Yerli Covid-19 aşısı TURKOVAC'ın yan etkisi var mı? Aşı gönüllüsü konuştu

Yerli inaktif Kovid-19 aşısı "TURKOVAC"ın Faz-3 aşaması kapsamında ilk uygulamasının yapıldığı kişilerden Hüseyin Polat, tüm insanlığa fayda sağlayacağına inandığı yerli aşı için gönüllü olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

GİRİŞ 23.06.2021 21:46 GÜNCELLEME 23.06.2021 21:47
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Erciyes Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen "TURKOVAC"ın Faz-3 çalışması kapsamındaki ilk aşılamalar dün Ankara Şehir Hastanesi'nde yapıldı.

Faz-3 aşaması kapsamında dün ilk uygulamanın yapıldığı gönüllülerden 38 yaşındaki Hüseyin Polat, gönüllü olmaya nasıl karar verdiğini ve duygularını AA muhabirine anlattı.

Diyanet İşleri Başkanlığında işçi olarak çalışan, evli ve iki çocuk babası Polat, Faz-3 aşamasında aşının yapıldığı ilk kişiler arasında olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde 'İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır' diyor. Ben de bu yola çıkarak gönüllü olmaya karar verdim. İnsanlara faydalı olmak ve bilimsel çalışmalara katkıda bulunmak istiyorum." dedi.

Polat, yerli aşının Türkiye'nin yanı sıra diğer ülkelerin de Kovid-19'la mücadelesine katkı sağlayacağını düşündüğüne işaret ederek, "TURKOVAC aşısının tüm insanlığa faydalı olacağına inanıyorum. Türk aşısının ulaşmadığı hiçbir yer kalmayacağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Aşı olduktan sonra herhangi bir yan etki olmadı"

Dün yerli aşının uygulanmasının ardından herhangi bir yan etki yaşamadığını anlatan Polat, "Aşı olduktan sonra herhangi bir yan etki olmadı. Ateş, öksürük, ishal gibi bir belirti olmadı. Sadece aşının vurulduğu yerde hafif bir hassasiyet, ağrı oluştu. O da sonradan geçti." diye konuştu.

Polat, bilim insanlarının, Kovid-19'a karşı toplumsal bağışıklığın sağlanması için aşılamanın şart olduğunu söylediğini hatırlatarak, "Salgının bitmesinin tek yolu aşı olmak. Yaş grubu fark etmeksizin sırası gelenler aşılarını olmalı." ifadesini kullandı.

Faz-3 kapsamında 40 bin 800 gönüllü aşılanacak

"TURKOVAC"ın Faz-3 aşaması kapsamında belirlenen şartları taşıyan 40 bin 800 gönüllü aşılanacak.

Yerli Kovid-19 aşısının geliştirilmesiyle Türkiye, dünyada kendi aşısını üreten ilk 10 ülke arasındaki yerini alacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 33
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Yan etkisi hemen belli olmazki cigerim.
    Cevapla
  • Adam 2 yıl önce Şikayet Et
    Öylemi Cigerim.?
    Cevapla
  • delimavi 2 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH utandırmasın inşallah bizde olan tüm dünyaya hayır getirir her zaman paylaşmak adına
    Cevapla
  • Ali Demir 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben biontec oldum. Yerli aşımız hazır olsaydı hiç düşünmeden TURCOVAC olurdum. Emeği geçenlere teşekkürler. Yaşasın yerli üretim. Durmak yok yola devam inşallah
    Cevapla
  • osmanli torunu 2 yıl önce Şikayet Et
    daha hizlı olmali ve cok gonullu bulunmali
    Cevapla
  • Yok 2 yıl önce Şikayet Et
    Turkovac türkçeyse c lemi okuyucaz k lamı anlamadım .
    Cevapla
  • mit 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkçe olduğunu kimse soylemedi ki. Tıp dünyasının dili evrenseldir.Hangi yerli ilaçta Türkçe isim gördün.Isimlerinde etken maddeleri gibi bilgiler sakli bir çoğunda.bu yuzden aspirin,ecopirin gibi ayni uzantilarla bitiriyor. Okunuşu Turkovak. Sinovac aşısını ben Türküm diyerek yazildigi gibi mi okudun.Adamlar Çince cikarsaydi o zaman anlardın! Insan sağlığı devreye girince detaylar önemli degil, onemli olan herkesin ulasabilir ve anlayabilir olmasi.acil durumda bir ecza dolabından baktığı zaman anlar bir gorevli.Cince Rusça Yunanca yazsaydı karıştırıp yanlis ilac verdim mi demesini isterdin.Tıp bölümünde,ilac prospektusunde neden Türkçe isimler kullanmiyorlar?!!
    Cevapla
  • Manisalı 2 yıl önce Şikayet Et
    Canın hangisini istiyorsa o harfle oku
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yazar Dursun Ali Taşçı son yolculuğuna uğurlanıyor
ABD'de üniversiteler Gazze için ayaklandı! Akademisyenler ters kelepçe