LGS puan hesaplama nasıl yapılır? LGS puan hesaplama! 50, 55,60,65,70,75 net kaç puan yapar?

LGS sınavına katılan öğrenciler sınavda doğru cevapladıkları sorularla puan hesaplaması yapmaya başladı. Sözel bölümden 50 sayısal bölümden 40 soru çözen öğrenciler kaç netle kaç puana sahip olabileceklerini merak ediyor. LGS sınavında puan hesaplanırken derslerin katsayıları, diğer öğrencilerin yanlış yanıtladıkları sorular, ham puan, standart puan ve toplam ağırlıklı puan belirleyici oluyor. Peki LGS puan hesaplama nasıl yapılır? İşte 50,55,60,65,70 ve 75 netin puan olarak karşılığı...

LGS puan hesaplama nasıl yapılır? LGS puan hesaplama! 50, 55,60,65,70,75 net kaç puan yapar?
LGS puan hesaplama nasıl yapılır? LGS puan hesaplama! 50, 55,60,65,70,75 net kaç puan yapar?
GİRİŞ 06.06.2021 13:18 GÜNCELLEME 06.06.2021 13:18
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

LGS puan hesaplama yöntemleri, sınavın sona erecek olmasıyla gündem oldu. LGS öğrencileri 12.50 itibariyle sınavdan çıkış yapmaya başlayacak. Sınav hakkında arkadaşlarıyla puanlarını hesaplamaya başlayan öğrenciler puanların neye göre değerlendirildiğini merak ediyor. LGS sınavında 3 yanlış cevap 1 doğru yanıtı eliyor. Milli Eğitim Bakanlığı puan hesaplaması yaparken Türkçe, İnkılap Tarihi, Din Kültürü, Yabancı Dil, Fen Bilimleri ve Matematik derslerinin ağırlık katsayı oranlarını dikkate alıyor. Sınavda standart sapma uygulaması kullanılıyor. Örneğin sınava katılan öğrencilerinin büyük bir çoğunluğunun doğru yanıt verdiği soruların puanı az olurken, yanlış cevap verilen sorunun puan olarak değeri artıyor. Peki 55,60,65,70,75 puan kaç net yapıyor? İşte LGS puan hesaplama yöntemi...

2021 LGS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

Liselere Geçiş sınavında puan hesaplama işlemi derslerin kat sayılarına göre yapılıyor. Örneğin Matematik dersinin katsayısı 4 iken Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin kat sayısı 1 olarak belirlendi. Yani Matematik dersiyle Din Kültürü dersinden aynı sayıda soruya cevap veren öğrencinin puan hesaplamasında Matematik dersi daha etkili oluyor. İşte LGS puan hesaplama yöntemi;

Merkezî Sınava katılacak olan öğrencilerin puanı, aşağıdaki işlem basamaklarına göre tek puan türünde hesaplanacaktır.

a. Sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.

b. Her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunur.

c. Her bir alt testin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümü ile elde edilir.

ç. Her bir alt testin standart sapması, ilgili alt testin ham puanları, ortalaması ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak hesaplanır.

d. Öğrencilerin her bir alt testine ait standart puanı (SP), o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.

e. Her alt test için hesaplanan standart puanlar, Tablo-2'de verilen katsayılar ile çarpılarak her bir alt testin ağırlıklı standart puanları bulunur.

Hesaplanan Toplam Ağırlıklı Standart Puan, kendi içinde en küçüğü 100 ve en büyüğü 500 olan bir puan dağılımına dönüştürülecektir.

55,60,65,70,75 Netle Kaç Puan Yapılır?

LGS sınav puanı hesaplanırken standart sapma dikkate alınmaktadır. Öğrencilerin puanları hesaplanırken doğru yanıtlanan derslere göre puanlar değişkenlik göstermektedir. 

Örneğin toplam 50 net yapan bir öğrenci 

Türkçe (12 net)

Matematik (12 net)

Fen Bilimleri (10 net)

Yabancı Dil (5 net)

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ( 5 net)

İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük  (7 net) 

Liselere Geçiş sınavından 373 puan almaktadır. (Sınav puanları, standart sapma oranlarına göre değişkenlik gösterdiğinden kesin sonuçlar değildir)

Standart Sapma Nedir?

Standart sapma bilinen tanımıyla sınavlarda az kişi tarafından çözülen soruların sonuçlarda daha fazla puan elde etmesidir. Zor soruları çözmek  çok puan getirileceği anlamını taşımaz. Soru bazında standart sapma uygulanmaz. Örneğin Türkçe dersinde en zor soru ile en kolay soru arasında puan farkı yoktur. Standart sapma, bir derste yapılan net sayısı Türkiye ortalamasının ne kadar üstündeyse standart sapma puana o kadar katkı sağlar.

YORUMLAR 2
  • aysunca04@gmail.com 2 yıl önce Şikayet Et
    uuuuu
    Cevapla
  • aysunca04@gmail.com 2 yıl önce Şikayet Et
    güzel
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İran ve İsrail'den yüzyılın tiyatrosu - Gazete manşetleri
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz duyurdu: Emekliler için özel çalışma