Erdoğan ile görüşmesi sonrası Biden'dan son dakika açıklaması

ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yaptığı görüşmenin ardından açıklama yaptı.

GİRİŞ 14.06.2021 23:11 GÜNCELLEME 15.06.2021 00:33
Bu Habere 78 Yorum Yapılmış

Brüksel'de düzenlenen NATO Zirvesine katılan ve zirve kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme gerçekleştiren ABD Başkanı Biden, görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine ilişkin, "Pozitif ve verimli bir toplantı yaptık. Toplantının çoğu baş başaydı." ifadesini kullandı.
 

Kritik açıklama! Biden yönetimi kabullendiKritik açıklama! Biden yönetimi kabullendi


'GERÇEK BİR İLERLEME KAYDEDECEĞİZ'

Erdoğan ile görüşmesinde, birçok konuda nasıl ilerleme kaydedeceklerini de ele aldıklarını aktaran Biden, "Ekiplerimiz görüşmelere devam edecek, Türkiye ile ABD arasında gerçek bir ilerleme kaydedeceğimize inanıyorum." dedi.

ABD-RUSYA İLİŞKİLERİ

Biden, zirvede Rusya’nın NATO’ya yönelik saldırgan eylemlerini görüştüklerini ve bu konuda kendisinin Bükreş'in dokuz doğu kanat müttefiki ile bir araya geldiğini kaydetti.

ABD’nin transatlantik ittifakını savunmaktan geri durmayacağına vurgu yapan Biden, ABD'nin NATO'nun 5. maddesine bağlı olduğunu yineledi.

Çin tehdidinin de zirvede konuşulduğuna değinen Biden, “NATO, en son 2010 yılında bir stratejik plan hazırladığında, Rusya'nın bir ortak olarak kabul edildiği ve Çin'in adının dahi geçmediği bir zamandı." diye konuştu.

Biden, Çin’in uluslararası sisteme tehdit teşkil ettiğini ve başta telekomünikasyon alanında olmak üzere kritik altyapıların Çin'den korunması ve bu konuda Pasifik bölgesindeki ülkelerle işbirliğinin artırılmasını ele aldıklarını söyledi.

PUTİN'E KATİL BENZETMESİ SORULDU

Rusya Devlet Başkanı Putin ile 16 Haziran'da Cenevre'de yapacağı görüşmeye ilişkin sorulara da yanıt veren Biden, "Burada NATO üyesi olarak konuştuğum her dünya lideri ki çoğu bunu dile de getirdi, Putin ile görüşeceğim için bana teşekkür etti." dedi.

Putin'e işbirliği yapılması gereken alanlarda birlikte çalışmayı teklif edeceğini belirten Biden, "İşbirliği yapmamayı tercih ederse ve eskiden olduğu gibi siber güvenlik ve diğer konularda faaliyetlerde bulunursa buna karşılık vereceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Biden, Putin ile görüşmesinde anlaşmazlık olan konularda da kırmızı çizgilerini net bir şekilde ortaya koyacağını dile getirirken, Rus lideri, "Zeki, zor ve değerli bir hasım" olarak niteledi.

Putin’e daha önce bir televizyon programında "katil" dediği hatırlatılan Biden, kısa bir süre bu soruyu geçiştirmeye çalıştı ancak sözlerini toparlayamayınca da "Bunun yapmak üzere olduğumuz toplantı açısından çok da önemli olduğunu düşünmüyorum." ifadesini kullandı.

UKRAYNA'NIN NATO ÜYELİĞİ

Biden, Rusya'nın Ukrayna'nın bazı topraklarını işgal etmiş olmasının, bu ülkenin NATO'ya girmesine engel olup olmayacağının sorulması üzerine, "Hayır" yanıtını verdi.

Öte yandan, Ukrayna'nın NATO'ya girmek istediğini ve bu konuda net bir cevap duymak istediğinin hatırlatılması üzerine Biden, "(Ukrayna'nın NATO üyeliği) Bu, Ukrayna'nın kriterleri karşılayıp karşılamadığına bağlı. Ukrayna hala yolsuzlukları temizleyebilmiş değil. Bir diğer kriter de Ukrayna'nın eylem planına girmesi." ifadesini kullandı.

Ukrayna'nın, Rusya'nın fiziksel saldırganlığına karşı kendini savunmaya devam etmesini sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını vurgulayan Biden, "Ukrayna'nın NATO üyeliği sadece bana bağlı değil. Ukrayna'nın NATO'nun bir parçası olacağına karar verirsek ya da vermezsek bu NATO üyelerinin vereceği oylara bağlı." değerlendirmesinde bulundu.

BRÜKSEL'DE KRİTİK GÖRÜŞME!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden, NATO Zirvesi kapsamında, NATO Karargahı'nda bir araya geldi. İki liderin saat 19.00'da başlayan basına kapalı görüşmesi, 45 dakika sürdü.



BIDEN'DAN İLK AÇIKLAMA

ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Erdoğan ile çok iyi bir görüşme yaptık." ifadelerini kullanmıştı.

YORUMLAR 78
  • Mustafa Menfaatlı 2 yıl önce Şikayet Et
    Bidan ile Kılıçdaroğlunun kafa yapısı farklı değil,Erdoğan'ın yanında olumlu ılımlı konuşup yanında ayrılınca,Yağıp gürleyebilir.
    Cevapla
  • Hakkı An 2 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna NATO ya NATO iç mevzuatı gereği giremiyor.
    Cevapla
  • Tuğrul 2 yıl önce Şikayet Et
    Milyonlarca dolar para harcayıp toplantı yapılıyor, mesaj veren verene. Herkes ülkesine döndüğünde abd yine bildiğin abd. Tırlarla uçaklarla pkk yı besler, fransa akdeniz ülkelerinde kan kusturur, ingiliz siyaseti her yeri karıştırır. Burada verilen mesajlarda konuşmalarda boş. Hiçbirisi bir neticeye ulaşmayacak konular.
    Cevapla
  • Mete 2 yıl önce Şikayet Et
    HarBiden koyunsunuz. Allah sizi bildiği gibi yapsın.
    Cevapla
  • tufan artuk 2 yıl önce Şikayet Et
    Hamdolsun buyuk guce guvenin bosa degilmis
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
BMGK'de tarihi Filistin oylaması! ABD tarihe geçecek kararı veto etti!
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor