkla kurduğu samimi ilişkiyle de gönülleri kazanan Hacı Ömer Sabancı Holding Başkanı Sakıp Sabancı, 71 yıllık ömründe sayısız eser bıraktı.

İş insanı Sakıp Sabancı, İstanbul’da 10 Nisan 2004’te 71 yaşındayken hayata veda etti.

Hacı Ömer ve Sadıka Sabancı çiftinin ikinci çocuğu olan Sakıp Sabancı, 1933 yılında Kayseri'nin Akçakaya köyünde doğdu.

1957 yılında Türkan Civelek ile evlenen Sakıp Sabancı’nın Dilek, Metin ve Sevil adında üç çocuğu oldu.

Çok genç yaşlarda, Bossa Un Fabrikası'nda veznedarlıkla iş hayatına başlayan Sabancı, daha sonra sırasıyla Ticaret Müdürü ve Bossa Tekstil İşletmesi Müdürü oldu. Babasının 1966 yılında vefatının ardından yapılan ilk genel kurul toplantısında Sabancı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirildi.

1964 yılından itibaren, 25 yıl süreyle Adana ve Kocaeli Sanayi Odaları ile Türkiye Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği Üyeliği ve Başkanlığı yaptı. 1986 yılında TÜSİAD'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstlenen Sakıp Sabancı, 1987-1990 yılları arasında TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığı’nı yaptı.

HAYATI BOYUNCA ALDIĞI BİRÇOK ÖDÜL İLE ONORE EDİLDİ

Sakıp Sabancı'ya 1984'te Eskişehir Anadolu Üniversitesi, 1986'da New Hampshire Üniversitesi (ABD), 1992'de İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi, 1993'de Kayseri Erciyes Üniversitesi, 1997'de İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, KKTC Girne Amerikan Üniversitesi, Edirne Trakya Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi, 1998'de Washington Southeastern Üniversitesi (ABD), 1999'da Çukurova Üniversitesi ve 2002'de Kırıkkale Üniversitesi tarafından "Fahri Doktorluk" unvanı verildi.

Sakıp Sabancı, ayrıca 1987 yılında "Belçika Kraliyet Nişanı" ve 1992'de Japon Hükümeti tarafından verilen "Kutsal Hazine Altın ve Gümüş Yıldız Nişanı" ile, 2000 yılında Sabancı Üniversitesi Müzesi'ne bağışladığı ve "Altın Harfler" adı altında Türk Hat eserlerinin ve tablolarının ilk defa Louvre Müzesi'nde sergilenmesini sağlayarak Fransa'da Türk kültürünü tanıtmadaki başarılı katkılarından dolayı Fransız Hükümeti tarafından "Legion d'honneur" Şeref Nişanı ile onurlandırıldı.

Sakıp Sabancı'ya 1997 yılında Cumhurbaşkanı tarafından "Devlet Üstün Hizmet Madalyası", İsviçre-Zürih'teki Avrupa Ekonomi Enstitüsü tarafından "Avrupa Kristal Dünya Ödülü" ve Hukukun Egemenliği Derneği tarafından da "Kaliteli İnsan Onur Ödülü" verildi.

Sakıp Sabancı 1999 yılında New York'da Friends of the American Board Schools in Turkey (FABSIT) tarafından verilen "Yılın İşadamı Ödülü"nü, Türk-Amerikan İşadamları Derneği (TABA) tarafından verilen "Türkiye Tanıtım Ödülü"nü aldı.

Türkiye genelinde birçok caddeye "Sakıp Sabancı" adı verildi. Sakıp Sabancı Türkiye'de Artvin, Erzurum, Kırıkkale illeri ve Torbalı beldesi ile ABD'de New Hampshire, Houston ve Beverly Hills kentlerinin "Fahri Hemşehrisi" seçildi.

SABANCI KİTAPLARINA HAYAT TECRÜBESİNİ YAŞATTI

Sakıp Sabancı'nın, İşte Hayatım (1985), Para Başarının Mükafatıdır (1985), Gönül Galerimden (1988), Rusya'dan Amerika'ya Gezdiklerim Gördüklerim (1989), Ücret Pazarlığı mı Koyun Pazarlığı mı? (1990), Değişen ve Gelişen Türkiye (1991), Daha Fazla İş Daha Fazla Aş (1993), Doğu Anadolu Raporu (1995), Başarı Şimdi Aslanın Ağzında (1998), Hayat Bazen Tatlıdır (2001), Sakıpname (2002) Bıraktığım Yerden Hayatım (2004), Her Şeyin Başı Sağlık adlı kitapları yayınlandı. İşte Hayatım kitabı İngilizce ve Japonca’ya, Değişen ve Gelişen Türkiye kitabı İngilizce’ye çevrildi.

Hayatını kaleme aldığı kitabında Sabancı, “Yeniden dünyaya gelsem, gene sanayici olurdum. 'Cumartesi, pazar yok, bu ne kadar ağır iş' diyorum, ama gene bu işi yapardım” sözleriyle sanayiciliğe duyduğu aşkı ifade ediyor.

Üretim yapan, istihdam yaratan, vergisini veren, ülkesi için çalışan işadamının saygınlık kazanmasına öncülük ettiğini aktaran Sabancı, ülkede yapılan her eserin asıl sahibinin millet olduğunu vurguluyor.

YORUMLAR 2
  • Ata sevinç 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin inşaallah.Mekanı Cennet olsun inşaallah.
    Cevapla
  • vatansever 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah Rahmet eylesin. vatansever müslüman insan. mekanı cennet olsun. . keşke Tüpraşı da Sabancılar alsaydı.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor