Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan ABD Başkanı Biden'e tarih dersi!

ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarına ilişkin yayımladığı mesajda kullandığı ‘soykırım’ ifadesine ünlü tarihçi, Prof. Dr. İlber Ortaylı’dan tepki geldi.

Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan ABD Başkanı Biden'e tarih dersi!
Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan ABD Başkanı Biden'e tarih dersi!
GİRİŞ 28.04.2021 08:30 GÜNCELLEME 28.04.2021 08:30
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Ortaylı, “Dünya soykırım kavramını genişletmek istiyor, oysa her karşılıklı çatışma soykırım değildir. ‘Soykırımdır’ diyenler kendi tarihsel suçlarını örtbas etmek ve bu yolla da suçlarını hafifletmek istemektedir” dedi ve Türkiye’nin yapması gerekenleri anlattı.

nlü tarihçi, Prof. Dr. İlber Ortaylı 1981’de Reagan’dan sonra 40 yıldır hiçbir ABD Başkanının, Türkiye’ye yönelik böylesi ağır bir suçlama getirmemesini, ‘soykırım’ ifadesini kullanmamasını Türkiye’nin ABD ve Türkiye’deki güçlü dostlarına bağladı ve şöyle devam etti: “Kimdi bunlar? Hem ABD hem de Türkiye’deki güçlü Yahudi lobisinden bahsediyorum. Bugün artık bu güçlü dostlarımız yok. Türkiye’de gelişen lüzumsuz bir antisemitizm Türkiye’yi sarmakta ve neticelerinden biri de işte bu.

"TELAFFUZ EDİLMESİ KOLAY DEĞİLDİR"

Gelelim bugün olduğumuz noktaya; dünya arenasındaki siyasetçilerin- parlamenterlerin ve halkların ağzında ‘1915 olayları, Türklerin Hıristiyanlara yönelik haçlı seferidir, soykırımdır’ gibi laflar var. Oysa soykırım ağır bir suçtur ve telaffuz edilmesi de öyle kolay değildir. Dünyada en büyük soykırım Yahudi soykırımdır, sonrasında çingenelere uygulanan soykırım gelir. Naziler Yahudilerle birlikte çingeneleri de toplayıp, günahsız insanları, konsantrasyon kamplarında sistematik şekilde yok etti. Buna soykırım denir. Şimdi dünya soykırım kavramını genişletme derdinde. Yaşanan her karşılıklı katliam ‘soykırım’ değildir. Bir imparatorluğun yıkılışında yaşanan, bu gibi çatışmaların hepsini ‘soykırım’ çatısı altında toplamaya çalışmak bu işi yapanların suçlarını örtbas etmek ve bu yolla suçlarını hafifletmek istemekten kaynaklıdır.

"SOYKIRIM DİYEN TÜRK TARİHÇİLER BİLGİSİZ"

Türkiye’deki tarihçilerin de neye soykırım denilip denilmeyeceğini iyi bilmesi, olayları iyi araştırması gerekmektedir. Bugün Türkiye’de de 1915 olaylarını ‘soykırımdır’ diye tabir eden tarihçiler var ve inanın bir broşürlük kadar bile bilgileri yok. Bir şey bilmiyor, konuşuyorlar. İlgili literatürler Türkçe’ye çevrilmemiş. Nereden anladın da okudun? ‘Bu Osmanlı’nın işidir biz Türkiye Cumhuriyetiyiz’ diyenler var. Buna dünyada kimse inanmaz.

"BİR KISIM BUNU İLERİCİLİK ZANNEDİYOR"

Böyle bir argümanla Türkiye’yi savunmazsınız. Uygulanacak yaptırım ve belaları da savuramazsın. Böyle ucuzlukların lüzumu yok. Bir kısım bunu Cumhuriyetçilik, ilericilik zannediyor. Bir kısım da ‘Bu ittihatçıların işidir, Müslümanların böyle bir durumla işi olmaz’ havasında. Bunlar Türkiye’nin hataları. Düşman sayısını arttırmakta üstümüze yok.”

"TRUMP’TAN TEK FARKI AŞI BÜTÇESİYDİ"

“Biden şu an vaat ettiklerinin hiçbirini yapacak durumda değil. Geldi geleli Trump’tan farklı olarak tek yaptığı aşı konusunda bütçe vermekti. Şimdi aldığı ikinci sayı da bu oldu. Adama puanı biz kazandırdık.”

"TÜRKİYE ACİLEN BİR ARAŞTIRMA GRUBU KURMALI"

Prof. Dr. İlber Ortaylı “Her 24 Nisan’da, aynı meselenin önümüze ısıtılıp ısıtılıp gelmemesi için, Türkiye’nin aciliyetli olarak enternasyonal nitelikli bir araştırma grubu, ki buna Ermeni alimleri de dahil, kurması ve çalışmaya başlaması şarttır” diyor: “Bu konuyla ilgilenen Türklerin yapacağı ilk iş Ermeni lisanını öğrenmek, edebiyatını, tarihini tetkik etmektir. Müspet yolla o kültürün içine girerseniz söyleyeceğiniz sözün dinlenmesi daha büyük olasılıktır. Tüm dünya ile çatışamayacağımıza göre söyleyecek sözümüzün olması şarttır. Zira, yarın öbür gün davalar başlayacak. Bizi kaç avukat savunabilecek? O nedenle meselenin derinine inmemiz gerek.”

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 42
  • emre19 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne ermeni katliamı.Bizim o kadar Buyuk elcimiz. din gorevlisi. sivil insanlarımızı asala kopekleri batının kıskırtmasıyla katletti sehit etti. biz oyle katiamcı bir devlet olsak o gunlerde istanbulda ve yurdun her yerinde kana kan der bir sürü ermeniyi katlederdik. kimsede bir şey diyemezdi. bu asil millet ne yaptı ayrım yapmadan ermeni milletvekili secdirip meclisine yolladı daha bir sürü devlette gorev verdi. huzur içinde o gunde yasadılar bu gunde Eli silahlı olan silahı osmanlıya çevirmis komitacılarıda o gunde bas tacı yapmayız bu gunde yapmayız.herkes biraz tarihi okuyacak. kuru siyasetle dogrulara ulaşamassınız. by bidon...
    Cevapla
  • Türk... 2 yıl önce Şikayet Et
    Ermeni katliamini anlatan MÜZE kurun ,sanal olarak da Dünyaya izletin,gezdirin...Ermeni Diasporasının yalanları karşısında adım atın...
    Cevapla
  • 16 Hüdavendigar 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu işin tek çözümü var ekonomik ve askeri olarak güçlü olmak, haklı olmak yetmiyor maalesef. Yok yahudi dostlarımız sayesinde bu zamana kadar tanımamışlar filan buna kargalar bile güler, Irak ı abd ye kim işgal ettirdi Suriyeyi kim karıştırdı pkk- pyd in en büyük destekçisi kim?Ayrıca bu zamana kadar geciktirmeleri Türkiye den yüklü tavizler koparmak adına idi bizi sevdikleri için değil Kafirden adalet ve insaf beklemek güneşin batıdan doğmasını beklemek gibidir. Biz yapmadığımız soykırımdan sorumlu tutuluyoruz ama onların yaptıklarını soran yok.Onların önünde eğildikleri tek şey güç tür.
    Cevapla
  • Emre 19 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerkanin baydeinin susturmak kolay, önemli olan Türkiye'de yaşayan Türk vatandaşı görünümlü, hepimiz ermeniyiz,diyen baydina bile taş çıkartan Ermeni sevicilerini asıl susturmak önemli,esas Ermeni vatandaşı Osmanlıya biz bagliydik katliamı Türkler değil Ermeni komitacilar yaptığını haykırıyor sırf ikdidari ve Türkiye'yi zora sokmak için bizim Ermeni görünümlü burutusler ermenicik oyunu oynuyorlar.
    Cevapla
  • Salih 2 yıl önce Şikayet Et
    Hemen kardeş, senin emrin olur hemen referandum yapıyoruz. Şu mübarek ayda aklına bunlar mı geliyor, hayret birşeysin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor