İllere göre normalleşme başlıyor...

1 Haziran’dan itibaren vatandaş ve esnaf rahatlama beklerken temkini elden bırakmayan uzmanlar, yüksek Kovid-19 vaka sayısına sahip illerde önlemlerin bir anda kaldırılmasının uygun olmayacağı görüşünde...

GİRİŞ 30.05.2021 08:30 GÜNCELLEME 30.05.2021 08:53
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Türkiye, 1 Haziran’dan itibaren Koronavirüsle mücadelede yeni bir döneme giriyor. Bilim Kurulu’nun tavsiyelerinin yarın gerçekleştirilecek Bakanlar Kurulu’nda değerlendirilerek netleşmesi beklenirken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın  “yasaklamaları daha azaltan ama kişisel koruyucu tedbirleri daha yoğunlaştıran bir döneme girileceği” yönündeki açıklamaları beklentileri yükseltti. 1 Haziran sonrası kademeli normalleşmenin nasıl sürdürüleceği ise Bilim Kurulu’nun yaptığı değerlendirme ve tavsiye kararları da dikkate alınarak yarın toplanacak Cumhurbaşkanlığı Hükümeti kabinesinde kararlaştırılacak.


 

Bakan Koca normalleşme için mesajı verdi! 81 ilden açıklamalar peş peşe geliyor...Bakan Koca normalleşme için mesajı verdi! 81 ilden açıklamalar peş peşe geliyor...


AÇIK ALANA DESTEK 

Konuya ilişkin Milliyet’e değerlendirmelerde bulunan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan Odabaş, Bakan Koca’nın dışarı çıkıldığında 2 metre mesafede başka kimse yoksa maske takılmasına gerek olmadığına dair sözlerini hatırlatarak, “Açık alanların desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Açık alanda ve 2 metre mesafenin korunduğu noktada biraz daha rahat davranılabilir” dedi.

Ancak kapalı ortam ve mekanlarla ilgili tedbiri elden bırakmamak gerektiğine işaret eden Odabaş, “Kalabalık ortam, kapalı mekan ve kötü havalandırma toplumsal bağışıklık düzeyimiz yüzde 75’in üzerine çıkana kadar, halen büyük bir risk taşıyor. Bu mekanlardan kaçınılması, uzak durulması, bulunulan sürenin 10 dakikadan aşağıda tutulması, gerekli değilse kapalı alanlara girilmemesi vatandaşımızda dikkat etmesi gereken en önemli konu” uyarısını yaptı.

KENTE GÖRE ÖNLEM 

1 Mart’ta olduğu gibi, 1 Haziran’dan itibaren illerin risk durumuna ve bunu gösteren renklendirilmiş haritaya göre atılıp atılmayacağına ilişkin soru üzerine de Odabaş, şunları kaydetti:

“En son renklendirilmiş harita mart ayında açıklandı. Kısmi ve tam kapanma dönemlerinde de tüm Türkiye genelinde uygulamalar oldu. Açıkçası bu şekliyle devam edip etmeyeceğinin kararı kabinede netleşecek diye düşünüyorum. Yüksek riskli olan illerde İl Hıfzıssıhha kurulları halen yetkili. Daha farklı önlemler de alabilirler. Bu pandeminin başından beri işleyen bir sistemimiz aslında. Kümelenmelerin olduğu, vaka sayılarının yoğun olduğu il ve ilçeler için farklı önlemler de alınabilir.”

AÇIK ALANLARDA MASKE KULLANIMI 

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, TRT Haber’de işletmelerin yeniden faaliyete geçebileceğine inandığını, bu durumun vaka sayılarındaki düşüş ve aşılamanın artmasıyla oluşabileceğini ifade etti.

İlhan “Açık alanlarda, belki 1 Haziran’dan sonra, çok kalabalık olmayan yerlerde maske kullanımı azaltılabilir. Ancak kapalı alanlarda sonbahara kadar maske takmaya kesinlikle devam etmeliyiz. Pazar yerine gittiğimizde mesela maske takmamız gerekiyor. Boş bir caddede işe, okula giden kişiler maske konusunda esnek davranabilir. Mutlaka yanımızda maske olmalı. Toplu taşımalarda maskenin geçerli olacağını düşünüyorum” dedi.

TEMASLI ŞARTLARI DEĞİŞTİ 

Bilim Kurulu tarafından hazırlanan rehberde, daha önce 10 gün olan yakın temaslıların karantina süresi yeniden 14 güne çıkarıldı. Rehberde yüksek riskli temas ile ilgili kriter de değişti. Daha önce maske takma kurallarına uyulmadan 1,5 metreden daha yakın mesafede, 15 dakikadan uzun süreli temas yüksek riskli temas olarak kabul ediliyordu.

Yapılan değişiklikle mesafe 2 metreye çıkarıldı ve süre 10 dakikaya düşürüldü. Daha önce Kovid-19 tanısı almış ya da iki doz aşı olmuş kişiler, tanı aldığı ya da 2. aşı dozunun 14. gününden sonraki 3 ay içerisinde bir Kovid-19 vakası ile yakın temaslı olması durumunda karantinaya tabi tutulmuyorlardı. Yapılan değişiklikle artık bu kişiler de karantinaya alınacak. 7. gün yapılan PCR testi sonucu negatifse karantinadan çıkacaklar.

Değişiklikle PCR pozitif kişilerde de izolasyon süresi 14 gün olarak belirtildi. Ancak en az üç gün ateş ve diğer klinik belirtisi olmayan kişilerde 10. günde yapılan PCR testinin sonucu negatifse izolasyon sonlandırılacak.

Daha önce rehberde Güney Afrika (501Y.V2 veya B.1.351); ve Brezilya (P1) varyant suş ile enfekte pozitif vakaların izolasyonu en erken 10. güne kadar devam ettiriliyor ve 10. günde PCR testi ile negatiflik görülmesi halinde 10. günün sonunda izolasyon sonlandırılıyordu.

PCR testi yapılmadığı veya yapılamadığı durumlarda ise izolasyon 14. günün sonunda sonlandırılıyordu. Yapılan değişiklikle Güney Afrika, Brezilya varyantları veya Sağlık Bakanlığı tarafından tehdit edici, olarak tanımlanmış varyantlarda izolasyon süresi 14 gün olacak. Bu süre sonunda PCR testi pozitif olursa izolasyon süresi 20 güne kadar uzatılacak.

MİLLİYET

YORUMLAR 33
  • Reis.paşa 2 yıl önce Şikayet Et
    C.türk ne oldugunu herkes ögrendi 2. ci ceyhan seni boşuna yazma burda kendine 5 doz vurdur aşını birde aşılıyım diye bir yaka kartı tak dolaş hadi bay bay.
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    maske kalkarsa imalatçılar maske yerine ne üretecek sektör sekteye gidecek
    Cevapla
  • Nemi 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir adet maskeyi 30tl ye sattığınız günlere sayın artık.
    Cevapla
  • selocan 2 yıl önce Şikayet Et
    imalatçılar kazanacak diye kıyamete kadar maskemi takalım. millet can derdinde bu para derdinde. yazık nasıl bi zihniyet bu
    Cevapla
  • Volkan 2 yıl önce Şikayet Et
    Maske zorunluluğu kalkmalı
    Cevapla
  • C.Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    % 70 üzeri bir Aşılamada Maske olayı kalkar.
    Cevapla
  • Vatann sever 2 yıl önce Şikayet Et
    Hastanelerdeki bütün doktorlar yada %90 isteyen her yaş grubuna aşı yaparsa çok hızlı aşılama yapılır
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    yaz geldi maske takıyorum akşam eve gelince maskeyi çıkardığımda maske olan yerler bembeyaz geri kalanı pişmiş gibi oldu maymun gibi oldum bi çare yokmu
    Cevapla
  • Yılmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    Maske falan takma kardeşim zararlı.bilmedigin kalabalık ortamda tak yeter.
    Cevapla
  • emine.ak 2 yıl önce Şikayet Et
    aferım çok akıllısın uyurkende maske tak sen ruyada belki corana hastası gelir yanına felan.
    Cevapla
  • emine.ak 2 yıl önce Şikayet Et
    aferım çok akıllısın uyurkende maske tak sen ruyada belki corana hastası gelir yanına felan.
    Cevapla
  • Bahar 2 yıl önce Şikayet Et
    Aferim batı UYANDI maskeleri çöpe atıyor yakıyorlar sen devam et takmaya
    Cevapla
  • Volkan 2 yıl önce Şikayet Et
    Aklını kullan takma be güzel kardeşim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fatih Sondaj Gemisi, Göktepe-1 kuyusunda sondajına başladı
31 Mart öncesi Ahmed Arif'in şiiriyle Kılıçdaroğlu'ndan manidar gönderme