Deniz salyası TÜBİTAK raporunda: Göz göre göre gelmiş

TÜBİTAK'ın 2 yıl önce hazırladığı rapora göre, Marmara Denizi'ndeki salya felaketi adeta göz göre göre gelmiş.

GİRİŞ 18.06.2021 08:37 GÜNCELLEME 18.06.2021 08:37
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

TÜBİTAK MAM tarafından yürütülen “Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme 2017-2019 Programı” kapsamında 2 yıl önce ortaya konulan raporlardan yansıyanlar felaketin adeta göz göre göre geldiğini gösteren bilgiler içeriyor.

Bakan Kurum'dan müsilaj açıklamasıBakan Kurum'dan müsilaj açıklaması

Marmara'da bu kez 'ölümcül gaz' kabusuMarmara'da bu kez "ölümcül gaz" kabusu

Son görüntüler dehşete düşürdü! 'Müsilaj canlıları boğmuş, resmen öldürmüş'Son görüntüler dehşete düşürdü! 'Müsilaj canlıları boğmuş, resmen öldürmüş'

DENİZ TAM BİR ÇÖPLÜK OLMUŞ

TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nden uzmanların 2018’de Karadeniz, Ege ile Marmara Denizi’ndeki ağır metal kirliliğine yönelik araştırmada, Marmara Denizi’nde özellikle İzmit Körfezi’nde yüksek seviyede civa zenginleşmesi; Küçükçekmece istasyonunda da kadmiyum, bakır ve çinko açısından orta-yüksek seviyede bir zenginleşme olduğuna dikkat çekilmiş.

Milliyet gazetesinden Mert İnan'ın haberinde yer verdiği, ‘Marmara Denizi Diplerinde Bulunan Deniz Çöplerinin’ dağılımı başlıklı raporda ise Marmara Denizi’ndeki deniz çöplerinin kritik bir konu olduğuna dikkat çekilerek, 34 istasyonun 32’sinde çöp bileşeni tespit edildiği, 280 trol çekiminden 443.2 kg ağırlığında 626 adet çöp bileşeni tanımlandığı, çöp miktarının 2017 senesine göre önemli derecede arttığı tespit edilmiş.

Raporda, “En fazla çöp bolluğu Gemlik ve İzmit Körfezi civarında da nispeten yüksek kirlilik görülmüştür. Güney ve Batı Marmara’da konumlanan istasyonlar arasında Gönen çayı nehir ağzına yakın 15’inci istasyon ortalama bolluk ile en fazla kirliliğe sahiptir” görüşleri sıralanıyor.

"TAVİZSİZ DENETİM ŞART"

Bandırma Çevre Derneği Başkanı Harun Algül, Marmara’da yaşanan çevre felaketinin önüne geçilmesi için denetimlerin çok sıkı ve tavizsiz şekilde uygulanması gerektiğini belirtti.

Algül, "Bandırma’da henüz atık su arıtma tesisi faaliyete geçmiş durumda değil. Derin deşarj sistemi uygulanıyor ve bir şekilde ekolojik sistem zarar görüyor. Yaşanan çevre sorunlarını önüne geçmek için mutlaka ÇED yönetmeliğinde değişikliğe ihtiyaç var. Denetim sorunu ve aksaklığı ortadan kalkmadıkça kirlilik bitmez. Çiftçi, sanayici, vatandaş da çevreye duyarlı olmalı" dedi.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 1
  • KADİR UZUNBAY 2 yıl önce Şikayet Et
    İnsanoğlu yuz,ne kadar da zalimiz pes doğrusu.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...