Demir Bank'ı kim batırdı?

Demir Bank dahil 13 bankanın batmasına sebep olan CHP ve 128 milyar yalanının sözcüsü Faik Öztrak, 2001’deki vurgunları unutmuşa benziyor.

GİRİŞ 22.04.2021 10:56 GÜNCELLEME 22.04.2021 13:30
Bu Habere 100 Yorum Yapılmış

Kişi kendinden bilir misali, Demir Bank dahil 13 bankanın batmasına sebep olan CHP ve 128 milyar yalanının sözcüsü Faik Öztrak, 2001’deki dolar vurgunlarına nasıl aracılık ettiğini unutmuşa benziyor. 

Gazeteci Mustafa Yıldız ile Ülke'de Bugün programının konuğu Ak Parti MKYK Üyesi ve Sosyal politikalar Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Resul KURT, Merkez Bankası’nın rezervleri üzerinden yürütülen algı operasyonunu ve arkasında yatan sebepleri gözler önüne serdi. 

"52 MİLYARIN TAMAMIYLA DÖVİZ ALDI" 

Resul Kurt, "Aslında anlıyorlar ama işlerine gelmiyor. Çünkü almış oldukları talimat o. Bunu köpürtelim…" diyerek, "Asla buharlaşan bir para olmamış. Bu dönemde… Ama bakın Sayın Faik Öztrak’ın BDDK Başkan Yardımcılığı yaptığı 2000 yılına baktığınız zaman, paraların dalgalı kura geçmeden önce nasıl çok küçük bedellerle satıldığını yine dalgalı kura geçmeden önce dönemin Merkez Bankası başkanının bütün parasını hatta vade sonuna bir haftadan biraz uzun 8-10 günlük dönem için bile vadenin bozulduğunu ve dövize geçildiğini görüyoruz. Dönemin parasıyla 52 milyarın tamamıyla döviz alıyor. Dalgalı kura geçmeden hemen önce..." açıklamasında bulundu.

DEMİR BANK'IN VEBALİ FAİK ÖZTRAK'A YETER 

Kurt, "Yani o dönemde batırılan Demir Bank var. Demir Bank’ın vebali Faik Öztrak’a yeter. Türkiye’de 19-20-21 Şubat tarihlerinin tarihini okumadan bugün yapılan işlemleri anlayamayız. Bakın bugün o insanlar 2000 yılında nasıl paraların bir gün içinde buhar olduğunu biliyor. Çünkü kendileri buharlaştırmış… Bu buhar olan rakam için 200 milyar dolar, 300 milyar dolar, 400 milyar dolar diyebilirsiniz… Farklı farklı rakamlar…" ifadelerini kullandı.

Faik Öztrak ve Kemal Derviş

"Bununla ilgili bakın Meclis Komisyonu kuruldu. TBMM’de araştırma komisyonu kuruldu. Ve çok ilginçtir Demir Bank’ın bilerek batırıldığını." diyen Kurt, "Yani Demir Bank’a çok yüklü miktarda hazine bonosu, devlet tahvili aldırılıyor. Ve paraya sıkıştığında da para verilmiyor. Yani bugün her akşam baktığınız zaman Merkez Bankası bankalara, piyasaya 50 milyar lira, 60 milyar lira… Para veriyor her akşam. Bankacılık işlemlerini devam ettirebilmesi için… Ve o gün bir kuruş verilmiyor Demir Bank’a, Banka batıyor." dedi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak

NERDE BU PARA?

"Buharlaşmanın buharlaştırmanın üstadı bunlar." diyen Kurt, "Ucuz dolar satmanın üstadı bunlar. Kemal Kılıçdaroğlu SSK Genel Müdürü, Faik Öztrak BDDK Başkan Yardımcısı, sanki çok büyük iş yapılmış gibi hemen Hazine Müsteşarı yapılıyor. Hangi başarın varda seni Hazine Müsteşarı yapıyorlar… İnsana sorarlar 13 tane banka batırmışsın, 13 bankanın vebali bunların üzerinde..." değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomist Kurt, "Buharlaşma yok, sizin kendi milletvekiliniz söyledi… İlhan kesici söyledi. Devletin hesabında giren belli çıkan belli, aldığı belli sattığı belli. Gerekirse döviz alır gerekirse döviz satar…" dedi.

FAİK ÖZTRAK KİMDİR?

2001 büyük ekonomi krizini tetikleyen ucuz döviz vurgununda büyük rolü olan Faik Öztrak, 30 Ağustos 2000 tarihinde atandığı Bankacılık ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyordu. 

AK Parti İktidara gelince Faik Öztrak, 21 Nisan 2003 tarihinde Hazine Müsteşarlığı görevinden ayrıldı. 2007 ve sonrası her seçimde CHP’den milletvekili yapılan Öztrak, şu an CHP sözcüsü olarak görev yapıyor.

VURGUN NASIL BAŞLADI?

Bankalararası piyasada gecelik faiz oranı yüzde 1000’in üzerine fırladığı kriz günlerinde, kamu bankaları büyük zarara uğratılıp temerrüde düşürülürken, bir yandan da yandaş özel bankalara bir gecede milyar dolarlar kazandırıldı.

Ahmet Necdet Sezer ve Bülent Ecevit

Bir aylık sürede yaşanan çalkantılı vurgun sürecinin fitilini; 19 Şubat 2001 tarihli Milli Güvenlik Kurulu toplantısında dönenim Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Başbakan Ecevit’e Anayasa kitapçığı fırlatması ateşledi.

KAMU BANKALARINI BATIRDILAR

Bu devlet krizinin ardından ekonomik kriz, yıkıma dönüştü. Aynı gün 7 milyar doların üzerinde döviz talebi ortaya çıktı. 20-21 Şubat 2001 tarihlerinde Merkez Bankası, piyasaya TL vermeyi durdurdu. Bu karar, piyasaya katrilyonlarca lira borcu olan kamu bankalarının sonunu getirdi. Kamu bankaları, özel bankalara olan borçlarını ödeyemedi ve temerrüde düştü. Birkaç gün içinde kamu bankalarına yaklaşık 1 katrilyon liralık ek faiz faturası çıkarıldı. 21 Şubat 2001 günü Hazine, 3,9 milyar lira ile Cumhuriyet tarihinin en büyük ödemesini yapmak zorunda kaldı. Hazineden parayı alanlar dövize hücum etti.

FAİK ÖZTRAK HAZİNE MÜSTEŞARI YAPILDI

TL’nin değerini bir gecede yarı yarıya düşüren finansal krizin ardından 13 Mart 2001'de Dünya Bankası’nda çalışan Kemal Derviş, “krizin üstesinden gelmesi için” Ecevit Hükümeti’nde Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı yapıldı. Bu adım, Türkiye’nin ekonomisine yurt dışından kayyum atanması olarak yorumlandı. 

Derviş, Türkiye’de bakan olarak göreve geldikten üç gün sonra yani 16 Mart 2001 tarihinde Faik Öztrak’ı Hazine Müsteşarı yaptı.

IMF’NİN ÇANTACISI GİBİ DAVRANDI

Derviş’in bakanlığı döneminde IMF ve Dünya Bankası’yla yapılan görüşmeleri yürüten heyette Faik Öztrak hep yer aldı. IMF, bu süreçte Türkiye’ye borç para vermek için Türkiye ekonomisini dışa bağımlı kılan yasaları dayattı. Nitekim Kemal Derviş, Ağustos 2002’de bakanlıktan ayrılırken yerine Faik Öztrak’ı önerdi.

TÜRKİYE’YE BÜYÜK FATURA ÖDETTİLER

Kemal Derviş’in Ekonomi Bakanı, Faik Öztrak’ın ise Hazine Müsteşarı olarak birlikte görev yaptığı 1,5 yıllık dönemin Türkiye’ye faturası çok ağır oldu.

Şu anda yüzde 19 olan politika faizleri yüzde 190’ları gördü. 13 banka batırıldı ve el konuldu. Yalnızca 2001’de 40 bin kişi işsiz kaldı. 28 Şubat darbesi ile 2001 krizinin Türkiye’ye doğrudan ve dolayı maliyetlerinin toplamı 400 milyar dolar oldu Zenginlerin servetine servet kattığı bu dönemde hem devletin kasası boşaltıldı hem, Türkiye büyük bir borç yükünün altına sokuldu. Geniş halk kitlesi yoksullaştı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 100
  • Pazarcı 2 yıl önce Şikayet Et
    O zamanlar ben küçüktüm bi pazarcı dolar borcu alıp dolar bir anda 100 katı artınca ödeyememiş. Pazar kamyonetinin içinde kendini yakıp intihar etmişti. TV den izlemiştim. Küçük çocukları da vardı.
    Cevapla
  • Esas 2 yıl önce Şikayet Et
    Devletimizde her kuruş kayıt altındadır. Misal bir ihale alan firma iş yaptıktan sonra aylık hakedişinde ne kadar, hanği miktarda iş yapmış bunu belgeler. Yapılan işin metrajları, tutanakları cetvelleri düzenlenir. Firma ile işi takip eden birimlerde görevli amir memur genel müdür hakedişi imzalar ve ödeme emri tanzim edilir. Sonra para ilğili firmanın hesabına yatar. Her ödenen para kuruşu kuruşuna kayıt altındadır. Esas bu bağlamda müdafaa 121 milyar tl nın nerede olduğunu açıklayamıyor. Bunun korkusu ile 128 milyar dolar nerede yalanına sarılıyorlar. Müdafaa 121 milyar tl yi kimlere aktardı. Esas üzerinde durulması gereken budur
    Cevapla
  • vedat 2 yıl önce Şikayet Et
    Faik öztrak denen adam tam bir "ballı badem" siyaset tarihinin en ballı , en avantacı ailenin çocuğu . bunlar sülale boyu devletteler ve devleti yıllardır sömürüyorlar. Gözlerine dizlerine dursun, beyaz Türklerin temsilcisi hainler.
    Cevapla
  • Serdarrr 2 yıl önce Şikayet Et
    CHP gibi bir muhalefetin varsa düşmana gerek yok.
    Cevapla
  • Dooruyu gonuşan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu ulkenin tek belasi chp dir. Dolar ve yuro nun boyle yukselmesinin tek sebebi chp ve kilictarogludur ve mansur yavastir ve ekremdir. Nokta.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması