Boğaziçi’nden fethin yıl dönümünde anlamlı ziyaret

Boğaziçi Üniversitesi Şehitlik Araştırmaları Topluluğu, İstanbul'un fethinin yıl dönümünde, fethe katılan ilk askerlerden şehit düşenlerin mezarlarının yer aldığı, kampüs sınırlarındaki Rumeli Hisarı Şehitliği’nde anma töreni düzenledi.

Boğaziçi’nden fethin yıl dönümünde anlamlı ziyaret
Boğaziçi’nden fethin yıl dönümünde anlamlı ziyaret
GİRİŞ 29.05.2021 23:45 GÜNCELLEME 29.05.2021 23:45
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Törene Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu ve Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ile Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez de katıldı.  

Boğaziçi Üniversitesi Şehitlik Araştırmaları Topluluğu, İstanbul'un fethinin 568’inci yıl dönümünde, fethe katılan ilk askerlerden şehit düşenlerin mezarlarının yer aldığı ve Avrupa kıtasındaki ilk Müslüman Türk mezarlığı olarak tarihe geçmiş olan, İslam dünyasında da Uhud'dan sonra ikinci toplu şehitlik olarak bilinen Rumeli Hisarı Şehitliği’nde anma töreni düzenledi. Boğaziçi Güney Kampüs içerisinde bulunan şehitlikte İstanbul'un fethinin 568’inci yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen törende, şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi.

“GEÇMİŞSİZ BİR GELECEĞİ TASARLAMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu, törende yaptığı konuşmada, Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüste yer alan şehitliği ziyaretinde İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif’in “Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı / Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı” mısralarının tam manasıyla anlamını kazandığını vurguladı. Prof. Dr. Melih Bulu sözlerine şöyle devam etti:

“Biz buralardan hep gelip geçiyoruz, hemen şurada pazar kurulmuş ama hiç kimse farkında değil burada böyle önemli bir şehitlik olduğunun; herkes geçip gidiyor. Buraları tanıtmamız, herkese anlatmamız lazım. Burada dünya tarihinin de bir kırılma noktası yaşandı. İstanbul'un fethinin hazırlıkları burada yapıldı. İlk muharebeler burada oldu. O yüzden çok kıymetli bir alan burası. Mutlaka bunun bilincinde olmamız lazım. Çünkü eğer biz bu bilince sahip olmazsak belki buralar da tarumar olup gidecek. Oysa bizim bu bilince sahip olup buraları ihya etmemiz lazım. Geçmişi bilerek geleceğe bakmamız lazım. Yoksa geçmişsiz bir geleceği tasarlamak zaten mümkün olmaz. Tasarlansa bile o bizim tasarladığımız bir gelecek olmaz. Boğaziçi Üniversitesi Şehitlik Araştırmaları Topluluğu'na bu etkinlik için teşekkür ediyorum. Kampüsümüz içinde yatan ve İstanbul'a hizmet etmiş şehitlerimize de Allah'tan rahmet dilerim."

“ÖNEMLİ BİR MİHENK TAŞI”

Boğaziçi Yöneticiler Vakfı Müdürü İbrahim Ethem Gören şehitlik tarihiyle ilgili çeşitli bilgiler paylaşarak 1451 yılında Bizans’ın gerçekleştirdiği ani bir baskınla 80 ila 100 civarında Osmanlı askerinin bu mekânda şehit olduğunu ve bu askerlerin İstanbul'un ilk fetih şehitleri olduğunu belirtti. İbrahim Ethem Gören sözlerine şöyle devam etti: “Burası İslam tarihinde Uhud'dan sonra ikinci toplu şehitlik. Burası Boğaziçi Üniversitesi için olduğu kadar Türkiye'nin ve İslam coğrafyasının da önemli bir mihenk taşıdır."

Boğaziçi Üniversitesi Şehitlik Araştırmaları Topluluğu Kurucu Başkanı Esra Öz, 2016'dan bu yana faaliyet gösterdiklerini, özellikle yılın bu günlerinde anma programı yapmayı daha kıymetli bulduklarını, diğer zamanlarda da vatandaşlara burayı tanıtmak için uğraştıklarını ifade etti. Bu sene üçüncü anma programını gerçekleştirdiklerini belirten Öz, 2019 yılında anma için geldiklerinde şehitliğe giremediklerini, bu durumun kendilerini yaraladığını ve üzdüğünü dile getirdi. Öz, şehitliğin hak ettiği değere daha fazla ulaşması ve herkes tarafından bilinir hale gelmesi temennisinde bulundu.

YORUMLAR 10
  • Hayrettin Hangül 2 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Rektörümüzden Allah razı olsun. Türkiye nin en saygın üniversiteleri inşallah bundan sonra atalarının mirasına ve ondan devraldığı ilmi ve manevi mirasa hizmet edecek. Şehitlerimizin ruhları şad olsun.
    Cevapla
  • Remzi 2 yıl önce Şikayet Et
    163 yillik Boğaziçi tarihinde ilk defa bir rektör kampüsün icindeki şehitliği ziyaret etti !!!
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    2019 şehitlige girememişler daha yeni girdiler gördüler inşallah yaparlar ve tertemiz olur
    Cevapla
  • mahmuthan 2 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun sayın rektör.inadına zulüm 1453 te başladı diyenlerin karşisındayız.Yaşaısn Osmanlı .yaşasın Fatih.yaşasın Türkiye Cumhuriyeti.
    Cevapla
  • Yorumcu54 2 yıl önce Şikayet Et
    Bugüne kadar kimsenin haberi bile yoktu belki bu şehitlikten. Çünkü Boğaziçi üniversitesi Kandilin eğitimmerkezi olmuştu. İnşaallah Melih hoca buraya yönelik bir çalışma yapar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kassam görüntüleri yayınladı, İsrail karıştı! Netanyahu’nun evinin önüne yığıldılar
Meral Akşener AVM gezisinde görüntülendi